Witam w nowej relacji.
Pozostaję dalej w temacie astronautyki i tym razem zabrałem się za budowę lądownika księżycowego z misji Apollo 13.
Misja Apollo 13 rozpoczęła się 11 kwietnia 1970 roku i miała zakończyć się trzecim w historii lądowaniem ludzi na Księżycu. Dwa dni po starcie eksplodował zbiornik tlenu w module serwisowym, powodując utratę części energii elektrycznej, tlenu i wody, dlatego lądowanie zostało odwołane. Trzej astronauci - James Lovell, Fred Haise i John Swigert - wykorzystali moduł księżycowy Aquarius jako "łódź ratunkową", okrążyli Księżyc i wrócili na Ziemię. W czasie lotu musieli oszczędzać energię i wodę oraz skonstruować prowizoryczny adapter do pochłaniaczy dwutlenku węgla. 17 kwietnia 1970 roku załoga bezpiecznie wodowała na Oceanie Spokojnym.
Model który wykonam można pobrać z
tej strony. Projekt jest bardzo szczegółowy, zawiera całe wnętrze i wiele drobnych detali. Długo zastanawiałem się, czy w ogóle podjąć się tej budowy, bo skomplikowanie modelu i ilość drobnicy trochę odstrasza. Model postanowiłem powiększyć, przeskalowując go z 1:48 na 1:33. Po powiększeniu całość będzie liczyć około 40 stron z częściami.
Prawdopodobnie będę musiał zrobić dwie wersje modelu - jedną "gołą", bez obudowy, z widocznymi wszystkimi elementami, oraz drugą wersję z obudową, w której nie będę już robił elementów wewnętrznych. Ze względu na skomplikowany kształt lądownika raczej ciężko byłoby zrobić zdejmowalną obudowę. Gotowy model ma wyglądać tak:
Arkusze drukuję na drukarce atramentowej Epson L355. Drukarka ma już swoje lata i coraz częściej pojawiają się problemy z przerywaniem czarnego tuszu. Po wielokrotnym czyszczeniu głowicy (musiałem nawet użyć płynu do udrażniania) udało się przywrócić prawidłowe drukowanie. Tak wyglądają pierwsze arkusze:
Skleiłem pierwszą ściankę lądownika. Na jej przykładzie dobrze widać, jak dużo dają te szczegółowe tekstury. Mimo że jest to płaski element z kilkoma naklejonymi pudełkami, już wygląda na dość skomplikowany. Finalnie i tak wiele z tych detali nie będzie widocznych.
Ten element stanowi pierwszą połowę kabiny, którą później połączę z drugą.
Przymierzyłem tylną ściankę, na razie na sucho.
To urządzenie jest jedną z ważniejszych części lądownika - ECS (Environmental Control System), czyli system podtrzymywania życia, który dostarczał tlen do kabiny, regulował ciśnienie, utrzymywał odpowiednią temperaturę itd.
Kolejne elementy, które znajdą się w tej części kabiny. Ten prostokątny element na środku to przenośny system podtrzymywania życia, który astronauci nosili na plecach podczas pobytu na powierzchni Księżyca. Jeden taki plecak będzie zamocowany na ścianie, a drugi będzie leżał na podłodze.