31-08-26 15:07
Na forum od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
31-08-26 15:07
[R] Lądownik księżycowy LM-7 Aquarius (Apollo 13) 1:33
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
Witam w nowej relacji.
Pozostaję dalej w temacie astronautyki i tym razem zabrałem się za budowę lądownika księżycowego z misji Apollo 13.

Misja Apollo 13 rozpoczęła się 11 kwietnia 1970 roku i miała zakończyć się trzecim w historii lądowaniem ludzi na Księżycu. Dwa dni po starcie eksplodował zbiornik tlenu w module serwisowym, powodując utratę części energii elektrycznej, tlenu i wody, dlatego lądowanie zostało odwołane. Trzej astronauci - James Lovell, Fred Haise i John Swigert - wykorzystali moduł księżycowy Aquarius jako "łódź ratunkową", okrążyli Księżyc i wrócili na Ziemię. W czasie lotu musieli oszczędzać energię i wodę oraz skonstruować prowizoryczny adapter do pochłaniaczy dwutlenku węgla. 17 kwietnia 1970 roku załoga bezpiecznie wodowała na Oceanie Spokojnym.

Model który wykonam można pobrać z tej strony. Projekt jest bardzo szczegółowy, zawiera całe wnętrze i wiele drobnych detali. Długo zastanawiałem się, czy w ogóle podjąć się tej budowy, bo skomplikowanie modelu i ilość drobnicy trochę odstrasza. Model postanowiłem powiększyć, przeskalowując go z 1:48 na 1:33. Po powiększeniu całość będzie liczyć około 40 stron z częściami.

Prawdopodobnie będę musiał zrobić dwie wersje modelu - jedną "gołą", bez obudowy, z widocznymi wszystkimi elementami, oraz drugą wersję z obudową, w której nie będę już robił elementów wewnętrznych. Ze względu na skomplikowany kształt lądownika raczej ciężko byłoby zrobić zdejmowalną obudowę. Gotowy model ma wyglądać tak:

Arkusze drukuję na drukarce atramentowej Epson L355. Drukarka ma już swoje lata i coraz częściej pojawiają się problemy z przerywaniem czarnego tuszu. Po wielokrotnym czyszczeniu głowicy (musiałem nawet użyć płynu do udrażniania) udało się przywrócić prawidłowe drukowanie. Tak wyglądają pierwsze arkusze:

Skleiłem pierwszą ściankę lądownika. Na jej przykładzie dobrze widać, jak dużo dają te szczegółowe tekstury. Mimo że jest to płaski element z kilkoma naklejonymi pudełkami, już wygląda na dość skomplikowany. Finalnie i tak wiele z tych detali nie będzie widocznych.

Ten element stanowi pierwszą połowę kabiny, którą później połączę z drugą.

Przymierzyłem tylną ściankę, na razie na sucho.

To urządzenie jest jedną z ważniejszych części lądownika - ECS (Environmental Control System), czyli system podtrzymywania życia, który dostarczał tlen do kabiny, regulował ciśnienie, utrzymywał odpowiednią temperaturę itd.

Kolejne elementy, które znajdą się w tej części kabiny. Ten prostokątny element na środku to przenośny system podtrzymywania życia, który astronauci nosili na plecach podczas pobytu na powierzchni Księżyca. Jeden taki plecak będzie zamocowany na ścianie, a drugi będzie leżał na podłodze.

Moja strona: modelcraft.pl
04-09-26 10:43
Na forum od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
04-09-26 10:43
Re: [R] Lądownik księżycowy LM-7 Aquarius (Apollo 13) 1:33
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
Wkleiłem większość elementów we wnętrzu kabiny.

Zrobiłem otwierany właz, w który wkleiłem w wystający koniec małą blaszkę. W górnej części, po drugiej stronie, umieściłem magnes, który przytrzymuje właz w pozycji zamkniętej. Niestety, po pierwszym podejściu, gdy przykleiłem właz, okazało się, że zahacza on o krawędź ECS (po lewej) i nie ma go jak otwierać. Próbowałem tę krawędź trochę spiłować, ale niewiele to dało. Oderwałem więc cały ten element i wykonałem go od nowa, poprawiając jego kształt. Właz również zrobiłem nowy, pomniejszając wcześniej odrobinę jego średnicę. Teraz właz otwiera się bez problemu, chociaż nadal jest na styk.

08-09-26 17:10
Na forum od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
08-09-26 17:10
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
Wkleiłem w kabinie siatkę wykonaną z kawałka białego tiulu, która osłania część urządzeń. Nie jestem do końca zadowolony z efektu, bo niewiele przez nią widać. Powinna też być drobniejsza. Oczka mają około 1mm.

Tak siatki wyglądały w rzeczywistości.

Teraz mogłem już przykleić tylną ściankę.

I tak prezentuje się całość:
08-09-26 19:23
Na forum od 2009
Relacje w toku - 1
Projekt 50 Lat MM
08-09-26 19:23
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 1
Projekt 50 Lat MM
A dla Pana wszystkie pdf-y normalnie otwierali sie? Dla mnie nie otwiera sie 09 arkusz.
08-09-26 22:49
Na forum od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
08-09-26 22:49
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 12
Nie miałem problemów z otwieraniem plików pdf. Pliki stron 05 i 09 mają dużo większe rozmiary i otwierają się dłużej niż reszta.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować