18-08-26 18:33
Na forum od 2002
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Projekt 50 Lat MM
18-08-26 18:33
[G] RWD-8 Podoficer 1:33 Modelarstwo Kartonowe
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Projekt 50 Lat MM
Witam ponownie!
Kolejny model ukończony w czasie świąt Bożego Narodzenia. Mam nadzieję, że się spodoba. Lubię ten nowy wygląd i możliwości forum…

Model to RWD-8 Podoficer 7 z wydawnictwa Modelarstwo Kartonowe projektu p. Marka Pacyńskiego . Powinienem powiedzieć, że sklejało się dobrze lecz niestety model jest strasznie nierówny. Są momenty że wszystko pasuje i skleja się wyśmienicie (tj. Ogon, dziób - chociaż oprofilowanie dało mi w kość, wyposażenie kabiny - fotele wchodzą na wcisk pomiędzy ich mocowanie a drążek oraz centralna część kadłuba). Ale są elementy totalnie spitolone jak skrzydło - gdzie szkielet nie pasuje do zewnętrznych oklejek i trzeba ciąć i nastawiać. Zastrzały wewnętrzne - za długie. Zdecydowany BRAK rysunków a opis budowy to woła o pomstę do nieba. Można było go pominąć a dodać rysunków montażowych. W wielu miejscach kleiłem na czuja bo nawet w dokumentacji nie znalazłem miejsca na taką część. No i główny zarzut to,że model jest wadliwie zaprojektowany. Skrzydło powinno być zamocowane odwrotnie ponieważ centralne zwężenie jego powinno rozszerzać się ku dołowi a nie ku górze tak aby zastrzały wewnętrzne opierały się na pogrubionym płacie. Do ilustracji zamieszczam planik. Model jest wydany rewelacyjnie, karton się nie rozdwaja i jest odpowiednio sztywny. Druk na offsecie i kredzie. Kupiłem wraz z wręgami ale są one zdecydowanie za krótkie (ok. 1mm na 8 cm) więc nie polecam ale przydały się folie i dźwigienki do sterciagow wycięte laserowo. Z mojej strony mnóstwo błędów głównie z powodu pośpiechu (i tak nie zdążyłem na konkurs ) i przesiadki z okrętów na samoloty. Model wdzięczny i piękny. Zrobię go jeszcze raz już z poprawionym skrzydłem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich i miłego oglądania. PS zrobiłem też silnik PZInż Walter Junior który później dorzucę do wystawki. Pozdrawiam serdecznie

----------------------------------------------------------------------------------
Robert Nowak "Hanys" - okręty PMW, IJN i Koninklijke Marine II wojna światowa i już nie tylko…..
----------------------------------------------------------------------------------

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 19-08-26 13:23.
18-08-26 20:08
Na forum od 2018
Relacje w toku - 1
18-08-26 20:08
Re: RWD-8 Podoficer 1:33 Modelarstwo Okretowe
Na forum
Od 2018
Relacje w toku - 1
Pierwszy raz w życiu widzę samolot sklejony z Modelarstwa Okrętowego 8-o Który to numer?
Solidna modelarska robota, pomimo pomyłki w tytule. Podoba się!
18-08-26 20:43
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8

W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
18-08-26 20:43
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Całkiem fajne wykonanie.

Na przyszłość przyłóż się do krawędzi natarcia skrzydłą - trochę nierówne, za grube na środku, nie trzymają profilu po całości.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
18-08-26 21:49
Na forum od 2017
18-08-26 21:49
Na forum
Od 2017
O Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Pierwszy raz w życiu widzę samolot sklejony z
> Modelarstwa Okrętowego 8-o Który to numer?

Modelarstwo Kartonowe aka proArte, autor machnął się w tytule.

Rafael Moderator
18-08-26 22:29
Na forum od 2002
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6
Projekt 50 Lat MM
18-08-26 22:29
Re: RWD-8 Podoficer 1:33 Modelarstwo Kartonowe
Rafael
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Pozwoliłem sobie skorygować tytuł. BTW, Hanys, cieszę się, że znowu jesteś i nadajesz :)
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat
19-08-26 08:20
Na forum od 2005
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Projekt 50 Lat MM
19-08-26 08:20
Re: RWD-8 Podoficer 1:33 Modelarstwo Kartonowe
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
O bardzo mnie ucieszył ten wątek bo chciałbym kiedyś skleić ten model i dzięki temu wiem już, że lekko nie będzie.
W budowie: Halny
19-08-26 21:55
Na forum od 2002
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Projekt 50 Lat MM
19-08-26 21:55
Re: [G] RWD-8 Podoficer 1:33 Modelarstwo Kartonowe
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Projekt 50 Lat MM
Dzięki chłopaki za ciepłe przyjęcie. Potwornie się uśmiałem jak zauważyłem pomyłkę w tytule . Rafael - dzięki. QN wiem że skrzydła spitololem solidnie ale o mało co nie wyrzuciłem dziada do kosza jak okazało się że szkielet nie pasuje do oklejek. Tam jest rżnięcie szkieletu bez znieczulenia. Siła rozpędu go skończyłem. Karton jest znośny więc ślina modelarska powinna go zmiękczyć pod krawędź natarcia
Robert Nowak "Hanys" - okręty PMW, IJN i Koninklijke Marine II wojna światowa i już nie tylko…..
StuGu Moderator
19-08-26 23:06
Na forum od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
19-08-26 23:06
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Hanys, fajny, rzadko właściwie spotykany model. Brak uzbrojenia, kolorowy kadłub, trawka z chabaziami... Same plusy:-)
Te krawędzie natarcia faktycznie gdzieniegdzie lekko podłamane, ale sam bym pewnie lepiej nie potrafił:-)
Ale ogólnie naprawdę zacny model i fajna kompozycja:-)
StuGu

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 20-08-26 07:35.
13-09-26 23:51
Na forum od 2015
13-09-26 23:51
Na forum
Od 2015
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Widziałem, macałem nawet dzięki pozwoleniu Autora i jest śliczny. W Jaworznie miałem okazję odnaleźć przypadkiem dawnego Kolegę ze szkoły :-D Tak całkiem przypadkiem.
Pozdrawiam jeszcze raz...
Przypomnij mi, będziesz w Przeciszowie?
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować