Szanowanie drogim kolegom!
Strasznie długo mnie tu nie było a i w życiu zawodowym jaki i w hobby wiele się wydarzyło.. cieszę się że mogę tutaj wrócić Jakieś siedem tygodni temu ukończyłem wreszcie Żbika więc czas na jego galerię. Model to F4F4 Wildcat wydawnictwa WAK. Bardzo ciekawy model, świetnie spasowany oraz piękne druk i jego waloryzacja. Miejscami zbyt uproszczony ale dla modelarza zwaloryzowanie nie stanowi problemu. Ze swojej strony zwaloryzowałem kokpit dodając dźwignię, korby, pasy oraz zagłówek. Silnik również lekko podrasowany. Dodałem również wszelkiego rodzaju oświetlenie oraz przewody hamulcowe. Również od podstaw zrobiłem celownik którego nie ma w opracowaniu. Trudności jakie miałem to tylko przy podwoziu (bardzo delikatne) oraz należy zwrócić uwagę na ładne zejście się osłony silnika. Osobiście wolę podział pionowy, ale tutaj nie wygląda to źle. Zrezygnowałem z haka ponieważ go prawie nie widać w pozycji złożonej. Jak pisałem wyżej druk jest świetny ale autor chyba troszkę się zagalopował w malowaniu. Model to F4F4 na którym kmdr Thatch zestrzelił por. Tomonage w obronie Yorktown’a w bitwie pod Midway. Czyli wersja z 6 km oraz składanymi skrzydłami. A malowanie przedstawione jest z Lexingtona na morzu Koralowym z biało-czerwonym statecznikiem pionowym oraz dużymi gwiazdami z czerwonym środkami. W takim malowaniu były F4F3 z 4 km i skrzydłami stałymi. Waloryzacja jakikolwiek wspaniała jest również na wyrost. Samoloty pod Midway były nówki sztuki wiec co najwyżej lekkie okopcenia km i wydechu. Skoro trafiłem na taką hybrydę dodałem naciągi do stateczników poziomych oraz whip antenę. Warto wspomnieć że oznaczenia producenta na nakładkach śmigieł po prawidłowym zamocowaniu znajdą się po wewnętrznej stronie ponieważ śmigło kręciło się w prawo. Ja dodałem kalkomanie na śmigła i godło VF-3 Felix the cat. Korzystałem z monografie AJ Press oraz Wildcat in Detail jako źródła dodatkowych informacji. Obie bardzo poręczne przy budowie repliki. A teraz zapraszam Was do obejrzenia mojego ulubionego kota z Pacyfiku
----------------------------------------------------------------------------------
Robert Nowak "Hanys" - okręty PMW, IJN i Koninklijke Marine II wojna światowa i już nie tylko…..
----------------------------------------------------------------------------------
Pięknie sklejony model jednej z moich top10 ulubionych maszyn.
Pomaluj opony jakimś matem pls
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Wielkie dzięki chłopaki. Tak, tak zapomniałem matt’a położyć na opony. Mea culpa
Robert Nowak "Hanys" - okręty PMW, IJN i Koninklijke Marine II wojna światowa i już nie tylko…..
Dwie fajniste galerie, ale najważniejsze, że znowu się objawiłeś:-)
Model wyszedł bardzo dobrze, ale faktycznie mogłeś ten mat położyć. Zresztą nadal możesz:)
Fajna też podstawka. A kukiełka skąd?:>