Dzień dobry. To moja druga galeria opublikowana na forum. Poprzednio prezentowałem model kombajnu zbożowego Kzb-3a Vistula, który wykonałem posiłkując się opracowaniem GPM. Teraz chcę zaprezentować ukończony na dniach model znanego pewnie wielu osobą ciągnika rolniczego ursus c 360 z kosiarką rotacyjną Famarol Słupsk z036. Model wykonałem na podstawie wycinanki firmy answer, lecz z powodu wielu uproszczeń dodałem następujące elementy: poszerzyłem układ pneumatyczny o odolejacz, regulator ciśnienia oraz zawór hamulcowy, przebudowałem układ chłodzenia dodając imitacje rur gumowych zrobionych z koszulek przewodów, dodałem termostat, dodałem pompki hamulcowe i przewody hamulcowe oraz uchylną maskę. Poprawiłem też kilka innych detali jak koło kierownicy cięgło gazu itp. Jeśli chodzi o kosiarkę tam wprowadziłem największe zmiany. Nie zrobiłem osłon kosiarki, gdyż dodałem koła pasowe i paski klinowe (mało jest kosiarek rotacyjnych z osłonami, kto mieszka na wsi ten wie o czym mówię :). Modelu nie brudziłem, ponieważ mam w tym mało doświadczenia. Malowałem farbami Tamiya color: blacharka XF-5, felgi i front maski XF-57 , a bloki XF-53. Akcenty czerwone i kosiarka to jakaś starsza farba pactra, której nazwy nie znam ( zmazała się ze słoiczka).
Ogółem model kleiło się dobrze. Najwięcej problemów sprawił mi daszek kabiny i spasowanie jej z błotnikami, nie jest to wina modelu a raczej mojego braku doświadczenia związanego z formowaniem półokrągłych elementów. Zostało jeszcze około półtora miesiąca wakacji (jestem przed studiami), więc może jeszcze jakiś model wpadnie w moje ręce. Zapraszam do pisania komentarzy, konstruktywnej krytyki oraz podsuwania pomysłów na brudzenie i nanoszenie śladów użytkowania, bo chciałbym to w następnych modelach wykorzystać.
PS. Mam nadzieję, że fotografie są widoczne.