16-08-26 12:00
Na forum od ???
Galerie - 3
16-08-26 12:00
[G] Ursus c 360 z kosiarką rotacyjną z036. Answer.
Na forum
Od ???
Galerie - 3

Dzień dobry. To moja druga galeria opublikowana na forum. Poprzednio prezentowałem model kombajnu zbożowego Kzb-3a Vistula, który wykonałem posiłkując się opracowaniem GPM. Teraz chcę zaprezentować ukończony na dniach model znanego pewnie wielu osobą ciągnika rolniczego ursus c 360 z kosiarką rotacyjną Famarol Słupsk z036. Model wykonałem na podstawie wycinanki firmy answer, lecz z powodu wielu uproszczeń dodałem następujące elementy: poszerzyłem układ pneumatyczny o odolejacz, regulator ciśnienia oraz zawór hamulcowy, przebudowałem układ chłodzenia dodając imitacje rur gumowych zrobionych z koszulek przewodów, dodałem termostat, dodałem pompki hamulcowe i przewody hamulcowe oraz uchylną maskę. Poprawiłem też kilka innych detali jak koło kierownicy cięgło gazu itp. Jeśli chodzi o kosiarkę tam wprowadziłem największe zmiany. Nie zrobiłem osłon kosiarki, gdyż dodałem koła pasowe i paski klinowe (mało jest kosiarek rotacyjnych z osłonami, kto mieszka na wsi ten wie o czym mówię :). Modelu nie brudziłem, ponieważ mam w tym mało doświadczenia. Malowałem farbami Tamiya color: blacharka XF-5, felgi i front maski XF-57 , a bloki XF-53. Akcenty czerwone i kosiarka to jakaś starsza farba pactra, której nazwy nie znam ( zmazała się ze słoiczka).
Ogółem model kleiło się dobrze. Najwięcej problemów sprawił mi daszek kabiny i spasowanie jej z błotnikami, nie jest to wina modelu a raczej mojego braku doświadczenia związanego z formowaniem półokrągłych elementów. Zostało jeszcze około półtora miesiąca wakacji (jestem przed studiami), więc może jeszcze jakiś model wpadnie w moje ręce. Zapraszam do pisania komentarzy, konstruktywnej krytyki oraz podsuwania pomysłów na brudzenie i nanoszenie śladów użytkowania, bo chciałbym to w następnych modelach wykorzystać.

PS. Mam nadzieję, że fotografie są widoczne.
16-08-26 22:59
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
16-08-26 22:59
Re: [G] Ursus c 360 z kosiarką rotacyjną z036. Answer.
są widoczne.
Fajnie, ze go doposażyłeś .
Modele rolnicze to w Polsce nisza.
Ja przez chwilę miałem ochotę na Ostrówek (chyba dobrze pamiętam ? chodzi o koparko-ładowarką, która zawsze mi się z ciągnikiem kojarzyła)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
17-08-26 07:16
Na forum od 2022
Galerie - 3
17-08-26 07:16
Na forum
Od 2022
Galerie - 3
Świetna robota, gratulacje!
17-08-26 12:07
Na forum od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 18

W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
17-08-26 12:07
Bardzo fajnie sklejony traktorek /nasz, rodzima motoryzacja/
Podobają mi się tylne opony, takie mniej kanciate. Brawo.
18-08-26 14:14
Na forum od ???
Galerie - 3
18-08-26 14:14
Na forum
Od ???
Galerie - 3
Koparko-ładowarka ostrówek to tak właściwie ursus c 360 wyposażony w Ostrowie we właściwe urządzenia i kabinę. Swoją drogą skleiłem ten model, jest dobrze spasowany.
20-08-26 10:19
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
20-08-26 10:19
Widziałem jedną relację (nie chce mi się teraz szukać) i wyszła komuś bardzo ładnie
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
23-08-26 07:56
Na forum od 2010
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3
Projekt 50 Lat MM
23-08-26 07:56
Na forum
Od 2010
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3
Projekt 50 Lat MM
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować