StuGu Moderator
15-08-26 13:57
Na forum od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
15-08-26 13:57
[Relacja] Japońska ciężarówka-amfibia Toyota Su-Ki - Kartonnaja Fabrika nr 3
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Cześć,

Po wielu dniach castingu wśród zgromadzonych ok 160 modeli kartonowych oraz po urlopie, czas na kolejną relację z budowy modelu kartonowego:-)

Tym razem wybór padł na dość nietypowy acz bardzo ciekawy pojazd, jakimi jest japońska ciężarówka-amfibia Toyota Su-Ki.

Autorem opracowania jest D. Popow, a wydana została nakładem wydawnictwa Kartonnaja Fabrika.

Na początek, jak nakazuje dobry zwyczaj - okładka:

Grafika średnio udana, ale na szczęście nie ona jest tutaj najważniejsza:-)

Nie był to pojazd produkowany masowo - wykonano jedynie 198 sztuk, a do naszych czasów nie ostał się zdaje się żaden, poza zardzewiałym wrakiem

Tak wygląda wrak, ale w sieci można oczywiście znaleźć kilka zdjęć z epoki, jak np. takie:

Zainteresowanych konstrukcją i jej historią odsyłam oczywiście do zasobów internetu, acz chyba nie znajdziecie tam wielu informacji.

Tym niemniej model wygląda bardzo fajnie, choć dominuje szarość, taka trochę różowawa.

Patrząc na zdjęcia oryginału, w modelu niczego w zasadzie nie brakuje. Są drobne, ale sensowne uproszczenia. Poza tym autor pokazał rendery i sklejoną surówkę (relacja z jej budowy też gdzieś była), więc wszystko powinno być OK.
Jak będzie, przekonamy się:-)

Model, wraz z zestawem laserowo wyciętych części, dostałem na tegoroczne urodziny od mojego przyjaciela Zigi, więc na pewno on będzie budową zainteresowany. Mam nadzieję, że kilka innych osób również:-)

A te lasery robią robotę. Głównie to elementy szkieletu, ale co je wyróżnia, to materiał z jakiego zostały wypalone. Nie jest to znana i gnąca się na wszystkie strony delikatna i rzadka tektura "piwna", a arkusze litej tektury 1mm (3 arkusze) oraz 1 arkusz 0,5mm (ten karton jest już standardowy).
Ponieważ model ma dość oryginalny szkielet, więc mocno to usprawniło jego budowę

Jest on przede wszystkim przemyślany, a elementy z tektury 0,5mm służą jako podposzycie - i to zarówno jako zamknięcie otwartych przestrzeni, jak i podpórki pod nie. Bardzo fajne, pomocne i składa się jak klocki LEGO.

Oczywiście niektóre elementy trzeba było nieco zmodyfikować, bo nie zawsze idealnie się wszystko schodziło od strzału. Ale to detale, szkielet to naprawdę bajka.

Mam teraz niepłonną nadzieję, że poszycie zejdzie się tak samo dobrze:-)
Najpierw jednak muszę wymieszać farby do retuszu, a jak widzieliście, może to nie być takie proste. Dodatkowo dół modelu posiada walorkę w postaci lekkiej fototapety, co jeszcze bardziej utrudni proces doboru koloru farb:-)
Trzeba będzie spróbować zminimalizować użycie farb i kleić ile się da bez retuszu, jak najlepsi tutaj.
Zobaczymy, czy się uda:-)
StuGu
15-08-26 14:30
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8

W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
15-08-26 14:30
Re: [Relacja] Japońska ciężarówka-amfibia Toyota Su-Ki - Kartonnaja Fabrika nr 3
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
I kolejny brzydal będzie oczy cieszył :-)
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
15-08-26 14:36
Na forum od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 18

W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
15-08-26 14:36
Re: [Relacja] Japońska ciężarówka-amfibia Toyota Su-Ki - Kartonnaja Fabrika nr 3
StuGu
Pozwól że popatrzę sobie, bo na pewno będzie na co.
Ciekawe rozwiązanie bo normalna budowa ciężarówki to naklejanie części na tekturę. tutaj budowa wanny jak w okręcie lub czołgu.
Opisz proszę proces dorabiania koloru do retuszu. Ja poległem przy doborze retuszu do Nysy, bo tam też kolor posiadał lekkie zabarwienie różem.
Jestem i obserwuję.
15-08-26 16:16
Na forum od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Projekt 50 Lat MM
15-08-26 16:16
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Projekt 50 Lat MM
Że niby tym razem coś nietypowego w Twoim wykonaniu? A to ci niespodzianka ;-)
15-08-26 18:43
Na forum od 2020
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 8
Galerie - 3
15-08-26 18:43
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 8
Galerie - 3
Oczywiście będę podglądał i kibicował, nie dość że temat mega ciekawy i mega niszowy to wykonanie będzie zrywać czapki :) Powodzenia!
15-08-26 19:02
Na forum od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
15-08-26 19:02
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Bardzo Ciekawy temat, a klasa i inwencja autora relacji gwarantują spektakl najwyższych lotów.
W budowie: Halny
15-08-26 21:24
Na forum od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 8
Galerie - 25
15-08-26 21:24
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 8
Galerie - 25
Ciekawy model, wygląda jakby w latach 90 wujek ze szwagrem przerobili Stara ze złomowiska żeby można było bez wysiadania łowić ryby :) Bardzo fajny dziwoląg.
MARIUSZ Moderator
15-08-26 22:27
Na forum od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9

W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
15-08-26 22:27
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Szkielet jak szkielet…
Ale fajne tło do zdjęć ;-)
Chyba będę oglądał ;-)
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
16-08-26 12:38
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6
16-08-26 12:38
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Cieszę się, że prezent nie poszedł na zmarnowanie ;-)
Pozdrowienia
Kaz

"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan
16-08-26 18:41
Na forum od 2021
Galerie - 1
16-08-26 18:41
Na forum
Od 2021
Galerie - 1
Z własnego doświadczenia przy budowie modelu mogę powiedzieć, że tylna klapa skrzyni ładunkowej oraz właściwe spasowanie elementów kabiny wymagają tu szczególnej uwagi. Z resztą nie ma żadnych problemów.
Z góry przepraszam, korzystam z tłumacza online
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować