02-08-26 19:46
Na forum od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 17
Galerie - 1
Posty - 324
02-08-26 19:46
[R/G] Gdańsk 1:200 (JSC 4/2018)
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 17
Galerie - 1
Posty - 324
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Potrzebowałem jakichś przerw w pracy nad kadłubem Ashigary, więc postanowiłem kleić po trochu coś niedużego. Padło na mały przedwojenny statek pasażerski Gdańsk z JSC w skali 1:200. Wygrałem go na którymś konkursie ze 2-3 lata temu. Model jest mały i dość prosty, więc był dobry na klejenie po trochu i zapoznanie się z praktyczną stroną budowania modeli z JSC.

Zacząłem od sklejenia wewnętrznych elementów pokładu i burt. Pokład podkleiłem tekturą 0,5mm żeby go trochę usztywnić.

Następnie przykleiłem właściwe poszycie burt i pokład. Burty nie do końca schodziły mi się na rufie i musiałem wyciąć w nich mały klin. Na rufie pojawiła się tez mała szpara, pewnie to wynik tego podklejenia pokładu tekturą 0,5mm.

Kolejnym krokiem była drobnica pokładowa - polery, uproszczona winda kotwiczna i parę innych elementów. Problemów nie zanotowano. Greting jest z dedykowanego zestawu, pomalowałem go aerografem. Kupiłem to tajemnicze urządzenie i powoli uczę się z niego korzystać.

Ścianki pierwszego poziomu nadbudowy też nie sprawiły problemów. Kleiłem je według wycinanki nic nie podklejając.

Kolejny pokład był już trudniejszy. Problemem były podpory wokół burt. Ciężko się je przyklejało, niektóre wyszły trochę za krótkie. Jak patrzę na całość to niepoprawnie wyprofilowałem burty kadłuba - powinny być bardziej pionowe. Na pokład przykleiłem ławki. Koła ratunkowe mam drukowane 3D od Rufio.

Kolejny poziom nadbudówek skleiłem bez problemów. Podobają mi się schody wycięte laserem - są wycięte z grubej tektury i rzeczywiście przypominają schody a nie drabinkę (choć idealnie byłoby, gdyby były delikatniejsze).

Górny pokład ponownie miał wiele podpór, ale ponieważ osłony środkowego pokładu skleiłem jak trzeba to ich przyklejenie poszło sprawniej, choć wciąż wymagało pewnych zdolności manualnych.

W łodziach początkowo nie wyszedł mi retusz, poprawiałem go już na modelu. Mam też wrażenie że ich wierzchnie części były trochę za duże. W kominie zrobiłem wnętrze z cienkiej kartki czarnego papieru. Bałem się użyć farby, obawiałem się że będzie przebijać.

Nawiewniki skleiłem zgodnie z instrukcją. Są uproszczone w porównaniu z innymi modelami.

Maszty zrobiłem z drutu 1,2mm, flagsztoki 0,6mm, olinowanie jak zwykle z gumonitki. Banderę i proporzec armatora umieściłem na podstawie zdjęć, choć z tego co na nich widziałem w praktyce wieszano je różnie.

To byłby koniec modelu patrząc na wycinankę, ale jak pogadałem z chłopakami z Pikniku to namówili mnie żeby dodać trochę od siebie. Przejrzałem internet, znalazłem trochę rysunków i zdjęć. Zabrałem się do roboty. Dodałem łańcuchy (papierowe, cięte laserem), reflektor (kilka drutów), bloczki przy żurawikach (nity wycinane laserem i cienki drut miedziany), relingi (drut) oraz rusztowanie pod zadaszenie (profile styrenowe kwadratowe 0,5mm). Dzięki nim model nabrał trochę więcej charakteru. Zapraszam do galerii.

Muszę jeszcze zrobić podstawkę i gablotę. Mam nadzieję, że wyrobię się z tym na Osową :)
Teraz wracam do Ashigary. Zacząłem już poszycie dna. Idzie z problemami, ale idzie :)
07-08-26 15:32
Na forum od 2011
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7
Posty - 1 229
Projekt 50 Lat MM
07-08-26 15:32
Re: [R/G] Gdańsk 1:200 (JSC 4/2018)
Na forum
Od 2011
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7
Posty - 1 229
Projekt 50 Lat MM
Czysto i ładnie sklejony. Typowy JSC - idealny jako przerywnik.
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować