01-08-26 14:49
Na forum od 2016
Galerie - 15
Posty - 193
01-08-26 14:49
[G] ORP Orkan, skala 1:200, wyd. Answer
Na forum
Od 2016
Galerie - 15
Posty - 193
Witam serdecznie,
mam przyjemność zaprezentować wykonany przeze mnie model niszczyciela ORP Orkan, wydanego przez Answer w sierpniu 2010 roku. Jest to bodajże II wydanie tego modelu w tym wydawnictwie.
Model został opracowany w skali 1:200 i po sklejeniu ma ok 55 cm długości i ok 6 cm szerokości. Prawdopodobnie autorem projektu jest Pan Mirosław Rzeźniczek, aczkolwiek nie jest to wprost opisane w zeszycie.

Model wykonałem w typowym standardzie, bez waloryzacji, laserków czy detali (poza relingami i drabinkami). Także kadłub nie był niczym wypełniany czy też wzmacniany , ot zwykłe listki (nie było w zestawie, sam robiłem) i oklejki.

Co do samego modelu, wg mnie ma piękną bryłę i malowanie … to właśnie to skusiło mnie do podjęcia się jego sklejenia lecz potem już było tylko gorzej …

Ale może najpierw plusy :
- piękna bryła i malowanie,
- w miarę dobrze spasowane poszycie denne i główne nadbudówki,
- drobne elementy dobrze spasowane,
- dobrze, że został wydany model tego okrętu

Teraz minusy :
- instrukcja prawie nie istnienie,
- rysunki i „fotografie„ techniczne mocno nieczytelne, a numeracja elementów na nich zamieszczona jest w wielu przypadkach błędna,
- błędna i chaotyczna numeracja części ( budowa modelu była bardziej sztuką dedukcji połączona z doświadczeniem niż uszeregowanym i spójnym procesem),
- szablony z elementami drucianymi w wielu przypadkach nie trzymały skali.

Generalnie tego opracowania nie zalecam dla początkujących z uwagi na wskazane błędy.
Budowa tego modelu mocno męczy i gasi cały entuzjazm, stąd pomimo starań moje wykonanie nie ustrzegło się niedokładności. Aczkolwiek i tak jestem zadowolony, że ukończyłem ten model.

P.s. Podstawki nie było w opracowaniu więc w galerii jest pożyczona od Daru Pomorza.
Zdjęcia robiłem zwykłym aparatem kompaktowym bez ingerencji w kolorystykę, nasycenia i ostrości itd.

Pozdrawiam

Piterkowiec

"Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku" Lao-tzu, chiński filozof
01-08-26 22:03
Na forum od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 454
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
01-08-26 22:03
Re: [G] ORP Orkan, skala 1:200, wyd. Answer
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 454
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Ładnie i czysto sklejony pomimo wielu uproszczeń.

Na minus - relingi. Nie trawię laserowch.
Drugi duży minus - lufy. Za grube, ale to nie kwestia wykonania a opracowania.
Choć to można by było poprawić.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować