Kolejny mikromodel który skleiłem to Mexico Victory.Wydany przez JSC w skali 1/400. Model ten zwaloryzowałem poprzez dodanie licznych drobnych elementów, w oparciu o istniejące zdjęcia.
Troszkę historii.
Statki typu Victory – budowane masowo w USA podczas II wojny światowej od roku 1944. Statki typu Victory (oficjalnie jako typ VC2) były rozwinięciem długiej serii statków Liberty. Statki serii zostały zbudowane na pochylniach 18 różnych stoczni przez specjalnie w tym celu przeszkolonych pracowników stoczniowych. Budowa jednego statku (od położenia stępki przez wodowanie do rejsu próbnego) nie przekraczała 40 dni. W porównaniu do poprzednich jednostek klasy Liberty statki Victory były statkami szybszymi i o większym zasięgu pływania. Do końca wojny wybudowano w sumie 534 statki tego typu.
SS Mexico Victory służył na Oceanie Atlantyckim podczas II wojny światowej jako statek transportowy wojsk . SS Mexico Victory i 96 innych statków Victory zostało przebudowanych na statki transportowe, by po wojnie przewieźć 8 mln amerykańskich żołnierzy do domu w ramach operacji Magic Carpet.
W 1947 roku okręt na krótko odstawiono do rezerwowej floty obrony narodowej w zatoce Suisun , skąd ponownie włączono go do służby podczas wojny koreańskiej .
W 1967 roku został sprzedany linii żeglugowej Gdynia-America Shipping Lines w Gdańsku i przemianowany na SS Kilinski . W 1971 roku został sprzedany Poulowi Christensenowi w Danii i przemianowana na SS Lin . W 1973 roku został złomowany w Kaohsiung na Tajwanie .
Pozdrawiam Jorzik
Na morzu:
YAMATO,
SHOKAKU,
KIJI,,
MUTSUKI,
NISSHIN,
KITAKAMI,
TSUGARU,
HIBURI ,
Akitsu Maru,
AKASHI,