Relacja
jagdtiger2 twoja pochlebna opinia jest dla mnie tym cenniejsza że sam się z tym modelem mierzyłeś. Dziękuje to jest budujące.
Dziś Wam pokażę jak się zakręciłem z wykonaniem "czerpni" (jak mniemam).
Przeglądałem plany pamiętałem że konstrukcja jest ażurowa co sugerował wygląd części ale nie kojarzyłem co to jest.
Myślałem że taka forma podniesionej platformy. No to zabrałem się za nią i wyciąłem szare pola a le by tego nie malować i uniknąć białego kartony, porozcinałem element i podkleiłem rozwarstwionym kolorem.
Nie powiem byłem zadowolony ale z ciekawości spojrzałem na plany i
Na planach narysowana jest siatka. No to zacząłem jej szukać. Wykorzystałem siateczkę z wnętrza filtra do wody i pomalowałem metalizerem ModelkMaster bo nie mam problemu z zalewaniem oczek. Malowałem na kartce papieru więc wyciągała farbę z oczek siatki, resztę pokrywając. Schnie błyskawicznie więc malowanie jest szybkie i przyjemne.
Powklejałem ją do wnętrza za pomocą kleju do Micro Metal Foil Adhesive by nie pozaklejać oczek siatki. Każda ściana dostała taką siatkę.
Nawet byłem z efektu zadowolony ale przy przymiarkach do modelu przeszkadzało mi trochę to ze widać wnętrze. Spojrzałem jak wygląda siatka dana podwójnie i było trochę lepiej ale zastanawiałem się jak jeszcze można to zrobić. Myślałem by na pokładzie nakleić czarny prostokąt tak by imitował otwór. Jednak pomyślałem że może za tą siatką powinien być rodzaj jakiegoś filtru i jak by to wyglądało jak by za nią dać czarne matowe tło.
I takie rozwiązanie wydało mi się najlepsze. Ten czarny kartonik jest tylko wsadzony do środka i chyba tylko tę dolną krawędź na środku złapię klejem by zachować płaskość tej przedniej ażurowej części.
Kabinę będę doposażał, mam jakieś elementy w innych modelach i je postaram się wykorzystać.
Dziękuje
Matey i
Arek za wskazane materiały, powinno mi to pomóc, nie będę błądził całkiem po omacku.
CDN...