24-08-26 10:26
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
24-08-26 10:26
Re: [Relacja] HMAS "Wallaroo"
zrobione,przyklejone
tak zostaje
zamykam dyskusję ;)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
24-08-26 10:42
Na forum od 2001
24-08-26 10:42
Na forum
Od 2001
Piterski Napisał(a):
-------------------------------------------------------

> ale ja w instrukcji nie znalazłem (może jestem ślepy,
> jeszcze raz spojrzę)

Ślepy może nie, ale na stronie z szablonami jest szablon wału X22 (koresponduje z rysunkiem 1, gdzie pokazane, że wały to X22 i mam mieć średnicę 0,6 mm)
Pozdrówka
Agand
25-08-26 08:47
Na forum od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
25-08-26 08:47
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Dzięki Agand czyli jednak gapa ze mnie lub miałem jakiś gorszy dzień. Pewne jest, że na pewno zamówię sobie wieszak z plexi na monitor to umieszczania rysunków.
Generalnie w takim razie się wstrzeliłem z tym rozmiarem.
W budowie: Halny
25-08-26 21:05
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
25-08-26 21:05
Z jednym zastrzeżeniem - że autor modelu to tak zaprojektował, to niekoniecznie musi być dobrze.
Ale jak juz napisałem - musi zostać bo szkoda niszczyć
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
26-08-26 08:52
Na forum od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
26-08-26 08:52
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
Klub
Wojtku, bardziej miałem na myśli, że jednak wpasowałem się w projekt choć faktycznie powinno to być ciut grubsze.
Zostawię tak jak jest, może pomaluje 1-2 warstwy aluminum Vallejo, ale model docelowo trafi w podstawkę taką jak PGM.
Taki jest plan i podstawka już częściowo powstała.
27-08-26 20:31
Na forum od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
27-08-26 20:31
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
Klub
Relacja
Zabrałem się za wyposażanie pokładu oraz montaż nadbudówek, które wcześniej wykonałem. Zacząłem od rufowej gdzie powstaje łączenie pokładów. Nie prezentowało się to estetycznie dlatego wyciłaem wąski paseczek taki rozwarstwiony do koloru, by to zakleić ale po przymiarkach dałem go na styk do tego łączenia i wygląda już lepiej.

Z blaszki fototrawionej z słupkami relingów wycinam sobie takie oczka do kotwiczenia lin. Wcześniej jednak poszerzam otwór w oczku za pomocą igły. Dopiero wtedy odcinam z kawałkiem "języka" i wklejam w nakłute wcześniejszej otwory w pokładzie. Dopiero przy okazji tego zdjęcia zobaczyłem jaka jest struktura tych słupków.

Przy okazji widać miejsca w jakich powinny wypaść słupki relingów i aż się noszę z coraz mocniejszym zamiarem użycia relingów fototrawionych.

No ale takim wyzwaniem stało się dla mnie wykonanie przeszklonej ściany nadbudówki głównej. Zastanawiałem się i rozważałem w głowie różne scenariusze jej wykonania. Do końca nie wiedziałem jak to zrobić no więc zacząłem te okienka wycinać.

Dopiero w tym momencie postanowiłem, że podzielę szybę na trzy części. Dwie skrajne i środkową. Ta środkowa była o tyle trudniejsza, że jest lekkim łukiem nie prostym paskiem.

Jako że staram się uniknąć malowania wewnętrznych części czy to burt czy innych to takim naturalną konsekwencją wydało mi się wyklejenie jej kolorem od środka.

Nie uniknąłem pewnych potknięć wywołanych presją czasu i chęcią zobaczenia jak to wygląda po zamocowaniu.

I w tym miejscu mały apel z mojej strony o pomoc. Jeśli macie jakiś model z detalami wyposażenia tej przestrzeni w skali 1:200, jakieś zdjęcia co tam warto by wstawić by nie było za tą szybą tak łyso to proszę o podesłanie jakiś skanów, zdjęć, rysunków. e-mail: piterski.l@o2.pl
Wstrzymam się na razie z jej zamknięciem od góry.

CDN...
27-08-26 21:26
Na forum od 2003
Galerie - 1
27-08-26 21:26
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
HMAS Castlemaine - nie jest to ten sam okręt, ale mniej więcej widać, co było na mostku.
[dynamic-media-cdn.tripadvisor.com]
[www.visitmelbourne.com]
[hmascastlemaine.org.au]
[www.facebook.com]

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-08-26 21:38.
27-08-26 23:12
Na forum od 2004
27-08-26 23:12
Na forum
Od 2004
Castlemaine ma w teorii odpowiadać stanowi z końca wojny, choć kolory wskazują na co najmniej kilka lat później - w czasie wojny wnętrze sterówki jednolicie szare, pokłady normalnie ciemnoszare. Z wyposażenia brak przeciwodłamkowej zagrody dla sternika, zlikwidowanej pod koniec wojny. Jeśli zaczynasz przeróbki, to tylko odnotuję że pokład dziobówki był kryty drewnem od falochronu do wręgi 41, dalej były dwa chodniki z kompozycji przeciwpoślizgowej, na pokładzie głównym także dwa chodniki od drzwi dziobówki do rufy - na Castlemaine zamarkowane czarną farbą.
28-08-26 13:51
Na forum od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
28-08-26 13:51
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Projekt 50 Lat MM
Klub
Dziękuje za linki do zdjęć ja nie potrafiłem takich znaleźć.

Jeszcze muszę przekopać się przez modele czy gdzieś nie trafię na części wywożenia nadbudówki, choćby te zasadnicze. Busole były w PGM-17 ale nie mam kopii by je odtworzyć.
28-08-26 14:09
Na forum od 2011
28-08-26 14:09
Na forum
Od 2011
Zobacz tu.

[seapower.navy.gov.au]

Szczególnie stronę 119, ale nie tylko :)

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 28-08-26 14:21.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować