Relacja
Zabrałem się za wyposażanie pokładu oraz montaż nadbudówek, które wcześniej wykonałem. Zacząłem od rufowej gdzie powstaje łączenie pokładów. Nie prezentowało się to estetycznie dlatego wyciłaem wąski paseczek taki rozwarstwiony do koloru, by to zakleić ale po przymiarkach dałem go na styk do tego łączenia i wygląda już lepiej.
Z blaszki fototrawionej z słupkami relingów wycinam sobie takie oczka do kotwiczenia lin. Wcześniej jednak poszerzam otwór w oczku za pomocą igły. Dopiero wtedy odcinam z kawałkiem "języka" i wklejam w nakłute wcześniejszej otwory w pokładzie. Dopiero przy okazji tego zdjęcia zobaczyłem jaka jest struktura tych słupków.
Przy okazji widać miejsca w jakich powinny wypaść słupki relingów i aż się noszę z coraz mocniejszym zamiarem użycia relingów fototrawionych.
No ale takim wyzwaniem stało się dla mnie wykonanie przeszklonej ściany nadbudówki głównej. Zastanawiałem się i rozważałem w głowie różne scenariusze jej wykonania. Do końca nie wiedziałem jak to zrobić no więc zacząłem te okienka wycinać.
Dopiero w tym momencie postanowiłem, że podzielę szybę na trzy części. Dwie skrajne i środkową. Ta środkowa była o tyle trudniejsza, że jest lekkim łukiem nie prostym paskiem.
Jako że staram się uniknąć malowania wewnętrznych części czy to burt czy innych to takim naturalną konsekwencją wydało mi się wyklejenie jej kolorem od środka.
Nie uniknąłem pewnych potknięć wywołanych presją czasu i chęcią zobaczenia jak to wygląda po zamocowaniu.
I w tym miejscu mały apel z mojej strony o pomoc. Jeśli macie jakiś model z detalami wyposażenia tej przestrzeni w skali 1:200, jakieś zdjęcia co tam warto by wstawić by nie było za tą szybą tak łyso to proszę o podesłanie jakiś skanów, zdjęć, rysunków. e-mail:
piterski.l@o2.pl
Wstrzymam się na razie z jej zamknięciem od góry.
CDN...