Zaloguj się Zarejestruj się
20-05-26 21:40
20-05-26 21:40
[T]Moje eksperymenty z temperami
Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3
Posty - 14
Cześć,

ostatnio rozmyślałem jak utrwalić retusz temperami, które potrafią się wycierać szczególnie przy kontakcie z palcami. Udało mi się znaleźć taki specyfik jak Vallejo Matt Base. Jest to akrylowa matowa "baza".
Do testów używałem już wymieszanych kolorów, które były zaschnięte w małych pojemniczkach, więc nie była to farba prosto z tubki. Najpierw krawędzie wyretuszowałem temperą z wodą (ten element podklejony dwa razy), a po wyschnięciu wyretuszowałem już krawędź wspomnianym specyfikiem z odrobiną wody, ponieważ sama baza akrylowa według mnie jest za gęsta na krawędzie.
Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył - farba się nie wyciera. Krawędzie przedstawione na zdjęciu próbowałem wytrzeć palcami i papierem z 10 razy.
Mieszanie od razu zaschniętej farby z bazą i z wodą daje taki sam efekt, ale po wyschnięciu farba w pojemniczku robi się już gumowa tak jak wyschnięta farbka akrylowa. Podzielenie to na dwa etapy powoduje, że cały czas mogę swobodnie używać swojej wymieszanej farby, którą rozcieńczam tylko wodą.

Nie znalazłem informacji na forum, żeby ktoś próbował czegoś takiego - może się komuś przyda. Na pewno łatwiej jest użyć farbek akrylowych, ale wolę tempery ze względu na niski koszt i łatwość mieszania.
Chcę jeszcze sprawdzić jak to się sprawdzi przy malowaniu drucików. Tutaj dodatkowo jeszcze chcę użyć Metal Primer z Tamiya jako podkład - wyniki zaprezentuję w tym temacie w następnym tygodniu.

20-05-26 21:43
20-05-26 21:43
Re: [T]Moje eksperymenty z temperami
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 17
Ciekawa rzecz, będę obserwował(:
„Moje supermoce? Potrafię przez 4 godziny patrzeć na kawałek papieru i zastanawiać się, jak go zgiąć, żeby nie pękł.”
Pozdrawiam, Borys
20-05-26 22:18
20-05-26 22:18
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Nie do końca Cię zrozumiałem. Czy ta farba temperowa z dodatkiem bazy, kiedy się zeschnie daje się z powrotem rozpuścić tak jak sama tempera?
W budowie: Halny
20-05-26 22:37
20-05-26 22:37
Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3
Posty - 14
Piterski, właśnie nie, bo akryl "zastyga". Dlatego podzielenie tej czynności na dwa etapy, gdzie pierwszym jest normalny retusz krawędzi farbą rozcieńczoną tylko wodą, a drugim jest ponowny retusz tej samej krawędzi przy pomocy bazy (do której jeszcze dodałem trochę wody - oddzielnie, bez farby) pozwala na to, że z samej farbki, która się przygotowało i wymieszało kilka kolorów do budowy modelu, można korzystać dalej.
Najprościej mówiąc po prostu po tradycyjnym retuszu krawędzi dodatkowo ją lakieruje i zabezpieczam. ;)
MARIUSZ
Moderator
20-05-26 22:45
20-05-26 22:45
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 897
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Hmmm…
Ten sam efekt osiągam malując model etapami lakierem nitro do drewna…
I też retuszuję temperami.
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
21-05-26 08:01
21-05-26 08:01
Na forum
Od 2013
Posty - 1 616
W Rupieciarni - 23
Tylko nie wiem po co tyle korowodów. Od lat retuszuje tylko plakatówkami Astra lub/i temperami czeskim z Emoiku. I nie stwierdziłem problemu wycierania z tego względu że krawedzie się retuszuje ktore zazawyczja nie są eskponowane na dotych przy manipulacjach. Retuszeje na 2x i jest gitara bez zadnyc utrwalaczy. To że plakaty.tempery się rozpouszczją od wody to niesłychana zaleta bo mam na stole podstawek z wodą i masę paletek z roznymi farbakmi i mieszam nawet plakaty z temperami. Jak bym się mił bawic z retuszem akrylami to bym zrezygnowała z modelarstwa kartonowego bo bez sensu jest latac pedzelkiem do mycia po zdym retusz, obłed. Drutologie maluje w ten sposob że maluje srebrzanką nitro druty a potem na to plakatem i i jest git. Sprawdza się od lat.
21-05-26 08:08
21-05-26 08:08
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 067
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Malkontenci jesteście i tyle. Pomysłów i metod nigdy za wiele bo każdemu leży co innego.
W budowie: Halny
21-05-26 08:23
21-05-26 08:23
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 4
Posty - 375
A czy po potraktowaniu krawędzi specyfikiem nie zmienia się odcień farbki bazowej?
Pozdrawiam!
Tuco
21-05-26 09:56
21-05-26 09:56
Na forum
Od 2021
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3
Posty - 14
Mariusz, zgadzam się, że końcowy efekt jest taki sam. Ale mi się to podoba bo mogę zabezpieczyć krawędzie po retuszu szczególnie narażone na wytarcie jeszcze przed sklejeniem/pasowaniem - zawsze mnie irytuje jak farbka się wyciera i retusz muszę powtarzać jeszcze 2-3 razy. Łatwo mogę też zamalować powierzchnię trwałą warstwą, bo ten Matt medium dobrze łączy się z suchym pigmentem tempery.
Piterski, dokładnie, takie było moje założenie, żeby właśnie pokazać co z tego wyszło - może ktoś wykorzysta taką technikę do swoich prac.
Tuco, nie zwróciłem na to uwagi, spróbuję z różnymi odcieniami i podzielę się efektami.
21-05-26 12:08
21-05-26 12:08
Na forum
Od 2013
Posty - 1 616
W Rupieciarni - 23
Farbka się nie wyciera tylko krawedz biała zaciąga retusz i trzeba zazwyczaj powtórzyc. Zawsze retuszuje 2x. A na ciemnym bywa że i 3-ci raz trzeba zaciągnąc .
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować