Cześć,
ostatnio rozmyślałem jak utrwalić retusz temperami, które potrafią się wycierać szczególnie przy kontakcie z palcami. Udało mi się znaleźć taki specyfik jak Vallejo Matt Base. Jest to akrylowa matowa "baza".
Do testów używałem już wymieszanych kolorów, które były zaschnięte w małych pojemniczkach, więc nie była to farba prosto z tubki. Najpierw krawędzie wyretuszowałem temperą z wodą (ten element podklejony dwa razy), a po wyschnięciu wyretuszowałem już krawędź wspomnianym specyfikiem z odrobiną wody, ponieważ sama baza akrylowa według mnie jest za gęsta na krawędzie.
Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył - farba się nie wyciera. Krawędzie przedstawione na zdjęciu próbowałem wytrzeć palcami i papierem z 10 razy.
Mieszanie od razu zaschniętej farby z bazą i z wodą daje taki sam efekt, ale po wyschnięciu farba w pojemniczku robi się już gumowa tak jak wyschnięta farbka akrylowa. Podzielenie to na dwa etapy powoduje, że cały czas mogę swobodnie używać swojej wymieszanej farby, którą rozcieńczam tylko wodą.
Nie znalazłem informacji na forum, żeby ktoś próbował czegoś takiego - może się komuś przyda. Na pewno łatwiej jest użyć farbek akrylowych, ale wolę tempery ze względu na niski koszt i łatwość mieszania.
Chcę jeszcze sprawdzić jak to się sprawdzi przy malowaniu drucików. Tutaj dodatkowo jeszcze chcę użyć Metal Primer z Tamiya jako podkład - wyniki zaprezentuję w tym temacie w następnym tygodniu.