Zaloguj się Zarejestruj się
13-05-26 17:22
13-05-26 17:22
[G] AH-1W Super Cobra - Kartonowe Hobby / Answer 1:33
Na forum
Od 2025
Galerie - 1
Posty - 4
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Hej! Po długim czasie "lurkowania" postanowiłem wrzucić coś od siebie i podzielić się efektami mojej pracy. A że jak na razie nie do końca mam się czym chwalić, wybór padł na "łaciatka". Skończony na początku tego roku, część z Was pewnie już go widziała - albo na grupach Fejsa, albo na którymś festiwalu.

Model opracowany przez Marcina Straszewskiego, wydany w 2016 przez Answer w ramach serii "Kartonowe Hobby". Bardzo fajnie się go składało, choć traktowałem jako model "szkolny" - część swoich błędów poprawiałem, część potraktowałem jako nauczka na przyszłość. Dobrze opracowany, drobne potknięcia projektowe, nie wpływające na budowę. Zastrzegam sobie prawa autorskie do wszelkich strzelonych baboli. Bardzo miłym dodatkiem jest zestaw zdublowanych części trudnych w kształtowaniu, ratował mi tyłek. Czasem miałem kłopoty z odczytaniem rysunków, trzeba było kombinować. Jedyny mankament projektowy to moim zdaniem kiepsko rozwiązana konstrukcja pylonów uzbrojenia, jeśli chodzi o połączenie z bryłą kadłuba - brak jakiegokolwiek wzmocnienia, wręga pylonu klejona bezpośrednio do poszycia kadłuba, opartego o swoją wręgę (trudno byłoby nawet docisnąć pylon przy doklejaniu do kadłuba). Ja w swoim modelu wzmocniłem konstrukcję, wkleiłem poziomą belkę między wręgi kadłuba, zakończyłem tekturką "podposzycia". Podobnie potraktowałem konstrukcję dla stateczników na ogonie.

Model prezentuje się ładnie, choć nie spotkałem jeszcze tak skopanej kolorystyki - każdy (sic!) segment poszycia na całej długości modelu ma inny odcień! Niemniej jednak, byłem zdecydowany go robić, bo bardzo mi się podoba Cobra w malowaniu USMC (a zacząłem prace ponad 2 lata temu, nie wiedząc o nadchodzącym Viperze). Model jest zrobiony w standardzie, od siebie dodałem trochę drobiazgów w obu wirnikach (zwłaszcza głowica głównego rotoru jest dość uboga w oryginale), trasowane linie podziału, tłoczone elementy w kadłubie, tłoczone świateła, klapy wydechu, przerobiona optyka i system LAU-68. Lufy działka "wykulane" są z kartonu barwionego z masie. Zachowałem też ruchome elementy - wirniki, optyka, baza działka. Jakość wykonania przeze mnie owiewki kabiny pozwolę sobie litościwie pominąć - hańbę tego festiwalu błędów zmyję mam nadzieję w kolejnej realizacji :).

-------------------------------------

XIV Szczeciński Festiwal Modelarski PAPRYKARZ 2026
13-05-26 18:03
13-05-26 18:03
Re: [G] AH-1W Super Cobra - Kartonowe Hobby / Answer 1:33
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 428
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Ładnie sklejony, choć wydaje mi się, że są różnice w odcieniach.

Ale to nie wina wykonawcy.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
13-05-26 18:15
13-05-26 18:15
Na forum
Od 2013
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6
Posty - 336
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Bardzo ładny model wyszedł. Gratulacje!
13-05-26 20:54
13-05-26 20:54
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 370
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
14-05-26 12:26
14-05-26 12:26
Na forum
Od 2025
Galerie - 1
Posty - 4
Klub
Dziękuję, Panowie :)!

QN prawda, na fotkach różnice odcieni aż tak nie rzucają się w oczy.

Windus zabieram go w tym roku po różnych miejscach - był w Warszawie (Syrenka), Nowym Tomyślu, Redzie, ostatnio w Olsztynie. Następny przystanek to Bielsk Podlaski, w ten weekend.

14-05-26 12:33
14-05-26 12:33
Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 370
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
14-05-26 12:36
14-05-26 12:36
Na forum
Od 2025
Galerie - 1
Posty - 4
Klub
Zupełnie możliwe. W Tomyślu miałem sporo biegania i mało byłem na samym konkursie. A do Olsztyna Cobra wybrała się beze mnie ;).

14-05-26 20:09
14-05-26 20:09
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 63
Posty - 2 219
Projekt 50 Lat MM
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
Wziąłeś na warsztat model, któremu brakuje do ideału. Ale jego braki zasłoniłeś warsztatem, co już spotkało się z uznaniem widzów i sędziów na zawodach. Gratulacje!
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek [sabbstone.deviantart.com]
14-05-26 21:58
14-05-26 21:58
Na forum
Od 2015
Posty - 879
Klub
Noooo, Krzysiu! Nareszcie! :-)
Tylko, gdzie przywitanie? Gdzie historia jak to wracasz do modelarstwa po latach?
No i to "lurkowanie"... ech, pogadamy, pogadamy... ;-)
A moją opinię o Cobrze znasz. Ale i tutaj napiszę, że na żywo sprawia jeszcze lepsze wrażenie. Ale czemu piszesz, że nie masz się czym pochwalić? Chyba masz coś tam w zanadrzu? ;-)
15-05-26 12:01
15-05-26 12:01
Na forum
Od 2025
Galerie - 1
Posty - 4
Klub
Tomku, dziękuję za Twoje serdeczności, doceniam :)!

Łukaszu, ależ ja już wróciłem do modelarstwa parę lat temu, czym tu się chwalić. A że nic sensownego do tej nie zrobiłem, cóż poradzić. Dobrze wiesz, że to, co ewentualnie mógłbym jeszcze pokazać, z 'sacrum' tego zacnego forum niewątpliwie zrobiłoby 'profanum' ;).
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować