Hej! Po długim czasie "lurkowania" postanowiłem wrzucić coś od siebie i podzielić się efektami mojej pracy. A że jak na razie nie do końca mam się czym chwalić, wybór padł na "łaciatka". Skończony na początku tego roku, część z Was pewnie już go widziała - albo na grupach Fejsa, albo na którymś festiwalu.
Model opracowany przez Marcina Straszewskiego, wydany w 2016 przez Answer w ramach serii "Kartonowe Hobby". Bardzo fajnie się go składało, choć traktowałem jako model "szkolny" - część swoich błędów poprawiałem, część potraktowałem jako nauczka na przyszłość. Dobrze opracowany, drobne potknięcia projektowe, nie wpływające na budowę. Zastrzegam sobie prawa autorskie do wszelkich strzelonych baboli. Bardzo miłym dodatkiem jest zestaw zdublowanych części trudnych w kształtowaniu, ratował mi tyłek. Czasem miałem kłopoty z odczytaniem rysunków, trzeba było kombinować. Jedyny mankament projektowy to moim zdaniem kiepsko rozwiązana konstrukcja pylonów uzbrojenia, jeśli chodzi o połączenie z bryłą kadłuba - brak jakiegokolwiek wzmocnienia, wręga pylonu klejona bezpośrednio do poszycia kadłuba, opartego o swoją wręgę (trudno byłoby nawet docisnąć pylon przy doklejaniu do kadłuba). Ja w swoim modelu wzmocniłem konstrukcję, wkleiłem poziomą belkę między wręgi kadłuba, zakończyłem tekturką "podposzycia". Podobnie potraktowałem konstrukcję dla stateczników na ogonie.
Model prezentuje się ładnie, choć nie spotkałem jeszcze tak skopanej kolorystyki - każdy (sic!) segment poszycia na całej długości modelu ma inny odcień! Niemniej jednak, byłem zdecydowany go robić, bo bardzo mi się podoba Cobra w malowaniu USMC (a zacząłem prace ponad 2 lata temu, nie wiedząc o nadchodzącym Viperze). Model jest zrobiony w standardzie, od siebie dodałem trochę drobiazgów w obu wirnikach (zwłaszcza głowica głównego rotoru jest dość uboga w oryginale), trasowane linie podziału, tłoczone elementy w kadłubie, tłoczone świateła, klapy wydechu, przerobiona optyka i system LAU-68. Lufy działka "wykulane" są z kartonu barwionego z masie. Zachowałem też ruchome elementy - wirniki, optyka, baza działka. Jakość wykonania przeze mnie owiewki kabiny pozwolę sobie litościwie pominąć - hańbę tego festiwalu błędów zmyję mam nadzieję w kolejnej realizacji :).