Zaloguj się |Zarejestruj się
05-05-26 20:21
[G] Willys Jeep - Modelik 1:25
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 30
Posty - 1 914
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Czołgiem!

Udało mi się dziś ukończyć Willysa Jeepa wyd. Modelik. Model autorstwa Waldemara Rycharda to dość typowe "dziecko" przełomu wieków. Mimo, że projekt rozbudowany (8 arkuszy A4 na tak mały model) to zawiera trochę uproszczeń i już na pierwszy rzut oka widać, że był projektowany bez żadnego "wspomagania" 3d. Części pora paroma wyjątkami pasują dobrze, za to dość dużo zamieszania wprowadza instrukcja. Brak rzutów izometrycznych sprawia, że przy bardziej skomplikowanych podzespołach trudno się połapać co i gdzie ma być przyklejone. Pewne problemy miałem z kołami. Poza tym, że są przewymiarowane, to boki opon okazały się być za małe. Nie chciało mi się z nimi bawić, zamówiłem więc dedykowane koła drukowane w 3d - bardzo fajna sprawa. Dodałem parę elementów oraz przewodów w silniku, maskę zrobiłem zgodnie z projektem otwieraną, choć uprościłem zawiasy.
Najgorszym przeciwnikiem był druk. Mimo, że na okładce widnieje numer 10/02, nie jest to stare wydanie, tylko wznowienie drukowane w technice HP Indigo. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda dobrze, kolory są nasycone, krawędzie ostre. Problemy zaczynają się przy próbie sklejenia. Druk ściera się niemal od patrzenia, każde przyłożenie linijki podczas wycinania elementów zostawia ślady, wykrusza się na krawędziach cięcia, o zrolowaniu nadmiaru kleju można zapomnieć. To wszystko mimo impregnacji. Część ubytków druku udało mi się wyretuszować "suchym pędzlem", ale niektóre są nadal widoczne na modelu. Nigdy więcej nie skleję niczego drukowanego w tej technice.
Zapraszam do oglądania.

pozdrawiam
Piotr
05-05-26 20:36
Re: [G] Willys Jeep - Modelik 1:25
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 1 048
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
no ach i och a och i ach, no!
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
05-05-26 20:40
BeBe

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 2 236
Projekt 50 Lat MM
Klub
WAK - Wrocławska Anarchia Kartonowa
Ale ładniutki, taki "hamerykański". Gratulacje
Pozdrawiam... mam 159 powodów, żeby czuć się wyjątkowo na drodze
(_)(_)(_)====\*/====(_)(_)(_)
05-05-26 21:11
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 415
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Ładnie sklejony, wyretuszowane czarne krawędzie, smaczki w postaci map i kartona fajek...

Gratuluję
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
05-05-26 21:19
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 892
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Piękny standard (no prawie:-)) z dodatkowymi smaczkami i dawno nie widziany model. Same plusy:-)
Mam go u siebie, na szczęście te starsze wydanie na offsecie.
Kolejny raz przekonuje się, że HP Indygo to po prostu kiszka - Kubelwagena niestety nabyłem już drukowanego w tej technice.
Wracają do modelu - świetnie dobrany kolor pomalowanych felg do reszty modelu - a to niełatwe przy tak dużych powierzchniach:-)
Co ciekawe, sam zakupiłem koła żywiczne i to w cenie kompletnie niedzisiejszej - poniżej 30 zł. Teraz są już prawie po 50, ale to dalej jest cena akceptowalna.
Jeszcze raz gratuluję wspaniałego modelu i bardzo dobrych zdjęć (czarne tło rządzi!). Jest co oglądać!
StuGu

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 05-05-26 21:23.
05-05-26 22:45
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 220
BJÓTIFÓL !
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
05-05-26 23:38
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 321
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Piękne skrytosklejstwo, wygląda super: ] i ładne zdjęcia na ciemnym tle.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
06-05-26 08:35
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 057
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Śliczny maluszek.
W budowie: Halny
06-05-26 08:50
ABC
Na forum
Od 2013
Posty - 1 613
W Rupieciarni - 23
Fajnie wyszedł. "Rychardy" sa jak na tamte czasy zupełnie bezproblemowe. Rysunki 2D tez nie stanowiły problemu bo kiedys 90% modelarzy było po ZSZ lub/i Technikum. A teraz pytania: gdzie sprzedaja koła. 2. Czym psiknąłes przed robotą, bo tez mnie HP Indygo doprowadza do rozpaczy. Jest przynajmniej jeden dość dobry klej który nie "topi" HP Indygo tj. PU poliuteranowy z firmy Anser (nie mylić z Answer). Ale bez natrysku na arkusze jakimś specyfikiem to nie sposób w ogóle robić bo jak pisze farba sype się od samego patrzenia.
06-05-26 09:11
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 850
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Wszystko śliczne, zdjęcia również ;-) ale dopiero model na dłoni uzmysławia, że to wcale nie jest duże i widać tę precyzję i dokładność wykonania :-)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować