Zaloguj się |Zarejestruj się
22-04-26 12:31
Re: [R] Answer - Motorówka Straży Granicznej S-12 Szkwał.
SuchyX19
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Posty - 23
Tak, zgadza się TSS Stefan Batory z GPM-u i tak jak mówisz będę waloryzować. Planuje go również malować. Dlaczego? Według mnie malowane wygląda mniej zabawkowo i bardziej profesjonalnie (tak wiem, jak do tej pory to pokazałem profesjonalnie jak się nie składa modelu haha) Nie wiem tylko czy przed nim się nie pobawię z Mayflowerem z MM ale to będzie model mieszany. Poszycie będzie albo fornirowe albo z listewek bambusowych bo zamówiłem na testy. Więc kartonowy będzie tam raczej tylko szkielet…
Ja ogólnie wyznaję zasadę że jak się nie wywalisz to się nie nauczysz… Tak jak pisałem, w razie co poleci na mate nowa wycinanka i zacznę od nowa bogatszy o to czego się do tej pory nauczyłem.
Relacje w toku:

S-12 Szkwał

Z ukłonami, Suchy.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 22-04-26 13:24.
22-04-26 16:02
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 062
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Ok. to jak chcesz malować Batorego to faktycznie ucz się na tym bo po położeniu pierwszej warstwy farby zobaczysz o co chodzi ale już na tum etapie trzeba zadbać o przygotowanie powierzchni do malowania, wykończenie krawędzi itp.
Kibicuje będę zaglądał ale w tym aspekcie niech doradzają koledzy zajmujący się tym na co dzień.
W budowie: Halny
22-04-26 16:17
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
szczerze mówiąc zasatnowiłem się teraz tam w środku w głowie XD
że jeżeli model ma być malowany, to po co w ogóle bawić się w oklejki dna?
Pianka+szpachlówka + szlif i podkład i na koniec kolor.
Wyjdzie ładniej niż ciapanie farbą po kartonie
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
22-04-26 16:30
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Listewki bambusowe na poszycie (planki) ? Nic z tego nie wyjdzie - nie uformujesz ich w obło i krzywizny kadłuba (sprężynuje). Nawet na gorąco (para) będą pękać i będą mieć drzazgi (jest włókniste).
Trochę modeli żaglowców z poszyciem fornirowym zrobiłem. Jeżeli już to tylko i wyłącznie fornir na flizelinie i wzdłuż włókien bez problemu go wygniesz i nakleisz ale w poprzek (do góry, na dół) to już nie jest tak łatwo. Zasada - im planka o mniejszej szerokości tym łatwiej. Jak burty z fornirem to należy zrobić deskowanie pokładu. Przy wszystkich tych operacjach należy uwzględnić grubość forniru, desek na pokład i pomniejszyć odpowiednio kadłub.
Nie wiem czy kiedykolwiek robiłeś poszycie z fornirem jeśli nie to lepiej zrobić z poszyciem (wycięte planki) podklejonymi np. 0,5 mm tekturą i utwardzoną od wewnętrznej strony cyjanoakrylem. Najpierw xero, a każda planka z zapasem na długości i przymierzanie, pasowanie i na ten pasek (deskę) xero nakleić fornir.
<[www.konradus.com];
A tak nawiasem mówiąc Mayflower to mocno skomplikowany żaglowiec z rozbudowanym takielunkiem stałym i ruchomym - na pierwszy raz proponuję coś łatwiejszego np. "Koga elbląska" z M/M
Serdecznie pozdrawiam

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 22-04-26 16:34.
22-04-26 18:08
Zeus12345
Na forum
Od 2017
Relacje w toku - 1
Posty - 176
Czyli posiadasz areograf :)

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 23-04-26 19:35.
22-04-26 21:28
SuchyX19
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Posty - 23
Żółtodziób, wydawało mi się tak łatwiej, niż szpachlowac i szlifować wielokrotnie.

Ryszard, dzięki za podpowiedź. Na Mayflowera wybór padł bo za dzieciaka kiedyś go składałem a później zarzuciłem hobby na rzecz innych… Może kiedyś go zrobię w wersji wycinankowej. W sumie to do małego modelarza mam sentyment bo to od niego właśnie zaczęła się moja przygoda z modelarstwem. Do dziś pamiętam jak ojciec wręczył mi pierwszą wycinankę. Był to HMS Ark Royal z małego modelarza. Z chęcią bym kupił go w dwóch kopiach. Jedną żeby mieć z sentymentu a druga żeby tym razem spróbować go skończyć. Teraz po latach wróciłem i mam Zamiar zostać przy tym hobby bo mnie to relaksuje a stresu ostatnio mam pełno…

Zeus, tak mam aerograf, nowa zabawka. Do kartonu mam sentyment i w sumie to lubię z niego sklejać. Ale po prostu malowane wygląda spójniej dla mnie i mi się bardziej podoba. Gust jak żyć, każdy ma swój ;)
Relacje w toku:

S-12 Szkwał

Z ukłonami, Suchy.
22-04-26 21:30
Zeus12345
Na forum
Od 2017
Relacje w toku - 1
Posty - 176
ok tez mnie czeka malowanie kuli obserwacyjnej do batyskafu Trieste :) a model mam zamówiony s-12 Szkwał ,działaj dalej zobaczymy jak model wyjdzie

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 23-04-26 00:14.
23-04-26 00:43
SuchyX19
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Posty - 23
Zeus12345 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> a model mam zamówiony s-12
> Szkwał ,działaj dalej zobaczymy jak model wyjdzie

Czekam na relację, może ktoś pokaże jak powinno się wykonać ten model ;P nie to co ja, jak tego nie robić haha
23-04-26 09:30
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
nie przejmuj się - lep, bo lepiarstwo-kartoniarstwo t fajne hobby
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
27-04-26 23:44
SuchyX19
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Posty - 23
Ahoj!

Malowanie w trakcie, pracuje trochę nad drobiazgami. Ogólnie podoba mi się dużo bardziej po malowaniu i wygląda według mnie również dużo lepiej. Zostało mi jescze raz pomalować niebieskim a później już zostanie zrobić szablony pod napisy i oznaczenia. Ale to pewnie będę robił dużo później. Zaraz też będzie pora na wykonanie podstawki. Zastanwiam się czy od razu zrobić docelową czy narazie roboczą

Relacje w toku:

S-12 Szkwał

Z ukłonami, Suchy.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować