Zaloguj się |Zarejestruj się
10-04-26 21:45
[R] Answer - Motorówka Straży Granicznej S-12 Szkwał.
SuchyX19
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Posty - 23
Ahoj!

Wybrałem ten model jako rozgrzewkę po baaardzo długiej przerwie w sklejaniu modeli. W sumie to nigdy wcześniej żadnego nie skończyłem . Tym razem jednak mam zamiar dokończyć ten model „treningowo” przed sklejeniem TSS Stefan Batory z GPM-u. Późniejsze plany też już mam

Tym o to krótkim wstępem, niniejszym zaczynam relację.

Szkielet nie był aż tak łatwy w wykonaniu jak myślałem wybierając model i szczerze to trochę żałuję, że nie zamówiłem z laserowo wyciętymi wręgami. Przynajmniej miałem szansę na przetestowanie nożyka Olfy XA-1 i muszę przyznać, że naprawdę bardzo przyjemnie mi się nim wycinało. Gdybym miał taki jak próbowałem składać modele za dzieciaka to może i nawet jakoś bym skończył

Po rozcięciu wycinanki na poszczególne strony i wykonaniu skanu i wydrukowaniu z niego elementów szkieletu wziąłem się za jego wycinanie i klejenie, które to podzieliłem na kilka etapów.

Najpierw posklejałem ramę części rufowej i szkielet części dziobowej po czym podkleiłem je na wsparciu pokładów.

Po tem część rufową przykleiłem do wodnicy

Dokleiłem część dziobową, wręgę nr 7 i wyprofilowałem wodnicę.

Po czym wziąłem się za sklejenie i przyklejenie do reszty szkieletu częściej podwodnej i na końcu doklejeniu wręgi nr 1.

Czy jestem zadowolony z efektu?
Mogło być lepiej, ale w końcu po to zdecydowałem się na model rozgrzewkowy. W razie czego szkielet mogę wykonać ponownie.
Gdyby się ktoś zastanawiał dlaczego ta wręga na rufie ma taki dziwny kolor to jest to spowodowane dysfunkcją mojej drukarki… Zastanwiam się swoją drogą czy nie będę modelu malował zęby i to przećwiczyć przed składaniem bardziej zaawansowanych modeli. Na czymś nauczyć się trzeba.

Oczywiście wszelka krytyka mile widziana, bez niej ciężko się rozwijać

Z ukłonami, Suchy.

EDIT:

W końcu udało mi się umieścić zdjęcia! Dzięki za pomoc :D

Zmieniany 12 raz(y). Ostatnia zmiana 14-04-26 10:53.
11-04-26 07:24
Re: [R] Answer - Motorówka Straży Granicznej S-12 Szkwał.
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Witaj na Forum, powodzenia w budowie życzę !
13-04-26 08:18
Zeus12345
Na forum
Od 2017
Relacje w toku - 1
Posty - 176
Witam
Polecam klej polimerowy nie wikolowy do modelu :)
13-04-26 23:34
SuchyX19
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Posty - 23
Ahoj!

Photobucket nie działa, na fotosika mam problem z wrzuceniem zdjęć a dysk mam zajęty innymi rzeczami… Szkoda, że nie ma Konradusa na Tapatalk, było by łatwiej ;) Ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać problem? :p
Relacje w toku:

S-12 Szkwał

Z ukłonami, Suchy.
14-04-26 01:03
Arek
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
Posty - 223
Dla mnie link do galerii jest wystarczający. Przecież to tylko jedno kliknięcie.
14-04-26 06:41
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Ja korzystam z Postimages.
14-04-26 09:01
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Nie wiem może już to zrobiłeś ale należy zeszlifować krawędzie wręg i obrys podpokładu na równy bez falowania.

Czy będziesz wypełniał kadłub (pianka. styrodur etc.) Jeśli nie to warto zrobić podposzycie z cienkiej tekturki.
Powodzenia
14-04-26 09:27
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
@Zeus1234 - a ja polecam wszyskie kleje, wikolowaty(poliwinyl), poliuretan, butapren, BCG, CA
tylko dostosowane do konkretnych celów.
Akurat do szkieletu wikol nadaje się bardzo dobrze - świetnie usztywnia łączenia
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
14-04-26 10:49
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 27
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 098
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
W postimages nie hotlink dla forów a miniatura na forum :-)
Próby można zrobi,c na stronie Forum w dziale: Testy-Pytania-Uwagi
14-04-26 11:03
SuchyX19
Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Posty - 23
Ahoj!

Zeus,
Używałem kiedyś kleju polimerowego i szczerze mówiąc muszę przyznać, że PVA od Reda jest lepszym rozwiązaniem bo wnika w tekturę dzięki czemu nie ma dodatkowej warstwy kleju między elementami szkieletu. Trzyma też naprawdę solidnie.

Ryszard,
Dzięki wielkie za podpowiedź, u mnie działa na odwrót. Hotlink, miniatura nie przychodziła…Co do szkieletu to wykonałem go ponownie i tak fazowałem krawędzie tym razem. I postarałem się dużo mocniej haha. W wolnej chwili wstawię zdjęcia nowego szkieletu. Co do podposzycia to już zacząłem trochę. Efekty wstawię jak skończę zapewne lub jak będę miał już część wykonaną.

Pytanko, jaki bcg polecacie? Ten który ja mam uważam że jest do bani… Kupiłem jakiś w empiku jak w Polsce byłem ;)

Zdjęcia z ponownego wykonania szkieletu:

Ponownie wyciąłem elementy szkieletu, tym razem uważniej i dokładniej. Zajęło mi to całe 5h

Po czym wziąłem się za składanie szkieletu w tej samej kolejności co ostatnio. Według mnie jest to łatwiejsza metoda od podanej w instrukcji.

Naciągłem szkielet żeby się nie odkształcił i złapałem ściskami tam gdzie trzeba

Podlałem klejem tam gdzie uznałem, że przyda się solidniejsze łączenie

I złożyłem dolna część szkieletu

Sklejenie całości zajęło mi około 2h. Oczywiście doczekiwałem między etapu aż klej dobrze zwiąże :D

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-04-26 11:43.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować