Zaloguj się |Zarejestruj się
04-04-26 19:59
[G] Rozgrzewka w 200-tce (część I)
MirZ

Na forum
Od 2012
Relacje z galerią - 2
Galerie - 17
Posty - 399
Projekt 50 Lat MM
Witam.
Jakoś tak w tamtym roku zamarzyło mi się zbudowanie modelu korwety rakietowej Bujan-M w skali 1:200 wydawnictwa Orlik. Po zapoznaniu się z zawartością wycinanki doszedłem do wniosku, że na razie należy odpuścić. Jeżeli chodzi o okręty, to w swojej historii sklejacza kartonowego działałem głównie w skali 1:100, więc postanowiłem, że najpierw trzeba w ramach rozgrzewki skleić trochę łatwiejszych modeli jednostek pływających w 200-tce. Na początek wziąłem na warsztat łodzie podwodne. Sześć modeli udało się ukończyć, natomiast trzy na jakimiś etapie budowy skończyły w piecu. Zdjęcia ukończonych jednostek poniżej:

ORP Orzeł - Answer, HNLMS Dolfijn (klasa Walrus) - Bumażnoje Modelirowanie, SAAB A26 - Answer i ORP Kondor - Extra Model.

KD Tunku Abdul Rahman (klasa Scorpene) i okręt projektu 971 - oba wydawnictwa Answer.

Jak widać na fotkach nie wyszło to jeszcze tak jak powinno (no może ruski bydlak jakoś tam wygląda), więc będzie jeszcze rozgrzewki część II, a może nawet i III.
"Cokolwiek trafisz nazwij to celem."
04-04-26 20:37
Re: [G] Rozgrzewka w 200-tce (część I)
krzysiek
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 4
Galerie - 1
Posty - 125
Czy okręty podwodne są łatwiejsze w budowie . Oto jest pytanie? Orzeł fajnie wyszedł , możesz jechać dalej.
Pozdrawiam !

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 04-04-26 20:41.
05-04-26 18:30
MirZ

Na forum
Od 2012
Relacje z galerią - 2
Galerie - 17
Posty - 399
Projekt 50 Lat MM
krzysiek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Czy okręty podwodne są łatwiejsze w budowie . Oto
> jest pytanie?

Moim zdaniem jak najbardziej. Kadłuby w okrętach podwodnych są dużo mniej skomplikowane niż te w nawodnych. Na dodatek w przypadku jednostek nawodnych dochodzi spora ilość umieszczonych na pokładach elementów jak nadbudówki, uzbrojenie, maszty i cała masa drobnego wyposażenia pokładowego.
"Cokolwiek trafisz nazwij to celem."
06-04-26 01:40
krzysiek
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 4
Galerie - 1
Posty - 125
Co do detalizacji to na pewno tak jest , ale pasowanie poszycia gdzie szkielet musi być idealnie fazowany( w okrętach podwodnych) to bym się jednak zastanowił.Co do okrętów w skali 1:200 dobry na początek jest Graf Spee z Gpm-u.
Pozdrawiam !

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 06-04-26 01:42.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować