Zaloguj się Zarejestruj się
20-04-26 21:30
20-04-26 21:30
Re: [R] AutoBlinda 43 - wydawnictwo WAK, skala 1:25
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 107
W Rupieciarni - 1
Lukee nie odbieraj tego jako przytyku. To jest moja dezaprobata na ogólny trend wywarzania otwartych drzwi w fotografii (choć nie tylko).

Nieważne czym fotografujesz. Ważne czy wiesz jak fotografować ;-) Ja na braka dostępu do sprzętu nie narzekam, bo poniekąd taki zawód, a ostatnimi czasy biegam tylko z telefonem. Nic później nie obrabiam, bo mi po prostu na to szkoda czasu (który i tak spieprza niemiłosiernie :-/ ). Skupiam się tylko na tym co oferuje pstrykacz. Może to scheda po tym, że miałem szczęście (w nieszczęściu) uczyć się według starej szkoły.

Panowie i Panie, mnie bawią teksty w stylu "bo jak bym miał luszczanke i dużo obiektywów...". Odpowiedź jest wtedy prosta: to dalej był/a byś g*&%@#$*^m fotografem. Rewelacyjne zdjęcie można zrobić pudelkiem od zapałek z dziurką (sic!).

Po za tym to jest tylko relacja. Dokumentacja postępu prac. To nie muszą być zdjęcia jak z pod igły i katalogu. Gdyby to była galeria, można by się czepiać, że coś nie pykło. A tu? Widać, że sklejone czysto i równo, że części przybywa. Czego chcieć więcej?? Szkoda czasu na doktoryzację z koloru w kolorze. Do tego czasu zapewne pulpetto zerknie sobie do jakiegoś poradnika foto, lub przeczyta instrukcje aparatu i zrobi naprawdę fajną galerie końcową.

A moja recepta na dobre zdjęcie? Odpowiednia ilość światła i kompozycja. Ale to temat na osobny wywód.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
21-04-26 09:52
21-04-26 09:52
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 325
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
I tak i nie: ]
Tzn dobre zdjęcia nawet średniego wykonu mocno poprawiają odbiór, a słabe, niedoświetlone zdjęcia niemalże na odwal nie uratują nawet mistrzowskiego wykonu.
Dlatego, mimo że też mi się nie chce, staram się, aby jednak był zachowany klimat, aby po prostu przyjemnie się to oglądało. Może nie biegam z próbnikami, heheeh ale tak na wyczucie, podoba się lub nie.
Opakowanie ma znaczenie.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
21-04-26 13:28
21-04-26 13:28
Na forum
Od 2015
Posty - 879
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Chopin Napisał(a):
-------------------------------------------------------
(...)
> A moja recepta na dobre zdjęcie? Odpowiednia ilość
> światła i kompozycja. Ale to temat na osobny
> wywód.

Nie odbieram. :-)
A kończąc tę przydługą dygresję to proponuję zajrzeć na sąsiednie forum... :-D [papermodels.pl] Myślę, że warto chociaż znawcom tematyki fotografowania to się nie przyda ;-)

Finito o zdjęciach!
03-06-26 20:01
03-06-26 20:01
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 8
Galerie - 25
Posty - 692
Trochę mnie nie było, ale nie jest łatwo napisać doktorat z robienia forumowych zdjęć w dwa miesiące
Oczywiście, że nawet nie próbowałem . Poniższe fotki zrobione zostały przy świetle dziennym, bez kombinowania z ustawieniami, tylko "przycięte" i włala:

Wycinanka daje opcję zrobienia otwartych lub zamkniętych przednich reflektorów. I tu taki mały zonk, bo okazało się, że cz.63 czyli "zadek" reflektora jest za mała. Projektant przypiekany na wolnym ogniu przyznał się, że zapomniał poprawić przed wydrukiem, ale podesłał mi poprawkę i wysłał ją również do wydawcy, który już udostępnił ją do pobrania w swoim sklepie. [Tutaj]
Tak wyszły reflektorki:

zamontowane do kadłuba

Na takim powiększeniu trochę to poszarpane wyszło, ale przyszpachlujem, chlapniem lakierem i będzie jak nowy

Poza reflektorkami doszło jeszcze kilka innych elementów. Tu już nie było żadnych problemów. A na chwilę obecną całość prezentuje się tak:

i do następnego
KMH Sokół Radom
04-06-26 13:53
04-06-26 13:53
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 249
Coś mi nie pasowało i spojrzałem na zdjęcie okładkowe - NO TAK ! -REFLEKTORY !
czyli domyślam się, że ich osłony zrobisz uniesione ?
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
04-06-26 20:27
04-06-26 20:27
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 7
Posty - 458
Projekt 50 Lat MM
Ładnie to wygląda.

A teraz przepraszam za zaśmiecanie wątku.... Jako, że mam świeżo wycięty woreczek żółciowy to wyleje się trochę żółci.

Widzę, że niektórzy stosują podwójne standardy. Do jednych potrafią się przypiąć bez ogródek, do innych trochę lżej z tendencją do tłumaczenia samych siebie (żeby źle tego nie odebrali).
Po tylu latach zauważyłem, że brać modelarska to jedno wielkie towarzystwo wzajemnej adoracji. I tak jak ze wszystkim w życiu. Musisz być albo wybitny, żeby zaistnieć, a jak jesteś normalnym, zwykłym to musisz lizać i włazić gdzieś. Takie są moje obserwacje przez te kilka lat...
Żeby nie było, dzięki forum polepszyłem swój warsztat, ale cała ta otoczka festiwali obłudy mi nie odpowiada...

P.S.
05-06-26 09:15
05-06-26 09:15
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Galerie - 3
Posty - 2 008
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Fajnie wychodzi. Ja po zrobieniu szkieletu wziąłem się za koła bo stwierdziłem że jak przeżyję przyklejanie bieżnika to już nic mnie nie powstrzyma przed skończeniem modelu:)
Pozdrawiam!
08-06-26 12:22
08-06-26 12:22
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 107
W Rupieciarni - 1
No i cacy jest :-)
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
08-06-26 13:59
08-06-26 13:59
Na forum
Od 2026
Galerie - 1
Posty - 18
Matrix OST Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Widzę, że niektórzy stosują podwójne standardy. Do
> jednych potrafią się przypiąć bez ogródek, do
> innych trochę lżej z tendencją do tłumaczenia
> samych siebie (żeby źle tego nie odebrali).
> Po tylu latach zauważyłem, że brać modelarska to
> jedno wielkie towarzystwo wzajemnej adoracji. I
> tak jak ze wszystkim w życiu. Musisz być albo
> wybitny, żeby zaistnieć, a jak jesteś normalnym,
> zwykłym to musisz lizać i włazić gdzieś. Takie są
> moje obserwacje przez te kilka lat...
> Żeby nie było, dzięki forum polepszyłem swój
> warsztat, ale cała ta otoczka festiwali obłudy mi
> nie odpowiada...

E tam, na imprezach modelarskich jest fajnie zawsze. Czy są ludzie, którzy lubią przygwiazdorzyć? No pewnie, jak w każdym hobby, ale 95% jeżdżących na imprezy to spoko ludzie i fajne znajomości.

A co do modelu to fajnie idzie, ale czemu Mariusz nie waloryzowałeś reflektorów z folii aluminiowej i przeźroczystej? :(
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować