Zaloguj się |Zarejestruj się
29-03-26 14:13
[Relacja]Oyodo 1/200 z GPM
rumi81
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Posty - 26
Witam szanowne grono modelarzy.
Wróciłem do modelarstwa kartonowego po 23 latach. Ponieważ zawsze kochałem japońce,na pierwszy ogień poszedł niszczyciel Mutsuki w celu rozprostowania zardzewiałych palców. W czasach butaprenu ,nożyczek i żyletki trzeba było wiele rzeczy tworzyć samemu ,teraz są dodatki,lasery itd.
W grudniu zeszłego roku na warsztat wziąłem japoński lekki krążownik Oyodo z wydawnictwa GPM. Dokupiłem wręgi wycinane laserowo i elementy fototrawione dedykowane do modelu.
Ponieważ dopiero teraz zdecydowałem się na relację na tym forum za namową kilku osób,na początku nie robiłem zbyt wielu zdjęć z budowy,ale myślę ze z czasem będzie coraz więcej.
Do tej pory mam sklejony kadłub i ukończoną prawie całą nadbudówkę główną.
Na początek zdjęcia z budowy kadłuba.Między wręgi za wypełnienie użyłem pianki monażowej.Myślę że w ciągu tygodnia relacja przyspieszy i będzie aktualna na tą chwilę.
Nie jestem starym wyjadaczem ,dopiero wróciłem do klejenia więc mam nadzieję że będziecie wyrozumiali.
Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania i komentowania.

29-03-26 14:37
Re: [Relacja]Oyodo 1/200 z GPM
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
Witamy w gronie "nawróconych" :D
Ten dwusmark to twoje dziełó?
Oyodo oczywiście będzie paczany.
Sklejone poszycie zapowiada ładną robotę
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
29-03-26 17:19
rumi81
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Posty - 26
Bismarck to wspomnienie poprzedniej epoki. Jak pamiętam sklejałem go zaraz po wydaniu w 2001 roku.
Przeżył burzliwe czasy młodości,kawalerkę i przeprowadzkę-twarda sztuka.
Reanimowałem go trzy lata temu,przywróciłem wrak do całkiem niezłego stanu. Największym problemem było usunięcie grubej
warstwy kurzu ale udało się. Taka pamiątka sprzed 25 lat.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-03-26 17:23.
29-03-26 21:08
Windus

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 364
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
Witaj.

Super, że zdecydowałeś się na relację :)
Rób zdjęcia i zamieszczaj bo już widać, że będzie co oglądać.
W razie potrzeby pytaj, na pewno ktoś pomoże.

p.s. Bismarck to GPM czy Hal?
29-03-26 22:01
rumi81
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Posty - 26
Dzięki. Bismarck z GPM jest,z tego co pamiętam był bardzo dobrze spasowany. Przed nim sklejałem tylko Małego modelarza, więc dla mnie osobiście różnica w papierze,spasowaniu,detalizacji była kolosalna

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 30-03-26 14:42.
01-04-26 21:27
rumi81
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Posty - 26
Witam ponownie.Dzisiaj kilka słow na temat oklejania kadłuba poszyciem burtowym. Poszycie denne z tego co pamiętam było troszeczkę zza długie,udało się to przyciąć na odpowiednią długość przy końcu kadłuba w okolicy steru.Podzieliłem je na 3,4 części i skleiłem w całość. Sporo problemów przysporzyło mi zrobienie dziobu -część burtowa składała się z kilku elementów ,które trzeba było wymęczyć żeby jakoś wyszło.

Żałuję że przed przyklejeniem pokładu do szkieletu nie podkleiłem go grubszą tekturą,ale nie było tego w opisie .Między przyklejonym pokładem a poszyciem dziobu wyszła niewielka szczelina ,której nie byłem w stanie zlikwidować. Miało to chyba pózniej wpływ na tył okrętu ale o tym napiszę następnym razem.
Dodatkowo wykonałem otwory na łańcuchy do kotwic.Dodały trochę smaczku.

07-04-26 21:08
rumi81
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Posty - 26
Witam.Dzisiaj chciałem zakończyć temat kadłuba.
Ogólnie nie było większych problemów ze spasowaniem,wszystko ładnie się sklejało.Poprzednio wspomniałem że po przyklejeniu pokładu do szkieletu idealnie w punkt po spasowaniu w części dziobowej pojawiła się niewielka szczelina.Podejrzewam że to spowodowało że z tyłu brakło mi około 1-2 mm poszycia burtowego. Nie wiem czy ktoś miał wcześniej ten problem podczas sklejania Oyodo.Gdybym o tym wiedział ,pewnie wcześniej pokład bym przykleił przesuwając go 1-2 mm do przodu.

W przedniej części poszycia burtowego od dziobu do nadbudówki ciągnie się cienki pasek łączący poszycie burtowe z pokładem . Burty są tak wyprofilowane ,że są dosyć mocno wygięte do wewnątrz.Po obydwu stronach, na wysokości pierwszej wieży działowej ten pasek trochę mi się zapadł podczas sklejania.

Może podklejenie pokładu na grubszy karton by spowodowało zę ten wąski pasek by się usztywnił i nie zapadał w tych miejscach. Myślałem żeby to naprawić, ale teraz już chyba za pózno,poza tym nie mam pomysłu jak.
Cały kadłub tak się prezentuje.Pozdrawiam.

08-04-26 06:11
Windus

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5
Posty - 1 364
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
Hmmm nie pamiętam już jak to było z tym kadłubem. I nie mam jak tego sprawdzić :)
Idzie Ci bardzo dobrze, czekam na kolejne zdjęcia.
08-04-26 10:44
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 052
Kadłub pierwsza klasa. Podziwiam szczególnie poszycie dziobu, bo uzyskałeś z płaskiego popieru jakieś nieprawdopodobne kszałty...
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
08-04-26 21:39
rumi81
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Posty - 26
Dziękuję Waldek K ,nie ukrywam że łatwo nie było.Trochę mnie ten dziób wymęczył,w końcu wpadłem na pomysł żęby wszystko skleić w całość i połączyć z pokładem. Ogólnie z kadłuba jestem zadowolony. Pozdrawiam również Windusa,bo bez jego pomocy relacji by nie było.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować