25-03-26 13:13
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 82
Posty - 854
Projekt 50 Lat MM
25-03-26 13:13
[G] Fińska drezyna pancerna Zeppelin
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 82
Posty - 854
Projekt 50 Lat MM
Ta kolejna już w mojej kolekcji-7,a w zasadzie 8, tym razem fińska drezyna pancerna, którą nazwano Zeppelin. Był to opancerzony, pojazd szynowy z okresu II wojny światowej, którego pierwszy egzemplarz powstał na przełomie lat 1940 i 1941.
Historycy z braku wiarygodnych, bo sprzecznych danych toczą spór, czy był to jedyny wyprodukowany egzemplarz tej drezyny czy też powstało ich więcej.
Zwraca tu uwagę nietypowy charakter konstrukcji bowiem drezyna pancerna Zeppelin powstała z elementów różnych pojazdów pancernych zdobytych przez Finów w czasie Wojny Zimowej z ZSRR z lat 1939-1940.
Jej uzbrojenie składało się z przeciwpancernej armaty kal. 45 mm oraz pojedynczego karabinu maszynowego DT kal. 7,62, które były ulokowane w obrotowej wieży pochodzącej z radzieckiego samochodu pancernego BA-10. Taka drezyna pancerna brała udział w działaniach bojowych przeciwko ZSRR w tzw. wojnie kontynuacyjnej w latach 1941-1943. Prawdopodobnie została utracona w toku walk w rejonie Leningradu.
Ja tą wycinankę ze Shipyardu troszkę „wzgogaciłem”, bowiem jak Finlandia to duży śnieg, więc dodałem lemiesz pługa śnieżnego z Panzerjagerwagena GPM-u, przeźroczyste reflektory, torowisko w zimowej szacie, no i pobawiłem się trochę w odpowiedni kamuflaż. No i rzeczą oczywistą jest, że musiałem zrobić gablotkę do modelu, bo miejsca na półkach za szkłem, gdzie trzymam pozostałe moje dzieła już nie mam.
Niestety spóźniłem się z ukończeniem modelu na śnieg, więc na sesję plenerową trzeba poczekać do końca roku.
Zapraszam do albumu!

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , , ,

, , ,
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!
,
----------------------------
Broń pancerna
25-03-26 13:57
Na forum od 2022
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 306
25-03-26 13:57
Re: [G] Fińska drezyna pancerna Zeppelin
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 306
Kamuflaż świetny - nawet bez śniegu prawie go nie widać :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
26-03-26 20:07
Na forum od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 798
W Rupieciarni - 2
26-03-26 20:07
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 798
W Rupieciarni - 2
Witaj Sławku.
Na temat wykonawstwa nie muszę nic pisać, bo wiesz co bym napisał. Natomiast interesują mnie kamuflaże , jak dany obiekt wyglądałby na oryginalnym tle.
Fotkę modelu pomalowanego w jodełki zapewne wykonałeś na tle jakiegoś obrazu, plakatu itd.
Za kilka tygodni, gdy zieleń będzie w pełnym rozkwicie, zrób fotkę na naturalnym tle. Uważam, że będzie bardzo interesująca.
Jeżeli chodzi o śnieg to musisz poczekać, chyba, że mieszkasz na północnym wschodzie a tam z aura pogodową to różnie bywa.
Pozdrawiam.
Andrzej K.
29-03-26 11:10
Na forum od 2006
Relacje w toku - 4
Galerie - 1
Posty - 127
29-03-26 11:10
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 4
Galerie - 1
Posty - 127
Świetny model ! Niesamowity kamuflaż ! Podziwiam.
Pozdrawiam !
29-03-26 16:42
Na forum od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 82
Posty - 854
Projekt 50 Lat MM
29-03-26 16:42
Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 82
Posty - 854
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję Wam Koledzy za miłe opinie odnośnie mojego ostatniego modelu! Niestety zielone jodełki na tle khaki to już przeszłość, a pomalowałem je na podstawie oryginalnej wycinanki Shipyardu. A że spośród 7(8) szynowych pancerek dotychczas tylko model radzieckiej drezyny pancernej "Czerwona Gwiazda" mam w zimowej wersji kamuflażu, więc skoro to też fińska wojna zimowa zdecydowałem się ponownie na ten typ malowania.
Oprócz radzieckiej drezyny pancernej NKWD typu D-2, polskiej 'Tatry", radzieckiej "Striemitielnyj"; pozostałe 4(5) ma już swoje sesje plenerowe, które pokazałem w swoich Galeriach w przypadku Zeppelina musze poczekać do zimy, aby zdjęcia wyszły jak np. to poniżej.
[www.facebook.com]
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!
,
----------------------------
Broń pancerna
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować