Ta kolejna już w mojej kolekcji-7,a w zasadzie 8, tym razem fińska drezyna pancerna, którą nazwano Zeppelin. Był to opancerzony, pojazd szynowy z okresu II wojny światowej, którego pierwszy egzemplarz powstał na przełomie lat 1940 i 1941.
Historycy z braku wiarygodnych, bo sprzecznych danych toczą spór, czy był to jedyny wyprodukowany egzemplarz tej drezyny czy też powstało ich więcej.
Zwraca tu uwagę nietypowy charakter konstrukcji bowiem drezyna pancerna Zeppelin powstała z elementów różnych pojazdów pancernych zdobytych przez Finów w czasie Wojny Zimowej z ZSRR z lat 1939-1940.
Jej uzbrojenie składało się z przeciwpancernej armaty kal. 45 mm oraz pojedynczego karabinu maszynowego DT kal. 7,62, które były ulokowane w obrotowej wieży pochodzącej z radzieckiego samochodu pancernego BA-10. Taka drezyna pancerna brała udział w działaniach bojowych przeciwko ZSRR w tzw. wojnie kontynuacyjnej w latach 1941-1943. Prawdopodobnie została utracona w toku walk w rejonie Leningradu.
Ja tą wycinankę ze Shipyardu troszkę „wzgogaciłem”, bowiem jak Finlandia to duży śnieg, więc dodałem lemiesz pługa śnieżnego z Panzerjagerwagena GPM-u, przeźroczyste reflektory, torowisko w zimowej szacie, no i pobawiłem się trochę w odpowiedni kamuflaż. No i rzeczą oczywistą jest, że musiałem zrobić gablotkę do modelu, bo miejsca na półkach za szkłem, gdzie trzymam pozostałe moje dzieła już nie mam.
Niestety spóźniłem się z ukończeniem modelu na śnieg, więc na sesję plenerową trzeba poczekać do końca roku.
Zapraszam do albumu!

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,

,