Zaloguj się |Zarejestruj się
20-03-26 10:53
[R] Wagon akumulatorowy Wittfeld, czyli powrót po latach
klaymen

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 8
Galerie - 25
Posty - 331
Witam wszystkich na forum :) Kiedy jakiś czas temu w wątku "nowości i zapowiedzi" zobaczyłem wagon Witfeld z wydawnictwa Angraf tak mi się spodobał że postanowiłem go skleić. Od lat nie kleiłem modelu kartonowego, więc będzie to dla mnie powrót do hobby. Mam zamiar zrobić go w standardzie, prosto z wycinanki. Może zestawy kołowe zrobię na drukarce 3D, ale to bardziej żeby sobie ułatwić pracę niż żeby lepiej wyglądało. Początkowo planowałem użyć laserowego szkieletu, ale model z nim kosztuje 450zł więc wolę sobie sam powycinać okna :).
Do tej pory powstały ściany pierwszego członu. Przy podklejaniu na karton wyciekł mi klej w przedziale najbardziej z tyłu, ale już znalazłem papier w odpowiednim kolorze do zamaskowania tego. Jak dotąd w modelu prawie wszystko pasuje, z wyjątkiem ścianki za przednimi drzwiami gdzie wagon się poszerza. Jeden z wagonów jest zielony a drugi brązowy, ale te ścianki są w zestawie obie brązowe. Na szczęście wystarczył kolor z zapasu. Będę musiał użyć jeszcze żółtego zapasu, bo czarny pasek na tej ściance nie schodzi się z tym z boku. Ten paskudny retusz pisakami na oknach będzie zasłonięty, zrobiłem go na wszelki wypadek jakby coś wychodziło spod ram okien.

Następny etap to wnętrze przedziału pasażerskiego.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-03-26 15:32.
20-03-26 22:29
Re: [R] Wgon akumulatorowy Wittfeld, czyli powrót po latach
klaymen

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 8
Galerie - 25
Posty - 331
I jeszcze efekty dzisiejszej pracy - wnętrze przedziału pasażerskiego. Luksusów nie ma, ale za to jest dużo miejsca do stania :).

21-03-26 11:54
henrykk
Na forum
Od 2017
Posty - 257
Hi,
popraw literówkę w tytule – Wgon – Wagon jakoś tak ładniej wygląda…

PS
Napisałbym to na PN, ale przez tam wymagany „App” nie mogę się tam dostać – bo żadnego takiego nie mam i nie chcę mieć...
Pozdrawiam
Henryk
21-03-26 18:21
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
Ciekawy obiekt i zapowiada się dobre wykonanie.
PS.
Nie ufaj Kloggowi :)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
21-03-26 21:31
Re: [R] Wagon akumulatorowy Wittfeld, czyli powrót po latach
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 052
Będę zaglądał, bo szykuje się ciekawa ralacja.
---------
Dopiero teraz znalazłem inne Twoje wątki i jak widzę, musimy mieszkać niedaleko. Ja od 12 lat mieszkam w Szałszy, a wcześniej ponad 40 w Gliwicach.
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
27-03-26 16:10
lukasz86
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2
Posty - 141
Fajna konstrukcja, będę zaglądał. Do waloryzacji wnętrza trzeba by prosić o pomoc jakiegoś szkutnika.
27-03-26 16:47
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
Państwo szpecjaliści - czy ktoś wie, jak okiełznać firefoxa coby owe obrazki z OneDrive'a w nim obglądać i nie musieć się na edge'a przełączać za każdym razem?
Pozdrówka
Agand
27-03-26 18:33
Arek
Na forum
Od 2003
Galerie - 1
Posty - 223
Jeśli korzystasz z ad-blocka/adGuarda to go wyłącz. Powinno pomóc.
27-03-26 19:03
Agand

Na forum
Od 2001
Posty - 687
w tym sęk, że nie korzystam - żadnych rozszerzeń nie mam - to co jest w browsera wbudowane wystarcza mi póki co.
Myślałem, że może coś doinstalować - ale co to już nie wiem
Pozdrówka
Agand

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 27-03-26 19:05.
25-04-26 17:47
klaymen

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 8
Galerie - 25
Posty - 331
Cieszę się że model się podoba :). Ja też używam Firefoxa i u mnie zdjęcia się wyświetlają, nawet w pracy gdzie nie jestem zalogowany na swojego Onedrive.
Następnym elementem jest dach za który obawiałem się zabrać. Nie jest on specjalnie trudny, ale każdy błąd byłby widoczny i trudny do naprawienia. Na szczęście udało mi się nic nie upaprać klejem. Na początek zrobiłem wręgi i części na suficie. Tu w modelu jest pewna niekonsekwencja bo np. grzejników pod siedzeniami o których pisze instrukcja w ogóle nie ma - to są te małe drzwiczki pod oknami, tam paliło się w zimie węgiel jako ogrzewanie wnętrza. Tak samo drzwi od środka na ścianach są tylko narysowane, włącznie z klamkami. Za to wywietrzniki na suficie których w ogóle nie będzie widać (chyba ze się podniesie model) są bardzo szczegółowe. Tak to się prezentuje przed doklejeniem dachu:

A tak gotowe, zacząłem też przyklejać z zewnątrz elementy ścian bocznych:

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować