Witam wszystkich na forum :) Kiedy jakiś czas temu w wątku "nowości i zapowiedzi" zobaczyłem wagon Witfeld z wydawnictwa Angraf tak mi się spodobał że postanowiłem go skleić. Od lat nie kleiłem modelu kartonowego, więc będzie to dla mnie powrót do hobby. Mam zamiar zrobić go w standardzie, prosto z wycinanki. Może zestawy kołowe zrobię na drukarce 3D, ale to bardziej żeby sobie ułatwić pracę niż żeby lepiej wyglądało. Początkowo planowałem użyć laserowego szkieletu, ale model z nim kosztuje 450zł więc wolę sobie sam powycinać okna :).
Do tej pory powstały ściany pierwszego członu. Przy podklejaniu na karton wyciekł mi klej w przedziale najbardziej z tyłu, ale już znalazłem papier w odpowiednim kolorze do zamaskowania tego. Jak dotąd w modelu prawie wszystko pasuje, z wyjątkiem ścianki za przednimi drzwiami gdzie wagon się poszerza. Jeden z wagonów jest zielony a drugi brązowy, ale te ścianki są w zestawie obie brązowe. Na szczęście wystarczył kolor z zapasu. Będę musiał użyć jeszcze żółtego zapasu, bo czarny pasek na tej ściance nie schodzi się z tym z boku. Ten paskudny retusz pisakami na oknach będzie zasłonięty, zrobiłem go na wszelki wypadek jakby coś wychodziło spod ram okien.
Następny etap to wnętrze przedziału pasażerskiego.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-03-26 15:32.
Do tej pory powstały ściany pierwszego członu. Przy podklejaniu na karton wyciekł mi klej w przedziale najbardziej z tyłu, ale już znalazłem papier w odpowiednim kolorze do zamaskowania tego. Jak dotąd w modelu prawie wszystko pasuje, z wyjątkiem ścianki za przednimi drzwiami gdzie wagon się poszerza. Jeden z wagonów jest zielony a drugi brązowy, ale te ścianki są w zestawie obie brązowe. Na szczęście wystarczył kolor z zapasu. Będę musiał użyć jeszcze żółtego zapasu, bo czarny pasek na tej ściance nie schodzi się z tym z boku. Ten paskudny retusz pisakami na oknach będzie zasłonięty, zrobiłem go na wszelki wypadek jakby coś wychodziło spod ram okien.
Następny etap to wnętrze przedziału pasażerskiego.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 21-03-26 15:32.