Zaloguj się |Zarejestruj się
23-03-26 09:17
Re: [R] Space Launch System (SLS) 1:100
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 12
Posty - 163
Wykonałem rury, które biegną wzdłuż pierwszego stopnia z drutu cynowego. Trochę psują efekt te narysowane paski pod nimi. Mogłem je wymazać przed wydrukowaniem.

Złożyłem do końca boczne boostery. Musiałem pomniejszyć noski i wykonać je ponownie, bo w projekcie mają trochę za dużą średnicę i wystawały poza resztę.

W dolnej części rakiety dodałem detale w formie wypukłych pasków, prostokątów itp.

Pierwszy stopień rakiety jest już gotowy.
Moja strona: modelcraft.pl

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 16-04-26 10:20.
23-03-26 10:03
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 052
Bardzo mi się podoba. Dopiero na Twoim modelu widać, że rakieta to złożony, skomplikowany system z mnóstwem wyposażenia, a nie prosta rura, jak ją zwykle postrzegamy.
A propos boosterów, to niedawno czytałem, że większość ich segmentów ma już za sobą loty w ramach programu wahadłowców.
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
21-04-26 10:47
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 12
Posty - 163
Postanowiłem zmodyfikować górną część pierwszego stopnia. Usunąłem wcześniej wklejony pierścień i dodałem kopułę zbiornika oraz kilka innych elementów, których nie było w wycinance. Musiałem trochę zgadywać, jak to wygląda, bo ciężko znaleźć zdjęcia tej części rakiety. To wszystko i tak nie będzie zbyt widoczne, bo na to nakleję jeszcze stożek.

Ze stożkiem będzie się łączyć drugi stopień poprzez cztery magnesy 2mm.

Następnie zabrałem się za sklejanie kapsuły Orion. Miałem spore problemy z wklejeniem wnęki ze środkowymi okienkami. Musiałem ten element rozciąć na mniejsze fragmenty i trochę zmodyfikować, żeby pasował. Okienka podkleiłem przezroczystą folią, którą zamalowałem od wewnątrz. Dodatkowo wyciąłem też sześć podłużnych wnęk w górnej części kapsuły.

Osłonę kapsuły postanowiłem wykonać trochę inaczej niż w projekcie, w którym jej boczna część jest paskiem połączonym z kapsułą. Musiałbym ten pasek rozcinać, zawijać i sklejać na zakładkę.

Pasek odciąłem i podzieliłem go na pojedyncze fragmenty, które kolejno wklejałem. Wcześniej między kapsułę a dolną część osłony wkleiłem krążki z tektury, żeby mieć kilkumilimetrowy odstęp pomiędzy nimi.

W górnej części kapsuły wkleiłem jeden magnes 10mm, a w dolnej części cztery magnesy 3mm. Kapsuła będzie się łączyć z modułem serwisowym, który też ma wklejone cztery magnesy 3mm.

Autor tego modelu udostępnił niedawno nową wersję z misji Artemis II. Wykorzystałem z niej elementy górnej części drugiego stopnia, których brakowało w poprzedniej wersji. Te małe kostki to satelity CubeSat.

Tak na ten moment wygląda drugi stopień, moduł serwisowy i kapsuła Orion - złożone na razie na sucho.
21-04-26 13:17
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 853
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Rewelacyjna praca!
Z przyjemnością się to ogląda i czyta.
21-04-26 14:29
Bart
Na forum
Od 2003
Posty - 305
W Rupieciarni - 1
Coś wspaniałego!
Gdyby tak do tego dorobić podstawę i wieżę startową... i crawlera :-)
30-04-26 15:43
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 12
Posty - 163
Skleiłem moduł LAS (Launch Abort System), który będzie się łączyć z kapsułą Orion na górze rakiety. Kopułę trochę wzmocniłem. Skleiłem ją dwa razy i wsunąłem jedną część w drugą, odcinając wystający nadmiar.

Dodałem resztę detali ma module serwisowym. Wkleiłem sześć magnesów 2 mm, którymi moduł serwisowy będzie się łączyć z drugim stopniem rakiety.

Na module serwisowym będą przyczepione na magnesach panele słoneczne. Zrobię je jeszcze w drugiej wersji - rozłożonej.

Następnie zabrałem się za sklejanie dolnej części drugiego stopnia. Dodałem osłony z folii aluminiowej, którą formowałem i wycinałem na wcześniej przygotowanych szablonach. Dojdzie tu jeszcze dysza silnika i różne drobne detale.

Postanowiłem dodać więcej magnesów, więc teraz drugi stopień łączy się ze stożkiem na ośmiu magnesach 2 mm.

Tak teraz wygląda górna część rakiety.

A tak wygląda po rozłożeniu.
09-05-26 11:08
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 12
Posty - 163
Czas na ostatnią aktualizację przed końcową galerią.
Na dolnym stopniu dorobiłem mocowania rur, których brakowało w projekcie. Teraz widzę, że te boczne elementy są za wysokie. Powinny znajdować się kilka milimetrów niżej niż rura, a u mnie są prawie na równi.

Przykleiłem resztę detali na drugim stopniu. Te czarne podłużne zbiorniki nasączyłem klejem CA, mocno wyszlifowałem i pomalowałem. Tak samo zrobiłem z dwoma czerwonymi zbiornikami.

Dorobiłem panele słoneczne w wersji rozłożonej.

Ostatnią rzeczą do zrobienia została boczna osłona drugiego stopnia. Można by ją wykonać w formie całego walca i tylko wsuwać na miejsce. Ja postanowiłem zrobić ją tak, aby rozkładała się na trzy panele - tak jak w rzeczywistości. Panele połączę ze sobą magnesami. Ciężko było dopasować je do siebie i podchodziłem do tego kilka razy. Żeby panele pasowały musiałem poszerzyć je o ok. 1,5 mm i na bokach zrobić lekki ukos, ponieważ dolna część, do której przylegają, jest trochę szersza niż górna.

I tak dotarłem do końca budowy. Niedługo wstawię galerię końcową.
11-05-26 10:00
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
...a z wierzchu taki gładki
dużo modelarskiego kunsztu ukrywając wewnątrz.
Bedziesz go przezentował w postaci "eksplodowanej"?
Widziałem na którejś wystawie rakietę ze wszystkimi modułami rozsuniętym w pozycji poziomej i przezntowałe się to fajnie jak ilustracja w encyklopedii
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 11-05-26 16:59.
11-05-26 10:37
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 052
Super! Czyli panele Oriona masz w 2 wersjach? Jak je mocujesz, też na magnesy?
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
11-05-26 16:18
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 12
Posty - 163
Tak, panele są mocowane na magnesach i można je łatwo odczepiać.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować