Zaloguj się |Zarejestruj się
02-03-26 16:51
[R] Starship S30 i booster B12 1:100
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 12
Posty - 156
Witam w nowej relacji, trochę spóźnionej, bo model jest już ukończony, ale nie mam jeszcze galerii końcowej.
Tym razem wybrałem rakietę Starship S30 z boosterem B12. Rakieta ta odbyła lot 13 października 2024 roku i pomyślnie wróciła na Ziemię. Starship wodował w Oceanie Indyjskim, a booster został 'złapany' przez wieżę startową.
Model jest darmowy i można go pobrać ze strony axmpaperspacescalemodels, jest podzielony na trzy części: starship, wnętrze starshipa, booster. Całość po połączeniu ma 121cm wysokości.

Sklejanie zacząłem od noska Starshipa. Poszczególne segmenty najlepiej łączyć ze sobą, patrząc na linie z przodu noska, bo gdy sklejałem je równo z łączeniami, wychodziły przesunięcia. Niektóre paski musiałem skrócić o 1 mm. Ogólnie modele z tej strony nie są idealnie spasowane i trzeba brać pod uwagę to, że nieraz coś będzie do poprawy.

Tak wygląda wnętrze noska Starshipa z dodatkowymi zbiornikami na paliwo (środek) oraz zbiornikami COPV (czarne zbiorniki po bokach). Można by się pokusić o wycięcie otworów w kratownicach, ale zdecydowałem, że we wnętrzu rakiety, którego i tak normalnie nie widać, nie będę dodawał detali. Kratownice też średnio do siebie pasują i musiałem je w kilku miejscach wyginać i dociskać.

Dolną sekcję Starshipa usztywniłem grubszym kartonem i wkleiłem w środek kilka krążków z tektury 1,5 mm. Od góry wkleiłem kopułę głównego zbiornika, a od dołu podstawę pod silniki.

Obie sekcje Starshipa będą połączone magnesami wklejonymi w pierścienie na końcach. Użyłem do tego magnesów 4 mm na 1,5 mm. Początkowo chciałem dać po cztery magnesy, ale dla pewności dodałem jeszcze po dwa kolejne po bokach.

Na nosku rakiety dodałem od siebie kilka drobnych detali.

Następnie wkleiłem sześć silników Raptor. Niestety dopiero wtedy zauważyłem, że ta podstawa pod nie powinna być wklejona płycej, bo wewnętrzna oklejka była dłuższa dla druku 3d, w którym można było wydrukować i wkleić całą podstawę z silnikami. Więc musiałem wkleić tę podstawę ponownie, a jako że miałem już przyklejone elementy na ściankach to podstawę rozciąłem na trzy części i tak po kawałku wklejałem.

We wnętrzu Starshipa są ruchome drzwi ładowni. Można je podnosić i opuszczać, przykładając do nich magnes. Wewnętrzny otwór na drzwi był za szeroki o jakieś 5 mm, więc musiałem tę część poprawić i ponownie wydrukować.

Następnie skleiłem górne i dolne skrzydełka (flapy), które będą ruchome. Zamocowałem je na prostym zawiasie - jedna rurka jest wsunięta w drugą.

Górne skrzydełka musiałem wklejać trochę 'na oko', bo nie ma dokładnych oznaczeń, w którym miejscu mają się znajdować. Przesunięcia w grafice między poszczególnymi segmentami też nie ułatwiają sprawy.

Na razie to tyle. W dalszej części opiszę budowę boostera B12.
Moja strona: modelcraft.pl

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 11-03-26 16:31.
02-03-26 18:29
Re: [R] Starship S30 i booster B12 1:100
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 43
Czadowy temat.
Bardzo ładne wykonanie.
Mam wrażenie, że już kiedyś coś sklejałeś :)
03-03-26 08:38
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 986
Projekt 50 Lat MM
To chyba była ta latarnia taka skręcona, a model fajny i miło się ogląda.
W budowie: Halny
03-03-26 09:17
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 143
Oj Pany kombinujecie, a linki macie na tacy pod avatarem

a rakietka ładnie sklejona.
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
11-03-26 16:43
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 12
Posty - 156
Nad flapami Starshipa wkleiłem osłony. W projekcie te elementy były za małe i musiałem je powiększyć o jakieś 10% i trochę zmienić kształt by pasowały.

Pomiędzy Starshipem a boosterem jest łączący je pierścień do separacji (hot staging ring). Musiałem więc wykonać kolejne dwie pary pierścieni z magnesami. Jako że łączą całego Starshipa z boosterem, postanowiłem użyć do tego więcej magnesów - po 12 z każdej strony (na zdjęciu w górnej parze jest 10, ale potem dodałem jeszcze po dwa). Magnesy wklejałem jeszcze przed całkowitym wycięciem elementów z tektury. Stronę, która będzie widoczna wyrównywałem szpachlą.

Wyciąłem kratki, które będą na ściankach pierścienia separacyjnego.

Tak wygląda gotowy element z wklejonymi magnesami. Na jego ściankach będzie opierał się cały ciężar Starshipa, więc dla wzmocnienia po wewnętrznej stronie wkleiłem w kilku miejscach niewielkie prostokąty z tektury.

Skleiłem główną część boostera. Ma długość 66cm i jest połączona z trzech segmentów. Następnie w górnej części wkleiłem pierścień z magnesami.

Tak wygląda połączenie Starshipa (jeszcze bez skrzydełek) z boosterem poprzez pierścień do separacji.

Następnie zabrałem się za sklejanie sterów kratowych (grid fins). Ich dolna, kwadratowa część łączy się bezproblemowo. Górną część musiałem rozcinać w kilku miejscach i poprawiać.

Skleiłem resztę elementów, które znajdować się będą na górze boostera i pomalowałem stery kratowe.

Tak wygląda gotowa górna część boostera. Stery kratowe trzymają się na magnesach i można nimi obracać.

W dolnej części boostera, sekcja silnikowa sprawiła mi trochę problemów. Wewnętrzny pasek jest za długi o kilka milimetrów. Po zewnętrznej stronie osłony silników musiałem wklejać "na oko", bo pola pod nie narysowane są krzywo i nie pasują kształtem. Te "kostki" nad osłonami to już w ogóle nie pasują i musiałem je rozcinać na trzy fragmenty i jakoś dopasować.

Następnie skleiłem 33 dysze silników Raptor i osłony wewnętrznych silników. Wewnętrzną stronę dysz pomalowałem (tak samo jak stery kratowe) kolorem gunmetal.

Sekcja silnikowa gotowa. Przed przyklejeniem jej do boostera wkleiłem jeszcze obciążenie, żeby model stał stabilniej.

I tak prezentuje się gotowa dolna część boostera.

Na tym mógłbym już zakończyć budowę, ale zdecydowałem, że dodam od siebie więcej elementów. Wykonałem więc rury z drutu cynowego 1 mm, które biegną wzdłuż boostera po obu stronach (w sumie około 2m długości). Dodałem też wypukłe usztywnienia boostera w formie pasków oraz różnego rodzaju włazy, rury i inne drobne detale.

Tak prezentuje się gotowy model. Aby zdjęcie całego modelu było w większej rozdzielczości, zmontowałem je z kilku ujęć za pomocą programu do składania panoram.

Niedługo postaram się wstawić galerię końcową.
11-03-26 18:34
Bart
Na forum
Od 2003
Posty - 304
W Rupieciarni - 1
Coś pięknego! Teraz tylko stół startowy i wyrzutnia...
12-03-26 14:01
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 143
jak to zabezpieczysz przed przypadkowym przewróceniem?
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
13-03-26 09:52
SoulRvr

Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 12
Posty - 156
Model nie powinien się łatwo przewrócić. Zrobiłem podstawkę w taki sposób, że trzyma rakietę po bokach, więc model musiałby się przewrócić razem z podstawką. Dociążyłem też dolną część boostera.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować