Witam Koleżanki i Kolegów,
dziekuję za pozytywne komentarze.
Postawiłem maszty: niewiele mogę napisać, bo była to dla mnie "standardowa" robota.
Ale żeby nie było, że leniuchuję i nie wkładam wysiłku w budowę i relację na forum, to kilka uwag.
1. Użyłem bloczków z szarej żywicy malowanych podkładem Valejo i kolorem o nazwie "madera/wood" czyli "drewno". Wyglądało na to, że bloczków z brązowej żywicy już nie będzie, ponieważ skończyły mi się pigmenty i okazało się, że nie za bardzo jest gdzie kupić: nawet na stronie firmowej producenta nie było po nich śladu, jedyne dostępne wyskoczyły mi w jakimś sklepie w Teksasie, troche daleko. Rozejrzałem się za droższymi pigmentami, np Monocure i również wszędzie albo "powiadom mnie o dostępności", albo niepełny CMYK, bez którego brązu nie wyczaruję. A Monocure to firma w Australii, też troche daleko, by sobie sprowadzić. Ostatecznie w zeszłym tygodniu po wydaniu grubych pieniędzy i półtora miesiąca prób i błędów chyba znalazłem pigment (też nie w Polsce, ale w Austrii, to ta, co ma stolicę w Wiedniu), który się sprawdzi.
2. Najwięcej trudności sprawił maszcik na rufie, bo malutki, pod skosem i nie jest osadzony w porządnej podstawie a jedynie "posadzony" w łożu. Trzeba było go ustawić i skleić jednocześnie z bomem i dopiero wtedy konstrukcja była na tyle stabilna, że mogłem naciągnąć wanty. Pochylił się za bardzo do tyłu i teraz nie mieści mi się żagiel, no ale inna bajka i wyzwanie.
3. Większość to bloczki 2,5 mm, które mocowałem do pokładu "na krótko", czyli drucik wklejany był bezpośrednio w otwór w pokładzie. Tu zresztą rozwiązania mogły być różne: oczko w pokładzie i bloczek z haczykiem, albo dowiązanie bloczków do dodatkowych poziomych belek na burtach.
4.Bukszpryt powinien być wygięty, więc na mokro udało mi się go trochę zniekształcić.
5. Linki kręcone we własnym zakresie (zresztą spalił się silniczek, co wydłużyło pracę o kolejnych kilka dni)
Obecnie powstają żagle i kończę skład do drukarni, więc niedługo będę głosił dobrą nowinę.
Pozdrawiam
Tomek
[
seahorse.pl]
[
facebook.com]
Na morzu:
Bounty,
Saettia,
Allege d'Arles,
Muleta de Seixal,
Grosse Jacht,