Zaloguj się |Zarejestruj się
26-02-26 00:16
[R] Yokosuka D4Y4 "Suisei" MM 12/93
Buchwi
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 22
Witam wszystkich serdecznie

Długo zastanawiałem się czy dodawać tutaj moją relację z budowy modelu, wszakże jestem na poziomie modelarskiego przedszkola. Ale pomyślałem "co złego może się stać?" i postanowiłem podzielić się z wami efektem moich zmagań.
Model wybrałem prosty, żeby nie powiedzieć ledwie szczebelek wyżej od wycinanek dla dzieci typu "Kartonowy Express" mając świadomośc, że nie ma co się rzucać na głęboką wodę bez solidnego opanowania podstaw. Zacząłem od pokrycia Caponem arkuszy, gdyż przeczytałem opinie, że ułatwia to późniejsze retuszowanie jak i ewentualne kleksy i zabrudzenia są możliwe do usunięcia. To lecimy, zacząłem od kabiny, pierwsze przymiarki i okazało się, że jakbym nie pasował tej kabiny do poszycia nie chce to ułożyć się w logiczną całość:

Jak widać, jakbym tego nie ustawił nie da się osiągnąć zadowalającego efektu. Decyzja? Rezygnuje z wnętrza kabiny, i tak była uproszczona do granic możliwości. Wydawane wtedy MMy nie rozpieszczały. No nic, lecę z tematem dalej, formuję, retuszuję i sklejam kolejne segmenty.

Pancerny karton dał o sobie znać i nie udało się uniknąć załamań, których potem nie byłem w stanie wygłaskać

Skleiłem kadłub w całość oprócz pierwszego widocznego na zdjęciu segmentu z silnikiem. Przykleje go dopiero na koniec, bo nie chce uszkodzić śmigła, które chce osadzić na ośce z możliwością kręcenia.

Skleiłem również chłodnicę:

Do zobaczenia w kolejnej części.

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 26-02-26 16:00.
26-02-26 08:43
Re: [R] Yokosuka D4Y4 "Suisei" MM 12/93
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 986
Projekt 50 Lat MM
Moim zdaniem radzisz sobie z tym modelem całkiem, całkiem.
Może wrzucisz w pierwszy post okładkę.
W budowie: Halny
26-02-26 10:34
mondo
Na forum
Od 2005
Posty - 315
Hmm, słowo pocieszenia,jest ok nie jesteś w przedszkolu lecz w ósmej podstawówki:).Karton typowy dla lat 90-ch, będziesz musiał podjąć decyzję czy robisz kabinę oszkloną lub z wycinanki.A i sugeruję więcej śliny modelarskiej:) do tych załamań kartonu..
26-02-26 11:02
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 43
"co złego może się stać" ...
No właśnie nic :)
- budujesz swoją galerię i będziesz mógł kiedyś porównywać jaki robisz progres
- nie jesteś biernym oglądaczem a aktywnym "uczestnikiem" forum - dzięki temu ono żyje
- dostaniesz zapewne kilka dobrych rad, które mogą tylko przyspieszyć Twój "progres"
- będziesz miał motywację by doprowadzić budowę do końca - bo dużo ludzi "PACZY" :)
Pewnie można jeszcze znaleźć 62 pozytywy ale na razie tyle przyszło mi do głowy :)

Buduj, próbuj i doprowadź relację do końca. Idzie całkiem dobrze.
A co do śliny modelarskiej to potwierdzam słowa mondo. Przy tym kartonie warto zwilżyć nawet np. pędzelkiem z wodą stronę niezadrukowaną elementu, odczekać i delikatnie formować np. prętami (zaczynając od grubszych) na czymś miękkim np. odwróconej podkładce od myszki.
Przećwiczysz na krawędziach natarcia skrzydeł.
Powodzenia!
Pozdrawiam
Hubertus
26-02-26 12:45
piotter

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 22
Posty - 1 756
W Rupieciarni - 4
Chcę paczyć ale nie mogę bo zdjęcia mi się nie wyświetlają...
Będę tu zaglądał jeszcze.;)
Tyle pięknych samolotów do sklejenia...
26-02-26 12:51
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 143
ja widzę czyli zapewne kwestia ustwień,softu albo sił nieczystych :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
26-02-26 12:58
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 303
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Jeśli to Twoje początki, to wygląda bardzo solidnie.
Choć nie rozumiem tego zamiłowania biczowania się drewnianymi opracowaniami z poprzedniej epoki. No chyba, że jednak nie jesteś niedzielnym enuzjastą i wiesz, na co się rzucasz. To OK
Niemniej powodzenia, idzie zacnie.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
26-02-26 15:04
mondo
Na forum
Od 2005
Posty - 315
Oj,oj tam,ja osobiście popieram lizanie i miętolenie:) starego kartonu.Jeżeli ktoś chce mieć w swojej kolekcji ten typ samolotu, to nie ma wyjścia .Jest to obecnie jedyny dostępny model..
26-02-26 16:14
Buchwi
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 22
@Piterski - okładka dodana
@mondo - podjąłem decyzję, że model będzie wykonany bez wnętrza kabiny, śliny lub pędzelka będe używał
@Hubertus - dziękuje za ciepłe słowa
@Karas - z jednej strony jestem niedzielnym sklejaczem a z drugiej zdawałem sobie sprawę, że ten karton mi roboty nie ułatwi (jakieś 15 lat temu skleiłem 7tp i Mi-2 z MM, reszta co ulepiłem była raczej na nowoczesnym kartonie), ale jak to mówią "im więcej potu wylane na ćwiczeniach, tym mniej krwi wylane na realnym polu walki"
@mondo - i tutaj się mylisz, widziałem kiedyś darmową wersję do druku D4Y ale z silnikiem rzędowym, dużo bardziej szczegółową niż omawiana wycinanka. Jeśli chcesz przeszukam stary komputer bo tam chyba miałem go ściągniętego
26-02-26 16:28
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 874
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Moim zdaniem caponowanie takiego starego, waflowatego kartonu tylko pogarsza sytuację.
W tym przypadku lepiej zeskanować wycinankę i wydrukować ( na własną potrzebę) na lepszym kartonie o gramaturze 160-180...
Wtedy caponowanie może mieć sens, ale z kolei trzeba dobrze odczekać na wyschnięcie druku, bo caponowanie pędzlem rozmaże wszystko... Albo caponować sprayem...

Nie wiem, na czym polega Twój problem z wnętrzem kabiny, bo jest ono uproszczone do bólu... Sklejasz segment w którym to wnętrze ma się znaleźć, wklejając mniejszą wręgę na swoje miejsce. Wycinasz zakreskowane na poszyciu segmentu pole, wsuwasz wnętrze do środka, przyklejasz krawędzie wnętrza i poszycia, wklejasz drugą wręgę zamykającą segment...

Obserwuję.
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować