Zaloguj się |Zarejestruj się
14-02-26 19:49
[R] Zamek Ronneburg, Schreiber-Bogen, 1:250
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 540
W Rupieciarni - 2
Jedna z pierwszych tegorocznych nowości Schreiber-Bogen w Aue-Verlag, prosto z piekarni, dzisiaj dostałem i od razu łupucupu, bo mie sie spodobał.

Projektant modelu, pan Peter Gierhardt jest jak najbardziej godny zaufania, opracował bardzo dużo atrakcyjnych modeli w tym wydawnictwie, jego modele są bardzo dobrze spasowane, ten tutaj składa sie z ok.250 elementów.

36 arkuszy, druk cacy jak ta lala, instrukcja z kolorowych obrazków, nie ma przerywanych linii zagięć, ino kreski za obrysem elementu.

Arkuszy niczym nie impregnowałem, lakierował będę w trakcie, z doskoku, zależnie od potrzeby.

Wizualnie to bardzo ładny i kolorowusi zameczeczek, a jak go jeszcze rąbne lakierem do paznokci, to dopiero będzie bomba.

Model składa sie z dwóch modułów, podstawe mniejszego już mam, tektura 2 mm, otwory ułatwiające montaż ścian wyciełem niechlujnie z dodatkiem niedbalstwa, druga podstawa potrzebuje tektury formatu A3.

Kolorowa instrukcja i budowa po kolei, od 1 do x tam, już lece panie dzieju galopem, pierwsze od 1 do 4 już mam.

Aktualizacjami będę tu straszył co dwa dni, a jak aktualizacji nie będzie, to będzie znaczyło, że kopłem w kalendarz, abo mie internet ukradły.

jutro cd

PS

Wyrazy oburzenia, że zakładam relacje mając tu 3 rozgrzebane, są jak najbardziej słuszne i wskazane, a okraszone wyzwiskami, szyderstwami, itede, itepe. mile widziane.

na sucho przystawione

brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 14-02-26 19:50.
14-02-26 22:28
Re: [R] Zamek Ronneburg, Schreiber-Bogen, 1:250
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 052
Patrzam.
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
15-02-26 11:40
szad
Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 18
Posty - 526
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
To skandal.
Tyle pięknych ruin zamków a Ty będziesz sklejał całą, gotową chałupe.
15-02-26 22:20
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 540
W Rupieciarni - 2
Patataj, patataj, według numerów instrukcji do przodu sie pchaj, na cacusio równiusio nie zważaj !!

jestem przy przy numerach 11 i 12, podałem wczoraj, że ilość elementów w modelu to ok.250, jest ich jednak więcej, grubo ponad 300, wiele numerow ma odnogi a,b,c i jest mnóstwo elementów opcjonalnych do wzbogacenia czy pominięcia.

nie łącze jeszcze ze sobą zrobionych do tej pory elementów, zrobie to dopiero jak będę miał wszystkie na tym module sprawdzone, co i jak, jedno do drugiego.
bo jak sie gdzie co i tego pomyle , to panie, kaplica, śmietnik i nowa wycinanka.

Aktualizyjum co dwa dni, jutro poluje na tekture 2mm.

15-02-26 22:59
Zeus12345
Na forum
Od 2017
Relacje w toku - 1
Posty - 176
Witam

Ja tekturę tu kupiłem 1mm mam 50 sztuk zapasu 2 arkusze 2 mm , też posiadam 0,5 mm i 0,2 mm na tym się drukuje modele

[www.answer.pl]
17-02-26 19:00
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 540
W Rupieciarni - 2
Zeus12345 , dziękuję za wskazówkę, w okolicy mam papierniczy i tam nabyłem.

podstawa drugiego modułu gotowa, jest prawie dwa razy większa, wymiary po zazębieniu razem to ok. 56 cm na 37 cm .

Kiedy łączy sie te dwa moduły, jeszcze nie wnikałem, bo jestem daleko w tyle. Na razie, powolutku, lece po numerach .

aktualizyjum - dwa dni przerwy- aktualizyjum -dwa dni przerwy - aktualizyjum itd. itd.

20-02-26 21:50
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 540
W Rupieciarni - 2
Rozpocząłem murowanie sprawdzonych na wzajemne spasowanie elementów, numery części od 2 do 20, cały moduł kończy sie na numerach 79-80.

Na mniejsze i większe niechlujstwo z mojej strony nie zwracam wcale uwagi, zresztą w gotowym modelu będzie tyle kolorowych zaułków, zakamarków, że moje niechlujstwo zginie w tłumie, a co będę mógł to zamatacze i zachachmęce, a lakier do paznokci, gruby i błyszczący jak psie cojones zrobi swoje.

Ta mnogość otworów w podstawie ułatwiających montaż, to super sprawa, można wsadzić nogę, przytrzymać sklejki i czynić inne manipulacje.

Kilka razy wypadł mi ten moduł na podłogę w ziemiance, a że nie mam dywanów, ino twarde klepisko, to sie na jednem rogu niemożebnie wgło, co widać na obrazkach, na szczęście to miejsce będzie zabudowane, ale musze sie pilnować, bo jak spadnie na co innego , to kaplica.

a tu dookoła , z każdej strony

24-02-26 18:19
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 540
W Rupieciarni - 2
Roboty dekarskie w toku.

Jako, że budowa jest według rosnącej numeracji, to zanim przylepie dach 28a, musze poprzylepiać na rogu balkony-nie balkony, części 27 z odnogami, a potem galopem dalej , patataj, patataj

a tu kociokwik, 27 z odnogami, dach 28 ino tak, aby co i dookoła.

27-02-26 18:02
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 540
W Rupieciarni - 2
Patataj patataj patataj ! leć z lepieniem i do przodu sie nie oglądaj !

Roboty dekarskie utknęły z powodu pewnej niepasowalności dachu z resztą ciała, w wymiarze ok.4 do 5 milimetrów.
Dokonam pomiarów na drugiej wycinance, skąd,jak, i co, ale już teraz, zgodnie ze zwyczajem na forumach papierowych, biere wine na siebie

"to napewno moja wina …"

i biczuje sie, kajając sie przy tem, ło rety rety, ło rety rety, to moja wina !!!!!, to na pewno moja wina , i co tera będzie ? , i co tera będzie ?, i do tego kaszane widać wszędzie !

ło rety rety, ło rety rety !, chyba sie kleju napije .

Równolegle do tegoż, muruje elementy zamkowego podwórka, jest tego troche, łochocho, jakieś tunele, przybudówki, nadbudówki, pełno różnistych schowków,

aktualizyjum - dwa dni przerwy - aktualizyjum - aktualizyjum itd itd

02-03-26 14:00
lynnkimuta
Na forum
Od 2026
Posty - 1
That is a fantastic find straight from the "bakery"! Peter Gierhardt’s designs are legendary for their precision; 250 elements across 36 sheets suggest a build that is both dense and rewarding. The decision to skip pre-impregnation and varnish as you go is a bold, tactical move—it allows the vibrant colors of the castle to pop without losing the paper's structural integrity early on.

I’ve seen many hobbyists underestimate these kits, but your approach to the 2mm cardboard base shows a solid grasp of the "bones" needed for such a large project. It’s a classic case of the false mastery effect in modeling: beginners often rush the walls before the foundation is set, but your focus on the base modules proves you know the reality of the craft. For those looking to refine their strategy, checking odds and structural layouts on professional platforms like Bet9 can actually offer interesting parallels in risk management and precision planning.

Pro-Tip: To verify your progress, use the "Dry-Fit" Test. Before applying any glue or varnish, assemble a sub-module entirely with clips. If you can’t explain the fit to a novice without resorting to "trimming and praying," there’s a gap in the alignment.

Looking forward to the "scary" updates every two days—don't let the internet thieves win!
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować