Zaloguj się |Zarejestruj się
08-02-26 15:09
[R] Okręt Rakietowo-Artyleryjski ORP ORKAN 1:100 AH 2/1995
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 54
„CZORT MNIE PODKUSIŁ…”

Na pewno każdy z Was ma/miał taki model…
Model który jest w szufladzie kilka/kilkadziesiąt lat…
Przetrwał mimo wyjazdu na studia, kilku przeprowadzek, narodzin dzieci czy budowy domu.
Model do którego co jakiś czas zaglądamy – znamy każdą część – zbudowaliśmy go w myślach kilkaset razy…
Jak ktoś nas zapyta „na którym arkuszu jest część 62?” – z szyderczym uśmiechem mówimy, że na trzecim
A jednak coś wciąż wstrzymuje rozpoczęcie budowy…
U mnie to jest ten model:

„Haliński” – kupiony za ostatnie pieniądze nastolatka w 1995r. Nowoczesny okręt Polskiej Marynarki Wojennej – mój "święty gral ".
Niby prosty – tylko 6 arkuszy (już z wręgami), piękny kredowy karton, rozmiar modelu taki, że po sklejeniu widziałem go w centralnym miejscu na regale, ale…
Ale już wtedy wiedziałem, że mimo sklejonych kilkunastu „Małych Modelarzy” jestem „za cienki” na niego . Jakaś wewnętrzna modelarska pokora mówiła mi, że to będzie model mojego życia. Musi być idealny – przecież to Haliński . Ryzyko było za duże, nie byłem gotowy – zainwestowałem sporo kasy i mogła być wtopa… :)
Z tą myślą minęło 30lat Długa przerwa w sklejaniu … a ten „Haliński” ciągle zerkał na mnie z szuflady i puszczał oko mówiąc „MOŻE JUŻ? DZIAŁAMY?”. No wszystko fajnie tylko jak na to znaleźć czas? Poza tym oczy i palce już nie te. Praca, dom, dzieci, obowiązki… nie ma szans.
I wtedy przyszło twarde postanowienie. Zamiast skrolować telefon – CODZIENNIE przynajmniej 15-30min przed snem SKLEJAM!!! Nie widziałem złych stron tego rozwiązania. Zaznaczam, że przemyślałem to też na trzeźwo :)

I udało się Wróciłem dwa lata temu. Oczywiście czułem się nadal „za cienki” na Halińskiego – ale konsekwentne trzymanie się reguły systematycznego klejenia choćby 5 min dziennie co pozwoliło mi skleić A-10 94’ z MM, Kuter Pilot 78’ z MM i Mig29 z Angrafu.
Poczułem się pewniej.
Oczywiście sporą rolę odegrało to forum – relacje, pomysły, patenty – nieopisana pomoc.
Dużo miałem przemyśleń… czy jest sens wrzucać relację do sieci ale… wewnętrzna potrzeba zwyciężyła. Może ktoś coś zaczerpnie z mojej pracy kiedyś do swojego warsztatu? Byłbym zaszczycony.
Wybrałem to forum – w ramach „podziękowania” za to, że pomogło mi w miarę szybko wrócić do ukochanego hobby na „przyzwoitym” poziomie. (moja subiektywna ocena )
No i w końcu to mój "Święty Gral" – musi być uwieczniony – czarne forum to idealne i prestiżowe miejsce :)
08-02-26 15:15
Re: [R] Okręt Rakietowo-Artyleryjski ORP ORKAN 1:100 AH 2/1995
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 54
Znalazłem tylko jedną relację ze skończonym modelem: https://www.konradus.com/forum/read.php?1,367151,page=1
Duże podziękowania dla dw.wrzesinski bo analiza jego relacji pozwoliła mi zdecydować jaką technikę przyjąć przy budowie swojego modelu.
Wiedziałem po swoich analizach i pomiarach, że model nie jest idealny i wykonanie go w standardzie będzie bardzo trudne – ww relacja potwierdziła tylko moje przypuszczenia.
Wobec powyższego zapadła decyzja, że wykonam go z barwionki. W sumie mamy tu tylko kolor szary, zielony, biały i czarny.
Są jeszcze śruby – w kolorze miedzi/mosiądzu ale to już przeboleję i pomaluję – będzie sporo malowania drutologii więc podciągnę śruby pod to

Barwionka daje mi sporo zalet:
- mogę sobie drukować części do skutku
- trasowanie linii zagięć mogę robić po wydrukowanych liniach – bo będą od spodu
- nie ma konieczności retuszowania

Miałem wątpliwości, że trochę dziwnie może wyglądać taki model bez znanych nam wszystkim czarnych linii obrysu – ale może będzie bardziej zbliżony do prawdziwego okrętu? Ocenicie sami!
Barwionkę bez problemu kupiłem w sklepie plastycznym – wszystkie wymagane kolory – nawet byłem zadowolony z odcieni.

Musiałem przyjąć jakieś zasady.
Z szacunku do wydawnictwa i do projektanta zdecydowałem, że budowa ma się odbyć raczej w standardzie. Model przedstawia stan okrętu na 1995r – tak jest datowane jest opracowanie.
Nie ma za wiele materiałów jak chodzi o ORKANA z tamtego okresu – więc standard będzie wystarczający dla mnie. Na obecną chwilę ORP ORKAN i tak został mocno przebudowany. Wydawnictwo ORLIK już wydało model aktualnej wersji tego okrętu (nawiasem mówiąc jest mistrzowska) i nie ukrywam, że mam go już w szufladzie ale między „orkanami” na pewno będzie musiał znaleźć się ORP Albatros z GPM (kolejne mistrzowskie opracowanie) którego też już mam i studiuję (zakupiony bezpośrednio z ręki Pana Grzegorza P. w okazyjnej cenie – pozdrawiam!!).

Generalnie coś mało widzę w sieci kartonowych modeli współczesnych okrętów naszej Marynarki Wojennej – może dlatego tez zdecydowałem się na publikację Mam nadzieję, że to zachęci innych do objawienia się.

Przyznaję się, że w kwestii budowy modelu dotarłem już do momentu, gdzie jego zakończenie nie jest zagrożone. Postanowiłem wstrzymać się z dalszym jego budowaniem do czasu zaktualizowania relacji na forum.
Na usprawiedliwienie dodam, że naprawdę poświęcam od 15 do 120min dziennie więc relacja na bieżąco rozciągnęłaby się masakrycznie. Budowa trwa od maja 2025 ale główna jej część jeszcze przede mną/nami.
08-02-26 15:18
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 54
Ale do brzegu…
W pierwszym kroku zrobiłem skan swojego oryginału i w darmowym programie graficznym Gimp wrzuciłem filtr (wykrywanie krawędzi) tak by otrzymać kontury części do wydruku na barwionce.

Zrobiłem lustrzane odbicie gotowych części – tak by wydruk był od spodu elementów a na wierzchu czysta „blacha” .

Rozpocząłem od drobnicy a w ramach odprężenia robiłem różne elementy pokładu i nadbudówek.
Powoli przybywało „ORKANA”.

08-02-26 15:28
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 062
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Powiem tak ... Łał...!!! ... to już naprawdę robi wrażenie.

Jak byś znalazł czas i chęci pokazać tortial jak to zrobić w Gimp to bardzo by mi się przydało do mojego projektu. Nie ma oczywiście pośpiechu, mam jeszcze "chwilę" czasu.
W budowie: Halny
08-02-26 17:46
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 54
Myślę, że tutorial to za duże słowo :)
Powinna wystarczyć poniższa instrukcja - to bardzo proste:
1. Otwierasz obrazek w Gimpie (ja miałem zeskanowany w kolorze i zapisany jako jpg)
2. Wybierasz funkcję: Kolory -> Progowanie

3. Bawisz się suwakiem - u mnie przy wartości 60 były już ładne kontury.

4. Lustrzane odbicie robimy wybierając z menu: Obraz -> Przekształcenie -> Odbij poziomo

5. Aby zapisać nowy plik wybierasz z menu: Plik -> Wyeksportuj jako
I tu nadajesz nową nazwę a u dołu możesz wybrać jeszcze format - ja zostawiałem jpg.

Nadmienię, że jestem kompletnym laikiem jak chodzi o grafikę - a dziś możesz to też zrobić przez IA :)
Dobrze, że IA nie potrafi zbudować modelu kartonowego :)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 09-02-26 12:48.
08-02-26 18:10
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 54
Dużo czasu zajęło mi wykonanie wyrzutni pułapek cieplnych i pocisków dymnych.
8 zestawów po 12 rurek o średnicy 1mm i długości 3mm.
Wstępnie próbowałem zwinąć dłuższe rurki o średnicy 1mm i potem ciąć je na 3mm kawałki.
Jednak długości nie wychodziły jednakowe. Przy cięciu rurki miażdżyła się (mimo ostrego skalpela) a i cięcie nie było zawsze prostopadłe.
Ostatecznie każdą rurkę zwinąłem na szpilce i skleiłem klejem BCG.
Do sklejenia poszczególnych zespołów rurek wykorzystałem szablon z tektury - pozwoliło to w miarę równo wszystko poskładać.
Były momenty, że chciałem już zrobić to po prostu z jakiegoś drutu ale wtedy słyszałem w głowie słowa Pana Halińskiego: "Ech... dzieciaku, nadal jesteś cienki - poskładaj se lepiej origami".
No i to mnie mobilizowało :)

Pozdrawiam
Hubertus
08-02-26 18:30
Walbe
Na forum
Od 2008
Posty - 39
No zapowiada się ciekawie. Będę kibicował.
08-02-26 20:30
Sławek
Na forum
Od 2010
Galerie - 40
Posty - 653
W Rupieciarni - 2
Projekt 50 Lat MM
Witam, z przyjemnością będę oglądał relację. Mam sklejony ten model, trochę zmodyfikowałem to znaczy dodałem wyrzutnie rakiet w/g projektu 151 i radar naprowadzania rakiet. Oczywiście model kleiłem zaraz po wydaniu, jest już leciwy, obecnie kleję model tegoż okrętu z wyd. Orlik.Powodzenia
08-02-26 21:47
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 54
Wrzuć jakieś foto Orkana :) ciekawy jestem jak się trzyma taki model po 30 latach.

Widziałem Twojego ORP ODWAŻNY- robi wrażenie.
Też mam go w szufladzie i czeka na lepsze czasy a raczej musi być zrobiony bo w moim mieście stoi oryginał w muzeum :)

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-02-26 21:47.
09-02-26 08:29
Hubertus

Na forum
Od 2026
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 54
Chciałem zacząć robić nadbudówki. Odsuwałem robienie kadłuba – miałem obawy jak wyjdzie.
Ale już nie było wyjścia – nadbudówki trzeba dopasowywać do pokładu więc to był już ten czas! :)
Szkielet, poszycie dna i pokład.

Tu i ówdzie wręgi musiałem poprawić aby były symetryczne i by wszystko zgrało się z podłużnicą pionową i poziomą.
Od spodu pokładu przykleiłem na CA prostokąty, które pomagały utrzymać oś przy przymiarkach – podłużnica wchodziła na wcisk.

Gdy dzieci spały, podkradłem im jakiś zestaw LEGO i zrobiłem konstrukcję, która pomogła mi unieruchomić szkielet, na czas wykonywania poszycia dna.

No i teraz zabawa z zielonym... :)
Widziałem, że poszycie dna jest w miarę dobrze spasowane. Zanim zacząłem budowę miałem pomysł by sobie zrobić niszczyciela ORP ORKAN i ten okręt rakietowy ORKAN w skali 1:200. I postawić je razem w gablocie.
Zrobiłem nawet szkielet i poszycie dna nowego Orkana w tej skali ale… doszedłem do wniosku, że przy niszczycielu wyglądałby jak większa szalupa :)

Był tyci :) trochę większy od pęsety :) Poza tym drukowany na laserówce i niezabezpieczony, więc to nie miało prawa się udać :)
A z barwionki… całkiem przyzwoicie wyszedł.

Pozdrawiam
Hubertus
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować