Zaloguj się |Zarejestruj się
07-01-26 16:46
[Łódź] Zamyka się sklep modelarski DA-TA
killy9999

Na forum
Od 2004
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1
Posty - 1 574
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Jak w temacie - zamyka się łódzki sklep modelarski DA-TA na ulicy Kościuszki 29. Zamknięcie planowane na koniec stycznia. Ponoć można liczyć na upusty i negocjowanie cen.
07-01-26 17:59
Re: [Łódź] Zamyka się sklep modelarski DA-TA
konradus
Administrator

Na forum
Od 2001
Posty - 5 543
killy9999 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jak w temacie - zamyka się łódzki sklep modelarski
> DA-TA na ulicy Kościuszki 29.

https://www.facebook.com/share/p/1Gyk6pGBcp/
pozdr,
k.
08-01-26 07:26
MPaweł

Na forum
Od 2013
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6
Posty - 333
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Pamiętam wiszącego tam pod sufitem liberatora z GPMu oraz P-11c w skali 1:24 z JSC w gablocie. Przyjeżdżałem tam jeszcze w podstawówce.
Wielka szkoda, ale decyzję rozumiem i szanuję.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 08-01-26 15:24.
08-01-26 14:21
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 863
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
Czasy się zmieniają. Pewne rozwiązania stają się nierentowne.
Korzystałem i ja w przeszłości z tego sklepu. To zawsze była przygoda modelarska, bo dużo było do oglądania i podziwiania. Ale przyznam, że już dawno tam nie byłem, bo dużo wygodniej korzysta mi się ze sklepów internetowych dostarczających szybko zamówienie do domu…
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
08-01-26 18:07
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 14
Posty - 4 828
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Mimo, że byłem tam tylko dwa razy podczas wizyt w Łodzi, to jest to dla mnie kultowy sklep - zresztą nie tylko dla mnie:-)
A to za sprawą programu telewizyjnego "Plastikowy HIT", którego kilka odcinków (chyba 6) można obejrzeć na YT - też kultowe obrazy:-)
Wielka szkoda, ale też rozumiem, że Panowie mogą chcieć odpocząć.

A obecnie - jak Mariusz powiedział - sklep stacjonarny bez możliwości sprzedaży internetowej na rynku modelarskim, zawężą bardzo szeregi odbiorców w zasadzie do lokalnych modelarzy do przyjezdnych. Acz tam było widać zawsze pasję pomagania, że tak się wyrażę:-)

Szkoda, ale dzięki za wszystko!:-)
StuGu
08-01-26 20:56
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 863
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
Masz rację StuGu, za wszystko, co dla braci modelarskiej zrobili należy się serdeczne podziękowanie!
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
09-01-26 17:41
Rafael
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6
Posty - 5 076
Projekt 50 Lat MM
Klub
Tak, kultowe miejsce. I wydawałoby się, że będzie zawsze. Ja pamietam, jak w latach 90-tych jeździliśmy ekipą z modelarni do pierwszej lokalizacji na A. Struga, jeszcze schodami do góry. Sklep miał nazwę DOMiZA i był raczej nakierowany na AGD i chemię, a część modelarska była niewielka. Co ciekawe, stopniowo się rozrastała do połowy sklepu, aż przeniosła się do pomieszczenia z wejsciem od Wólczańskiej, znanego już pod nazwą DA-TA. Pewnie mam gdzies jeszcze pierwszą puszkę Humbroli, które tam kupiłem, a już w DA-Cie nabywałem wszystkie lotnicze nowowści z Fly Modelu i GPMu ;) A po wielu latach okazało się, że Tadeusz jest mężem mojej lekarki rodzinnej, więc wyobraźcie sobie, jaką miałem minę, jak pojawił się kiedyś w gabinecie, a mnie wtedy połączyły się kropki w kwestii nazwisk :D
Życzę chłopakom jak najlepiej na nowych drogach życia i mam nadzieję, że wpadną kiedyś na Sjestę, bo oczywiście już zaprosiłem ;) Tylko gdzie ja będę teraz farbki do retuszu dobierał??? :(
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat
09-01-26 18:13
Han Solo

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 151
Klub
Jestem łodzianinem i też często tam kupowałem. Jak Da-ta zamkną to zostanie tylko drim bo były jeszcze sklepy na Jaracza i na placu Niepodległości ale dawno ich już nie ma. Więc został tylko Drim. A co do da-ta to obsługa tam była taka sobie. Niby byli uprzejmi ale zatrzymali się w latach 90 tych. I wykończyly ich e-zakupy. Wszyscy teraz przez net kupują. Nawet wspomniany drim ma sklep internetowy. A da-ta jechało tylko na sklepie stacjonarnym(nie wspominam tej namiastki sklepu internetowego którą starali się prowadzić).
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

Me-109 Trop
09-01-26 20:09
PAWEL
Na forum
Od 2018
Galerie - 1
Posty - 186
bylem dzisiaj w takim malym sklepie modelarskim w poblizu St James's Hospital w Dublinie i tez sie mnie pytali czy slyszalem o tym sklepie
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.
Andrzej Sapkowski
10-01-26 17:04
Piotr
Na forum
Od ???
Posty - 8
Znam ten sklepik przy James's street w Dublinie. Często tam chodzę, mają dobre ceny. DA-TA szkoda, pamiętam program "plastikowy hit" jak tam kręcili, w jednym odcinku był nawet mój model pokazany przez chwilę. To było bardzo dawno temu. Teraz świat się zmienił, młodzi mają inne zaiteresowania i sklepy modelarskie powoli znikają.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować