Zaloguj się |Zarejestruj się
05-01-26 15:50
[G] PZL P.24F Δ 129 1:33 Proarte
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 352
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Powody do popełnienia jakiegoś modelu bywają przeróżne i przedziwne wymieniać można długo. W moim przypadku będzie krótka piłka. Powodem sklejenia PZL P.24 w greckim malowaniu był koncert blackmetalowej grupy Rotting Christ, pochodzą z Grecji to jeden powód, drugi w ciągu roku (2024) miałem okazję widzieć i słyszeć ich na żywo na żywo dwa razy, więc pomysł na dwa modele. Koncerty pełna profeska i czad. Wystarczająco mocno zapadły w pamięć, na tyle mocno żeby w ten właśnie sposób pochylić głowę przed ich twórczością.

Wybór padł (bo za dużego wyboru, to w tym temacie nie ma) na dwa wydane przez Proarte P.24 F i G, autorstwa projektanta znanego z wręg pasujących inaczej. Graficznie obrobił je wydawca, o ile pomysł na taką oprawę graficzną można uznać za potrzebny, to efekt jaki został osiągnięty jest zdecydowanie zbyt przerysowany zwłaszcza w przypadku P.24 G...
Sam projekt, no cóż, wspominałem o wręgach? No to w tym przypadku papier ścierny nie stygnie. Żeby uniknąć zniekształcenia wręg na skutek ich poważnego szlifowania podszedłem do sprawy w bardziej cywilizowany sposób. Wręgi zeskanowałem, przerysowałem i mogłem dowolnie korygować ich obwód w programie graficznym. A było co korygować. Korekta obejmowała przeróbki z powodu zmiany projektu z dwóch wręg na pasek łączący, czyli teoretycznie odsunięcie obrysu o -0,2mm. Ale nie. odsuwając o tą wartość otrzymujemy zaledwie korektę umożliwiająca sklejenie kadłuba na dwie wręgi. Następnie robimy miejsce pod pasek łączący , a w przypadku okolic kabiny nawet jeszcze więcej. Tak wiec wybrane wręgi odchudzamy od linii obrysowej nawet o 0,6mm... Przy okazji zmieniłem sposób montażu goleni podwozia projektując gniazda do osadzenia pojedynczo lewej i prawej. Sprawa druga dotycząca wręg a w zasadzie kształtu jaki posiadają. Nie wiem co kierowało autorem, a starałem się rozgryźć tą kwestię na trzeźwo, po spożyciu napoju z zawartości alkoholu, a nawet spalić co nieco, i nie udało mi się. Jaka była motywacja do tego żeby stworzyć kadłub który zamiast spłaszczenia wertykalnego ma spłaszczenie horyzontalne...
To był temat nie do poprawy i trzeba było się z tym oswoić. Mogłem za to poprawić rzeczy które dały się poprawić, mianowicie skorygowałem profile usterzenia nadając im przekroje bliskie oryginału czyli praktycznie płaskie dechy. Kolejna poprawka dotyczyła chłodnic oleju na kadłubie. Raz że części do ich wykonania było za mało w wycinance, a dwa przykleić je z ręki w równych odstępach byłoby niesamowicie trudne. Zaprojektowałem więc własną ich interpretację, a po wykonaniu pomalowałem aerografem. Kolejne rzeczy wymagające malowania i przeróbek to śmigło zaprojektowane jako prawo skrętne zamiast lewoskrętnego. Kolejne malowanki to żywiczne koła, które nabyłem od wydawcy Kartonowej Kolekcji, a które przyprawiły mnie o pewną dawkę stresu. W instrukcji dołączonej do kół jest uwaga żeby malować je farbami akrylowym, albo olejnymi. Ja pomalowałem celulozowymi i nawet łoszyka położyłem, ale na szczęście z tego powodu kury nie przestały się nieść, krowy dawać mleko, a rolnicy popierać pis i konfederussję...
Najbardziej obawiałem się prac nad płatem, a ten sklejał się wyjątkowo przyjemnie, czego nie mogę powiedzieć o kroplowych osłonach wyrzutników łusek. Poprawnie sklejające się pozyskałem od Messera i wydrukowałem na zapasie koloru.
Na modelu miejscami widać ślady walki z kartonową materią i pewnie bym to ukrył pod warstwą matowego lakieru bezbarwnego, ale mi się nie chciało...

To chyba tyle słowa pisanego, zapraszam do galerii.

ps. Modele były klejone równocześnie, co było bardzo dobrym pomysłem.

Do następnej galerii. :-)
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 05-01-26 16:25.
05-01-26 18:10
Re: [G] PZL P.24F Δ 129 1:33 Proarte
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 773
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Chłopie...
Błagam - polub się ze swoim aparatem albo jakimś programem do edycji. Takie cudeńka robisz a czasami niewiele widać na Twoich zdjęciach...
Albo prześlij mi oryginały (z karty) a ja w czynie społecznym trochę poprawię ;-)
05-01-26 22:23
Jańcio

Na forum
Od 2006
Relacje z galerią - 4
Galerie - 22
Posty - 1 394
Projekt 50 Lat MM
Przepraszam że się wtrancam ale mam pytanie jak wygląda wznios skrzydel ? Zewnętrzne części skrzydeł ( przy P 11C ) powinny mieć 2 % + Z galerii tego za bardzo nie widać . Możliwe że to jest perspektywa . Poza tym pozim stały :-))

Czekam kiedy zabierzesz się z Łosia czy Karasia .

Pozdrawiam

Jańcio
05-01-26 22:24
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 863
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Lukee - zapewne można te fotki jeszcze nieco podrasować, ale przy zalewie fotek robionych na „odp…”, byle szybko, często pod światło, na pulpicie wśród totalnego bajzlu, ( zwłaszcza na popularnych mediach społecznościowych ) , to Ceva wykonał je przepięknie ;-)

Gratuluję kolejnego perfekcyjnego wykonu!
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
05-01-26 22:29
misiek76
Na forum
Od 2003
Galerie - 2
Posty - 169
Milo poczytać, a jeszcze milej popatrzeć na te dwa ptaszki.
06-01-26 14:53
piotter

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 22
Posty - 1 738
W Rupieciarni - 4
Oba są piękne! Gratuluję!
Szkoda że Delta129 nie ubrano w te piękne kapcie.

"co było bardzo dobrym pomysłem" - zamierzasz utrwalić sobie to zachowanie? :)
Tyle pięknych samolotów do sklejenia...
06-01-26 15:48
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 901
Projekt 50 Lat MM
Wojtek, jak zwykle pełen profesjonalizm.
W budowie: Halny
07-01-26 08:53
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 352
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Lukee, chyba odrobinę przesadzasz, fakt daleko tym zdjęciom do ideału, ale całkiem do życi nie są...

Jańcio, skrzydła może i nie mają wspomnianego wzniosu (a może jednak mają), ale na pewno nie są oklapłe. Karaś, Łoś? Jakoś kiedyś miałem ku nim większe ciągoty, ale obecnie osłabł, mimo potencjalnego wyboru nie ma tak naprawdę sensownego opracowania tych samolotów (no może KK), a owiewka od ciebie cały czas czas czeka. Może nowy MM coś zmieni...

piotter, oczywiście że zostało utrwalone (i to w trzech jednoczesnych sztukach) i pewnie w przyszłości utrwalać będę znowu. :-)

Pozdrówka. :-)
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
07-01-26 11:29
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 078
Bracie imienniku
Jedyne czego brakuje mi w twoich zdjęciach, to światła w widokach ogólnych.
Przydałoby się mocniejszą lampą albo lepiej dwiema z prawej i lewej oświetlić.
Widać, że używasz 2 lamp ale o różnych barwach światła,
przez co balans bieli leci na pysk z prawej strony.

Wariant minimum
Można pociągnąć suwaczkiem Jasność w edytorze Windowym i już.
Efekt poniżej - nie jest idealnie, ale jest wystarczająco :)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew

Zmieniany 2 raz(y). Ostatnia zmiana 07-01-26 12:13.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować