Zaloguj się |Zarejestruj się
02-01-26 13:01
[G] Avia S-99 1:33 MPM
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 387
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Dla wielu modelarzy, szczególnie z długoletnim okresem lepienia, są tematy które są swego rodzaju bodźcem do odbycia podróży sentymentalnej w przeszłość. Podróży do lat szczenięcych, czasów beztroski i ogólnie wywołujących miłe wspomnienia. Część z tych tematów ukazuje się w nowej odsłonie, przeważnie lepszej.

Takim modelem, biletem na podróż w przeszłość, jest dla mnie Avia S-99. Nie jestem zapewne jedyną osobą, która ma podobne odczucia, bo któż w zamierzchłych czasach nie pociął i skleił kultowego projektu P.Zbyryta, który mógł być Avią, a po wykorzystaniu opcji danej przez autora projektu, (i po upacianiu farbom) mógł stać się pożądanym przez wielu hitlerowskim messerschmittem. Przerobiłem obie opcje. To samo dotyczyło innej Avii, ale plastikowej z Kovozavody Prostejov, jednak to temat na inną opowieść...
I tak mijały lata i w końcu ukazał się ten model, co prawda wyszedł spod ręki takiego a nie innego projektanta i pod skrzydłami wydawnictwa najbardziej wiodącego z wiodących, ale cóż jest...

Niedługo po zakupie wylądował na warsztacie. Skończony, od lutego u.b. czekał na galerię i jakoś się doczekał (co prawda na zaimprowizowanym stanowisku fotograficznym o ograniczonej przestrzeni, ale się zmieścił).

Jak się kleił? Generalnie dobrze, a momentami nawet bardzo dobrze, ale jak wiadomo projekty tego autora nie należą do "samosklejalnych" aczkolwiek gawiedź tzw. modelarska na ryjbuku twierdzi co innego. Wymieniając moje uwagi na temat wycinanki, zacznę od przodu modelu. Kołpak jak widać ma dość dziwny kształt, ale taki wychodził po wycięciu i sklejeniu elementów z wycinanki. Oprofilowania skrzydeł jak widać w miarę pasowały i nawet udały się dość dobrze ukształtować (prawe przednie lepiej, lewe gorzej) bez konieczności nacinania tych debilnych kresek na swojej powierzchni, z których umieszczenia autor chyba nigdy nie zrezygnuje, a wystarczyło przenieść je poza obrys elementu, ale wiadomo takie życzenia to na Berdyczów... Bąble na górnej powierzchni płata (również z tymi debilnymi kreskami), częściowo wymagały przycięcia z szerokości, bo były narysowana na oko. Element kadłuba tuż za osłoną kabiny do skrócenia po obwodzie. Na grzbiecie kadłuba brakuje niezwykle charakterystycznego dla konstrukcji Messerschmitta elementu, mianowicie szwu w osi symetrii kadłuba za kabiną. Po wykonaniu steru kierunku zgodnie z zamysłem autora, za żadną cholerę nie zgrają się ze sobą fragmenty znaku przynależności państwowej, bo fragment na sterze kierunku będzie za nisko. Dodałem wstawkę od dołu steru a górę skróciłem i coś z tego wyszło. Oszklenie limuzyny kabiny pilota we fragmencie kształtowana na gorąco, golenie podwozia wykonane z nawiniętych pasków papieru, karabiny maszynowe i koła pochodzą z asortymentu dodatków żywicznych do modeli plastikowych.

Do galerii! ;-)

ps. z aparatem fotograficznym wyjątkowo się nie dogaduję, coś poprzestawiałem i nie wiem co, zdjęcia są więc jakie są...
ps2. tak, wiem że linka anteny nieco obwisła...

Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-01-26 13:02.
02-01-26 13:17
Re: [G] Avia S-99 1:33 MPM
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 30
Posty - 1 914
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Choć monotonny kolorystycznie, prezentuje się bardzo ładnie, gratulacje.

ceva Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Oprofilowania
> skrzydeł jak widać w miarę pasowały i nawet udały
> się dość dobrze ukształtować (prawe przednie
> lepiej, lewe gorzej) bez konieczności nacinania
> tych debilnych kresek na swojej powierzchni, z
> których umieszczenia autor chyba nigdy nie
> zrezygnuje
, a wystarczyło przenieść je poza obrys
> elementu, ale wiadomo takie życzenia to na
> Berdyczów...

Te linie uważałem od dawna za jakiś relikt poprzedniej epoki.
Onegdaj zwróciłem na ten szczegół uwagę ProArte i z tego co kojarzę, w wydawanych przez nich modelach M.P. te krechy rzeczywiście zniknęły (zostały przeniesione na zewnątrz elementu).
pozdrawiam
Piotr

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 02-01-26 13:18.
02-01-26 17:16
PABLOS
Na forum
Od 2013
Galerie - 27
Posty - 674
Może i kołpak ma dziwny kształt , ale sklejony jest perfekcyjnie . Sam model też prezentuje się wyśmienicie .

Pozdrawiam
PABLOS
02-01-26 18:56
misiek76
Na forum
Od 2003
Galerie - 2
Posty - 180
Łoo Paanie. Umisz na gładko
02-01-26 21:54
Kilmister

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 29
Posty - 1 719
Projekt 50 Lat MM
Wszystko co skleisz ogląda się z ogromną przyjemnością. Mam pytanko o stery wysokości, coś tam trzeba było kombinować (krawędź "styku" steru i statecznika)?
03-01-26 12:14
MPaweł

Na forum
Od 2013
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6
Posty - 336
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Świetny!
03-01-26 18:06
raven

Na forum
Od 2016
Galerie - 3
Posty - 37
Niby prosty model, a z Twojej ręki wyszła perełka
Gratki Wojciech,
pozdrawiam,
"Things should be made as simple as possible, but not simpler" - Albert Einstein
07-01-26 08:33
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 387
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję za obejrzenie i komentarze w galerii.

Kilmister Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Wszystko co skleisz ogląda się z ogromną
> przyjemnością. Mam pytanko o stery wysokości, coś
> tam trzeba było kombinować (krawędź "styku" steru
> i statecznika)?

Coś było korygowane, ale co dokładnie nie pamiętam. Mało istotne problemy szybko opuszczają moją pamięć...
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
07-01-26 12:20
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 728
Projekt 50 Lat MM
Wojciechu, jeżeli to jest projekt z połowy lat 80-tych, to łezka się w oku zarumieniła :)
Obydwie lotki w dół?? takie to były młode czasy z wyobraźnią ;) i z pełnym połyskiem nitro.

Dzięki

PS. Modelu nie ma, ostało się tylko to zdjęcie.

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 07-01-26 12:21.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować