Zaloguj się |Zarejestruj się
31-12-25 14:45
[G] MiG-23MF 1:33 Angraf
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 387
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Koniec roku, porządkuję pulpit mojego końputra i znalazłem o dziwo zapomnianą (tak skleroza) galerię tego modelu. Model zaliczył już tournee po konkursach modelarskich więc wypada i na forum go pokazać jeżeli jest taka możliwość. Więc skoro znalazłem to zaprezentuję chociaż jedną zaległą galerię. Zaległych (do wykonania) galerii sklejonych modeli jest więcej, tylko sposobności żeby je zrobić brak, bo to nie pancerne pchły które można obfocić na biurku...

Model MiG-a-23MF został wydany przez Answer w jednej z serii wydawniczej, tym razem jako Angraf, niestety z treści umieszczonych na okładce nie wynika, czy to jest "Precise paper model", ani jaki jest jego "Lenght"... ;-)
Ukazanie się tego modelu wzbudziło takie pozytywne emocje że moje endorfiny zaliczyły ostry pik, niestety zakup i zawartość wycinanki za sprawą jakości druku (mega przesunięcia koloru na kilku arkuszach) tą radość skutecznie pogrzebały... I tak było w kilku egzemplarzach, więc nie udało mi się potwierdzić legendy jakoby pewna część nakładu była pozbawiona wad drukarskich. Kilka (jak nie kilkanaście) lat po wydaniu dzięki uprzejmości wydawcy stałem się posiadaczem arkuszy wycinanki wydrukowanych nową technika druku (Canon), a więc bez jakichkolwiek wad. Pozytywne emocje odżyły. Więc capon na arkusze i nożyczki w ręce.
Jak większość projektów M. Straszewskiego tak i ten spasowany był bardzo dobrze, gorzej z logiką montażu i zawiłościami konstrukcji. Niemniej w większości dało się te trudności przezwyciężyć, aczkolwiek konstrukcja podwozia głównego dała w kość. Galeria jak zwykle postarana na nieco ponad 21%, ale może coś tam uda się wam wypatrzeć.

ps. oczywiście nie muszę powtarzać, że model na zdjęciach wygląda znacznie lepiej niż w rzeczywistości.
ps2. moje i pewnie nie tylko moje marzenie to dwudziestka trójka w wersji dwumiejscowej. :-)
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
31-12-25 18:07
Re: [G] MiG-23MF 1:33 Angraf
Piotr P.

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 4
Posty - 342
Projekt 50 Lat MM
Gratuluję pięknie sklejonego modelu. Galeria też jest super i co ma być widać to widać :-) Pozwól że zapytam jakich klei używałeś podczas budowy?
Pozdrawiam
Piotrek
31-12-25 18:53
wasia

Na forum
Od 2012
Galerie - 33
Posty - 347
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
Witam, śliczności, pozdrawiam, Marcin ;)
_ _ _ _ _ _ _
31-12-25 20:01
QN

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8
Posty - 3 416
W Rupieciarni - 1
Projekt 50 Lat MM
Ładna rurka, ładna.
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------
31-12-25 22:21
messer

Na forum
Od 2004
Relacje w toku - 13
Relacje z galerią - 12
Galerie - 37
Posty - 1 976
Projekt 50 Lat MM
Łojezu, taki stary model, fajnie zobaczyć w końcu galerię. Odnośnie zdjęć to model wygląda lepiej w rzeczywistości niż na zdjęciach - widziałem, macałem, śliniłem się i takie tam.
01-01-26 11:10
Aero
Na forum
Od 2017
Posty - 131
Też czekam na UB
01-01-26 11:22
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 887
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Witam. Śliczności. Pozdrawiam. Mariusz. ;-)
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
01-01-26 14:35
ZbyszekS

Na forum
Od 2020
Posty - 13
Piękności! :-)
02-01-26 10:38
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 387
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję za zaglądnięcie do galerii i komentarze.

Piotr P. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
Pozwól że zapytam jakich klei używałeś podczas budowy?
Oczywiście tradycyjnie dla mnie klejem podstawowym jest BCG, pomocniczym Pattex Universal Classic i to ten drugi jest sprawcą pogorszenia wyglądu modelu. Wraz z upływem czasu powychodziły na jego powierzchni żółte plamy w miejscach gdzie był użyty, np.poszycie kadłuba w miejscu przyklejenia podposzycia... Aby uniknąć tego na przyszłość zamieniam w takich przypadkach wspomniany Pattex na jego odmianę bezbarwną lub Shoe glue tego samego producenta.

wasia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam, śliczności, pozdrawiam, Marcin ;)

Żeby twój wpis miał poprawny wydźwięk powinieneś zrezygnować w nim ze spacji... ;-)

MARIUSZ, j.w. ;-)

Do następnej galerii.
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
02-01-26 11:02
mario9

Na forum
Od 2005
Relacje z galerią - 19
Galerie - 76
Posty - 1 318
Projekt 50 Lat MM
Klub
WAK - Wrocławska Anarchia Kartonowa
Takie klimaty to ja lubię:)
Świetnie się prezentuje.
Dla mnie jesteś jednym z mistrzów standardu na tym forum.
Pozdrawiam Mariusz

Ostatnie wypociny ;)

Powietrze:
A6M5 Zero, A6M3 Zero, A6M2 Zero, MiG-21UM, HS-123, Su-27UBM, MiG-29MU.

Heavy metal:
D-350 Mazur, Vk 4501
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować