28-01-26 12:57
Na forum od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
28-01-26 12:57
Re: [R] Amerykański ciężki krążownik CA-38 USS San Francisco
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
Karas - masz rację, miałem tutaj problem z doborem retuszu, mieszałem kolory, a i tak słabo to wyszło.
Myślę, że tam gdzie ten nieszczęsny retusz będzie widoczny to spróbuje nanieść jakiś szary kolor, tylko zobaczę jak to wychodzi, bo jak będzie gorzej niż było to już zostawię jak jest.
Przy nadbudówkach używam już szarego. Nie wiem jeszcze co na drutologię będę dawał, czy te nieszczęsne mieszane błękity czy szary.

Piterski - niestety to nie światło.
Jest różnica kolorów, najbardziej widoczna na śródokręciu gdzie był styk z 2 różnych zespołów oklejek, nie pamiętam czy były na 2 różnych arkuszach czy po prostu jedne były w w jednym kierunku a drugie w przeciwnym.
Na łączeniach segmentów burt też są różnice w kolorach ale już mniej widoczne. Niestety różnice wyszły jak już miałem połowę oklejoną i nie chciałem już tego zrywać.
Komuś kto będzie kleił ten model polecam jednak wykonanie dna z barwionki, bo i problem z pozycjami wyjścia wałów zniknie oraz za długich oznaczeń na przyklejenie stępek przeciprzechyleniowych.
"Si vis pacem para bellum"
29-01-26 07:09
Na forum od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
29-01-26 07:09
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
hehe, luz, tylko proszę, nie kładź tego na drutach, jak masz problem z mieszaniem to może kup jakiegoś gotowca. Nie wiem jaki, trzeba by coś dobrać, ale nawet nie do końca trafiony, ale zbliżony będzie zdecydowanie lepszy od tego niebieskiego.
pozdr i powodzenia. o7
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
10-02-26 20:03
Na forum od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
10-02-26 20:03
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
Witam.

Tak jak zapowiedziałem, zrobiłem sobie przerwę od kadłuba i zabrałem się za nadbudówkę rufową z hangarem.
Opracowanie oferuje 2 wersje: z zamkniętym hangarem lub otwartym, ja wybrałem tą drugą opcje.

Jednak, oprócz 2 wersji szkieletu oraz alternatywnej wersji wrót dla otwartego hangaru, nic więcej nie ma w opracowaniu.
Sam zrobiłem podposzycie wewnętrzne ścian hangaru.

Patrząc na plany San Francisco z jego przebudowy, to hangar aż tak głęboko nie sięgał, jak jest to w opracowaniu.

Generalnie chciałbym odzwierciedlić wnętrze hangaru w miarę zbliżone do rzeczywistości w jego przedniej części (tej, która będzie widoczna), jednak jedyne zdjęcie jakie znalazłem pokazujące wnętrze hangaru (i też niewiele widać) to to:

Zdjęcie pochodzi ze strony: [usssanfrancisco.org]

Jeśli ktoś z kolegów by miał jakieś zdjęcia hangaru na New Orleansach lub wiedział gdzie są to bym był wdzięczny.

Powyższe zdjęcie przynajmniej wyjaśnia jak były składowane samoloty w hangarze, chociaż nie wiem czy w roku 1944 też tak było, bo już inne samoloty były na wyposażeniu.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za rady, sugestie i słowa krytyki też ;-)
11-04-26 14:13
Na forum od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
11-04-26 14:13
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
Witam,

Po zrobieniu głównej bryły nadbudówki rufowej, przyszedł czas na zrobienie nadbudówki dziobowej.

Poziom pierwszy:

Na drugi poziom, stosując metody „starej szkoły” przerobiłem skrzynki na flagi sygnałowe, chociaż chyba w tych przegródkach to od razu były całe rozkazy, nikt w ogniu walki nie bawił by się w składanie pojedynczych flag sygnałowych.

Poziom drugi:

Ustawiony drugi poziom na pierwszym:

A tu trzeci i czwarty poziom:

I na końcu wszystkie puzzle razem z piątym i szóstym poziomem:

No i na koniec 2 zdjęcia jak to się komponuje w całości:

Zaczyna przypominać krążownik :-)

A tu taka mała nieścisłość w kamuflażu – na tym wydłużeniu burty przy nadbudówce rufowej powinien być od góry ciemniejszy kolor. To samo jest z drugiej strony. Spróbuję zamaskować to zapasem koloru.

13-04-26 00:39
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
13-04-26 00:39
Prosisz o krytykę i masz - postaraj się lepiej kolor retuszu dobrać, ten idzie w niebieski i wygląda źle
Jeżeli uzywasz pisaków, to polecam przerzucenie się na farby jednak
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 13-04-26 22:32.
13-04-26 20:55
Na forum od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
13-04-26 20:55
Bardzo fajnie!
Co do flag sygnałowych, to nieskromnie polecę swój post w relacji z budowy Emmonsa:
[www.konradus.com]
Jest tam też link do filmu z pracy sygnalistów.
Na wszystkich okrętach US Navy wyglądalo to identycznie (czasem skrzynki były większe, bo zawieraly podwójny zestaw flag) i nigdy nie ukladano w nich całych sekwencji. Prędkość podnoszenia sygnałów zapewniano ćwiczeniami, a nawet zawodami miedzy okrętami.
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
13-04-26 22:09
Na forum od 2017
13-04-26 22:09
Na forum
Od 2017
Witam, fajna robota, podoba się. Pozdrawiam i powodzenia.
modele to moja pasja.jn
16-06-26 22:11
Na forum od 2008
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7
16-06-26 22:11
Na forum
Od 2008
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7
Cześć Najger,

widzę, że wziąłeś na warsztat jeden z moich ulubionych okrętów. Mimo, że nie podjąłem się żadnego amerykańskiego krążownika*, zawsze miałem sentyment do tych okrętów, a moje wydanie SF ma pozaginane rogi od ciągłego przeglądania.
Jeśli jeszcze nie jest za późno, to mam sugestię co do retuszu. Vallejo w linii Model Air ma zestawy farbek dedykowane m.in. dla US Navy, gdzie są m.in. te wszystkie szarości i błękity. Świetnie pasują do kartonówek, są wygodne w użyciu i trwałe.

Pozdrawiam!

*tak, wiem Cordel, wiem. pobite gary się nie liczą ;)
Hope is the first step on road to disappointment.
28-06-26 19:41
Na forum od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
28-06-26 19:41
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 8
Galerie - 5
Witam

Sprudin - dzięki za podpowiedz, nie pomyślałem o tych zestawach, chociaż z racji drugiego hobby trochę się zacząłem bawić aerografem i zamawiam różne farbki.
Co do amerykańskich ciężkich krążowników to też mi się podobają ich sylwetki, mam jeszcze nie sklejone 2 (Indianapolis i Salt Lake City) i może po San Francisco któryś z nich trafi na matę.

Zabrałem się za uzbrajanie okrętu w główną artylerię.
Poniżej zdjęcia elementów barbety oraz wieży:

A tu mniej więcej jak powstawały wieże, jako rdzeń luf wykorzystałem igły do strzykawek, zaś fartuchy dział to chusteczki higieniczne wklejane od środka maski:

Tu złożona na sucho wieża jeszcze bez fartuchów:

A tak prezentuje się krążownik na dzień dzisiejszy.
Wszystkie elementy oprócz falochronów są tylko poustawiane na kadłubie, przykleję je dopiero jak zrobię gablotę.

Chciałem podziękować El Comandante i innym osobom zaangażowanym w usprawnianie forum, teraz wstawianie zdjęć to czysta przyjemność.

29-06-26 10:39
Na forum od 2022
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 2
29-06-26 10:39
Fajnie się prezentuje. Pomaluj wały śrub na kolor poszycia - wiele razy dyskutowane
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować