12-01-26 09:56
Na forum od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 22

W Rupieciarni - 4
12-01-26 09:56
Re: [R/G] Pseudorelacja - DH. 98 Mosquito razy dwa w 1:33
Dzięki za miłe słowa.
Waldek- obu kadłubom wiele brak do doskonałości (albo choć do zamierzonego efektu :) ) ale owo wklęśnięcie to złudzenie. Przyznaję że B IV jest bardziej umęczony. I od mojego miętolenia i od kartonu o (chyba) trochę niższej gramaturze.
Piotr- od paru lat zapisuję sobie daty rozpoczęcia i zakończenia budowy. Oba Moskity rozgrzebane zostały drugiego września a gotowe były dwunastego grudnia zeszłego roku. Ja na mnie to imponujące tempo. ;)
Tyle pięknych samolotów do sklejenia...
21-01-26 16:08
Na forum od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 22

W Rupieciarni - 4
21-01-26 16:08
Hello

Dziś kilka świeżych zdjęć obu Moskitów.
Obawiam się że lepszych w najbliższym czasie nie zrobię. Musiałbym chyba zbudować jakieś spec-stanowisko a na to z różnych względów się nie zanosi...
Mam nadzieję jednak że ucieszycie oko nie tylko optymistycznym tłem. ;)
Nie są to oczywiście medalowe miniatury ale warte były budowy.

Pozdrawiam i do zobaczenia wkrótce.
23-01-26 08:29
Na forum od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Projekt 50 Lat MM
23-01-26 08:29
Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Projekt 50 Lat MM
Determinacja i efekt godne podziwu.
Proponuję, abyś do łączenia segmentów używał nieco mniej BCG i przy tym bardziej przyszlifowywał wręgi, które mają niemal luźno przylegać do oklejek. Duża ilość BCG nie tylko za bardzo rozmiękcza karton, ale gdy wysycha "ściąga" tworząc rodzaj menisku dając efekt zapadania poszycia i wypychania łączenia na wrędze.
Dobrą zasadą jest ta, którą stosuje Ceva w jego relacjach, czyli wpierw posmarowanie łączenia, odczekanie jak wyschnie, a następnie ponowne lekkie posmarowanie klejem i połącznie segmentów na pasku łączącym z "luzem" obrysu wręgi.
23-01-26 19:03
Na forum od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 12
Galerie - 22

W Rupieciarni - 4
23-01-26 19:03
Art, formowanie, podklejanie segmentów oraz ich równe połączenia to powinien być elementarz modelarza kartonowego.
Twoje uwagi są całkowicie słuszne i podpisuję się pod nimi bez wahania.
Dodam że stosują się one do każdego rodzaju wodnego kleju, nie tylko BCG. Na co dzień używam Magica. Daje on nieco większy zakres bezpieczeństwa niż BCG ale trzeba bardzo uważać na samo łączenie dużych segmentów - łączenia potrafią wciąż rozmakać i ulegać deformacji podczas wszelkich manewrów i poprawek.
Magic potrafi również "ściągnąć" wysychające krawędzie ale efekt końcowy nie zawsze będzie bliski zamierzonemu.
Co widać między innymi na kadłubach obu Moskitów.

Zobaczymy jak będzie następnym razem bo w planach kolejne "rurowe" kadłuby. ;)

Pozdrawiam!
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować