Zaloguj się |Zarejestruj się
16-03-26 11:36
Re: [R] SD. KFZ. 8 SCHWERER ZUGKRAFTWAGEN 12T 1:25 GPM
Kuba2025
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 5
Posty - 189
Dzień dobry,

Minął miesiąc od ostatniego wpisu, więc przyszedł czas na odświeżenie wątku.
Do kolekcji wszystkich kół brakowało mi jeszcze przednich – sklejały się bez problemu. Po ich wykonaniu, stwierdziłem że są jakieś takie „gołe”. Ewidentnie brakowało bieżnika, którego wycinanka nie przewiduje jako dodatkowego elementu. Z pomocą przyszedł po raz kolejny egzemplarz „dawca części”. Zacząłem od żmudnego wycinania, przy czym nie udało mi się wykonać tego z jednego elementu. Musiałem rozciąć na pasek główny i dwa rodzaje dodatków. Następnie retusz i klejenie.

Mając wykonane najbardziej powtarzalne elementy , w końcu zabrałem się za właściwy element, czyli ramę. Jak na razie bez większych problemów.

Dla osób, które mają w planach sklejanie tego modelu (lub bliźniaczego Lufcika), to zalecam dokładne kontrolowanie grubości podklejenia tekturą 0,5mm (oznaczone jedną *, lub 1,0mm oznaczone **). Za każdym razem należy sprawdzać jak taki element wpisuje się w elementy do których przylega, wchodzi na „widelec”. Niekiedy zamiast 0,5mm części podklejam kartonem 0,2mm, a zamiast 1mm podklejam 0,5+0,2mm. Sugerując się tylko oznaczeniami gwiazdkowymi – byłoby po prostu za grubo.

Pozdrawiam,
Kuba
16-03-26 12:39
jhradca

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Posty - 1 396
Wielkie brawa za wykonanie bieżnika. Cierpliwość i precyzja ++
16-03-26 12:42
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Przy bieżniku się narobiłeś ale efekt jest tego wart. Jeśli dobrze Cię rozumiem to wynika z tego, że oznaczenia określają grubość wynikową elementu po podklejeniu a nie grubość kartonu do podklejenia.
W budowie: Halny
16-03-26 22:05
ABC
Na forum
Od 2013
Posty - 1 612
W Rupieciarni - 23
Projekty pana Jaszczka mają kazdy jeden ten sam problem z tymi grubościami tekturek. Zawsze wychodzi za grubo. Mam nawet przypuszczenie graniczące z pewnością iż modele są projektowane tak aby wykorzystać maximum laserów bez naklejania czesci wycinakowych i sobie model malowac. Osobiscie też zdołałem pozyskac tekturki 0.3, i 0.4 mm. A w handlu (sklep Orlik) są od jakiegoś czasu dostepne tekturki 0.7 i 0.8 mm. Nawisem mówiąc są one też niezbędne do projektów Czecha pana Urbana wydanych przez GPM i Orlik, z tym że tam jest podane żeby naklejać na 0.8mm.
17-03-26 07:52
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 1 048
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
daj jakieś namiary na te tekturki 0,3, 0,4, 0,7 i 0,8 plijz ;-)
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
17-03-26 10:35
ABC
Na forum
Od 2013
Posty - 1 612
W Rupieciarni - 23
0.7 i 0.8 są w sklepie Orlik. A 0.3, 0,4 to trzeba sobe pozyskac z opakowan od ciastek, wkładek do butów , etc. Tam często się zdarzaja ciensze niz 0.5.
27-03-26 18:37
ekul
Na forum
Od 2007
Posty - 44
Koła wyglądają świetnie. Pomysł na bieżnik wart zapamiętania.
24-04-26 11:06
Kuba2025
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 5
Posty - 189
Dzień dobry,

Dzisiaj garść detali.

Na początek zespół tłumników

Zespół haka holowniczego:

Osłony przekładni przekazania napędu

Wahacze. Tutaj dokonałem pewnego uproszczenia. Projekt wskazywał sklejenie wahacza z 3 elementów (element górny) , z czego skrajne zewnętrzne miały być zeszlifowane na obło i wyretuszowane / pomalowane. Wykonałem próbę na pierwszym elemencie (środkowy) ale z wyników nie byłem zadowolony. Postanowiłem z zapasu koloru dorobić części główne wahaczy na nowo i całośc okleić paskiem kartonu. Dzieki temu cały selement się wzmocnił (nie ma ryzyka rozwarstwienia,

Zbiorniki. Projekt przewidywał oklejenie szkieletu jedym elementem. Ja rozciąłem go na 3 czesci wzgłuż linii które i tak pote bedą oklejane, wiec łączenie nie bedzie widoczne. Każdy z 3 elementów uformowałem osobno i potem nałożyłem na szkielet.

Kolektory wydechowe silnika.
Tutaj patent podobny jak dla wahaczy.

Sam silnik z przyklejonymi kolektorami.

I na koniec rury wydechowe. Próbowałem rolowac z czesci z opracowania, ale poległem na "wygięciach". Finalnie wykorzystałem pręt plastikowy średnicy 2mm, który pomalowałem.

Pozdrawiam,
Kuba
26-04-26 08:56
ekul
Na forum
Od 2007
Posty - 44
Czy ten pręt plastikowy kształtowałeś na ciepło? Jak taki pręt wypada w porównaniu z drutem?
26-04-26 22:35
Buchwi
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 26
Jestem ogromnym fanem Twojego wykonania tego modelu!
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować