Zaloguj się |Zarejestruj się
15-12-25 09:58
[R] SD. KFZ. 8 SCHWERER ZUGKRAFTWAGEN 12T 1:25 GPM
Kuba2025
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 5
Posty - 190
Dzień dobry,

Jakiś czas temu uruchomiłem nowy projekt – jak w tytule.
Jako że prace postępują bardzo powoli nie było się czym za bardzo chwalić.
Co do genezy dlaczego akurat ten model - bardzo chciałem mieć ten pojazd w kolekcji, do tego odpowiada mi malowanie, więc założeniem jest wykonanie go w standardzie z maksymalnym uplastycznieniem. Do tej pory nie spotkałem na żadnym forum relacji ani galerii sklejonego modelu, więc prośba do kolegów forumowiczów o ewentualne podesłanie linka, jeżeli coś przeoczyłem. Zawsze to lepiej wzorować się na kimś niż wymyślać koło na nowo.

Na początek okładka.

Przechodząc do samego modelu – po analizie wycinanki zidentyfikowałem dwa podstawowe problemy – absolutny brak zapasów koloru, oraz obawa przed wykonaniem błotników – które są zaprojektowane jako elementy z listków. Dodatkowo, przy częściach naklejanych na grubszy karton wycinanka w wielu przypadkach nie ma oklejek, tylko trzeba to retuszować. W przypadku grubości ponad 2mm już widać różnicę.
W pierwszej kolejności pod nóź poszły koła jezdne. Mamy tutaj dwa rodzaje „wypukłe” i „wklęsłe”. W ruch poszedł cyrkiel tnący i sztance. Opracowanie przewiduje wzmocnienie tarcz dodatkową wręgą, co wydało mi się zbędne i pominąłem te części – z doświadczenia przy Sd.KFZ 7 wyszło że dwie warstwy sklejone ze sobą są wystarczająco sztywne – nie trzeba ich dodatkowo wzmacniać. Pierwszy poważny problem to brak oklejek bandaży. Stwierdziłem że nie ma co kombinować i na konkursie w Przeciszowie dokupiłem drugi egzemplarz wycinanki na dawcę części zapasowych. Dodatkowo (ale tu nie potrafię stwierdzić czy to był mój błąd czy wycinanki) – tylna oklejka zewnętrznego perforowanego pierścienia koła „wypukłego” okazała się mieć za małą średnicę. Jako że niewiele i tak jej będzie widać – rozciąłem ją na 6 części i przyklejałem osobno kierując się tym, aby zgadzały się otwory. Dodatkowo część nr 261 – jeżeli by ją skleić zgodnie z planem – wystąpi jako dwustronna w ilości 6 sztuk, gdzie tak naprawdę potrzeba 12 sztuk w wersji jednostronnej. W związku z tym zamiast sklejać na pół – podkleiłem całość tektura i problem się rozwiązał. Poniżej migawki z poszczególnych etapów prac.

Finalnie, powstały pojedyncze koła w ilości docelowej. Na koniec cała rodzina kół nośnych:

W dalszej kolejności planuje ich „mały upgrade” ale to już w następnym wejściu antenowym.

Pozdrawiam,
Kuba

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 15-12-25 09:58.
15-12-25 13:07
Re: [R] SD. KFZ. 8 SCHWERER ZUGKRAFTWAGEN 12T 1:25 GPM
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 893
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Zacząłeś z przytupem:-)
Koła wyszły bardzo elegancko, czekam na upgrade, pewnie mocno podniesie to ich atrakcyjność:-)
O ile jeszcze jakieś niedoskonałości samych części nie rażą tak bardzo to brak połowy części jest tragikomiczny.
Na szczęście dało się z tego wybrnąć:-)
StuGu
15-12-25 18:54
kolejny_cichy
Na forum
Od 2010
Posty - 259
Ja go złożyłem. Jak to u mnie przemalowany w całości. Fajny, w zasadzie sam się kleił.
[www.strefacichego.pl]

Pozdrawiam Cichy
Moja strona: [www.strefacichego.pl]
16-12-25 00:21
Buchwi
Na forum
Od 2023
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 26
Jestem fanem takich pojazdów, będe śledził z ciekawością!
16-12-25 20:29
ABC
Na forum
Od 2013
Posty - 1 613
W Rupieciarni - 23
U tego autora jest taka mnogość częsci że oklejek krwedzi podklejanych już nie dorysowawał bo najnormalniej było by to 1-2 dodatkowe arkusze i jeszcze wieksza rozkmina. Co ja mam powiedziec jak kleje PAK 44 Rheinmetall w 1:16 i w nim jest podklejaniue na tekturę 1.5mm i sa całe takie zestawey po kilka sztuk dochodzace czasami do 1cm. A zapasu koloru taki wąziutki paseszek że szkoda gadac. Po proosru u tego autora trzeba cześci podkeljane wycinać nozykiem i zrobić sobie farbkę retuszowa trafiną w dziesiątkę. Napeweno to mniej zachodu niż dorabiane miliona oklejek nawet jakby była rezerwa.
17-12-25 13:38
Tommy T.B.

Na forum
Od 2011
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 4
Galerie - 5
Posty - 1 018
Bardzo lubię takie klimaty, ale ja po pierwszym kółku już bym odpuścił :-D

Super temat i wykonanie!
Powodzenia i wytrwałości w dalszej budowie ;-)
08-01-26 08:12
Kuba2025
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 5
Posty - 190
Dzień dobry,

Wszystkiego dobrego w nowum roku !

Poniżej obiecany "mały upgreade" kół jezdnych.
Do prac wykorzystałem:
- półokrągłe profile firmy Plastruct o średnicy 1mm,
- drut miedziany (bodajże średnicy 0,2, lub 0,3mm)
- nity i śruby od RUFIO 3D

Drut nawinąłem na pręt odpowiedniej średnicy i porozcinałem na pojedyncze kółka. Metoda z modelarstwa okrętowego do tworzenia bulaji.
Wszystkie elementy (w tym profile i śruby) nakleiłem na taśme malarską i pomalowałem aerografem. Maluje przed przyklejeniem do elementu, dzięki czemu nie musze retuszować na gotowym zespole, co chroni przed upapraniem farbą.

Nastepnie zostało już tylko nakleić w odpowiednich miejscach. Do kółek z drutu użyywałem BCG, do prętów poliestrowych - cyjanoakrylu (klejone na 2x - najpierw żeby złapać krótszą krawędź,a potem formowanie na żywca i dosickanie dłuższej). Poniżej zdjecia porównawcze przed i po zabiegu.

Koła jezdne sklejone w kompletne zespoły i przymierzone na sucho:

.

Kolej na koła napinające, napędowe i prototypy pierwszych gąsienic.

Pozdrawiam,
Kuba
08-01-26 18:11
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 893
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Piękna waloryzacja i jeszcze lepiej dobrany retusz:-)
Szczególnie pomysł z półokrągłymi profilami mi się podoba - bardzo zacnie to wyszło i mocno podniosło walory estetyczne kół.
Świetna robota!
StuGu
15-01-26 17:44
GTiStyle
Na forum
Od 2016
Relacje z galerią - 1
Posty - 373
Cześć, cp do retuszu to dobierany na oko czy jakiś magiczny sposób?
19-01-26 09:34
Kuba2025
Na forum
Od 2020
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 5
Posty - 190
Cześć,

Jezeli chodzi o retusz to w moim przypadku proces sawsze wygląda podobnie
Nienawidzę mieszać samodzielnie farb dlatego zawsze korzystam z gotowych produktów.
Staram sie dobierać z własnych zasobów na podstawie próbnika na kartonie.
W tym przypadku na razie korzystam z:
1. AMMO MIG 0037 NEW WOOD (tak to nie pomyłka - kolor drewna :)
2. AK DARK BROWN (nie pamiętam numeru) - ale z jakiegoś zestawu do malowania figurek DAK.

Jako że nadwozie jest troche jasniejsze (bardziej zółte) niż podwozie, to wysżło mi że najlepiej będzie pasował Ammo MIG 030 Sand Yellow.

Pozdrawiam,
Kuba.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować