Zaloguj się |Zarejestruj się
04-12-25 18:32
[P] Jaka alternatywa dla kaponu?
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 708
Projekt 50 Lat MM
Może już był ten wątek, ale pozwoliłem sobie zapytać.

Chodzi o specyfik, który ma niemal identyczne właściwości co kapon (utrwalanie koloru, zabezpieczenie wydruku w miarę szybkie schnięcie BRAK ŹÓŁKNIECIA po latach), ale pozbawiony kaponowego zapachu lub znacznie mniej intensywny.
Chodzi o miksturę do malowania pędzlem, a nie w spraju.

Bardzo proszę o odpowiedzi modelarzy, którzy mają już przetestowane to coś i używają od wielu sezonów.
04-12-25 19:20
Re: [P] Jaka alternatywa dla kaponu?
Mejdej

Na forum
Od 2005
Galerie - 10
Posty - 489
Projekt 50 Lat MM
Ja używam lakieru modelarskiego Humbrol połysk. Jest to lakier olejny. Nie wiem jak capon pachnie czy też śmierdzi :), ale ten na pewno pachnie średnio intensywnie. Stosuje od ponad 20 lat i nie żółknie, ładnie podkreśla kolory, dość szybko schnie. Jednak na pewno wychodzi drożej niż capon.
04-12-25 19:35
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 708
Projekt 50 Lat MM
A możesz wstawić zdjątko okładeczko/buteleczki?
04-12-25 20:11
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 26
Posty - 3 360
W Rupieciarni - 28
Projekt 50 Lat MM
Modelarstwo kartonowe bez zapachu Caponu? Arturze, to brzmi jak jakaś herezja, przecież wiadomo ze Capon to wprowadzenie elementu baśniowego do modelarskiej rzeczywistości...
Żeby nie było, jakby ktoś potrzebował odmiany w innym kierunku jak Art, to służę pomocą. :-)
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
04-12-25 23:41
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 708
Projekt 50 Lat MM
Madej, czy ten Humbrol nie jest czasem na bazie wody (akryl)?
Zapomniałem dodać, że ta alternatywa dla kaponu ma być właśnie "niewodna" oraz oczywiście nie intensywnie pachnąca jak nitrowy kapon.

Ależ Wojciechu, jak odkryłem 15 roków temu kapon, nie wyobrażam sobie bez niego kartonowego fachu :)
No ale tę wyobraźnię trza rozepchnąć.
Sprawa jest dość prozaiczna. Kaponu używam dość często i w warunkach domowych z domownikami wchodzę przez ów kapon w relacje, powiedzmy, mało sympatyczne :)
Wietrzenie, ok, ale jak jest zima, to jest zimno, jak mawiali starożytni Słowianie.
No więc szukam zimowej alternatywy dla kaponu.
05-12-25 09:14
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 907
Projekt 50 Lat MM
Koledze chodzi pewnie o ten lakier, też go użyłem przy którymś z modeli i malowałem pędzlem.

[www.super-hobby.com]
W budowie: Halny

Zmieniany 3 raz(y). Ostatnia zmiana 05-12-25 12:25.
05-12-25 13:05
Piotr D.
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 29
Posty - 1 908
W Rupieciarni - 6
Projekt 50 Lat MM
Zanim "odkryłem" lakiery do drewna nitro, do impregnacji używałem błyszczącego lakieru olejnego Revella/Humbrola. Śmierdzi, ale mniej niż kapon. Sprawdzał się bardzo dobrze, tyle że był mało ekonomiczny - 2 puszki 14ml Humbrola kosztują więcej niż litrowa puszka kaponu.
pozdrawiam
Piotr
05-12-25 15:30
ABC
Na forum
Od 2013
Posty - 1 590
W Rupieciarni - 23
Nie wiem Ceva czemu nieużywanie Caponu to herezja bo nie uźywam zadnych mazideł ( z wyjątkiem gruntowania "białasów " xiętych laserem do malowania. Choc byl jeden "białas" nie cięty laserem z Extra Model). I bez mazideł nazbierało sie sporo pęczków medali. No ale tak : do malowania tych "białasów" pod malowanie używam lakieru Revell matt z rakich małych niebieskich puszeczek , niestety bardzo małych. Ale podobno na druku matt wytrąca po wyschnięciu ten środek matujący. Wiec jesli chodzi ci o ponaliwanie arkuszy zadrukowanych kolorystycznie to zostaje ci połysk.
05-12-25 23:14
Mejdej

Na forum
Od 2005
Galerie - 10
Posty - 489
Projekt 50 Lat MM
Art to ten lakier do którego link wstawił Piterski. Nie jest to akryl, a lakier olejny.
08-12-25 14:58
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 708
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję Panowie,
Zakupiłem te specyfiki olejne, będę testował i podzielę się z wyników, też powonienia ;)

Przemyśliwuję też wykoncypowanie jakiejś ramy szczelnej z filtrami (?), aby malować kaponem bez rozchodzenia się jego ulubionego dla mnie zapachu (ale dla domowników niekoniecznie chcianego).
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować