Zaloguj się |Zarejestruj się
04-12-25 12:36
[R] ORP Orzeł (I) 1:200 Model Hobby
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 306
Projekt 50 Lat MM
Cześć!
Ostatnio rozpocząłem budowę okrętu, który od zawsze miałem w planie i do którego od najmłodszych lat czułem ogromny sentyment - ORP Orzeł (I).
Do wykonania modelu posłużyłem się opracowaniem wydawnictwa Model Hobby nr 49.

Jest to pierwszy model jaki wykonuję, w którym autor przewidział i zaprojektował podposzycie. Do budowy szkieletu okrętu wykorzystałem laserowo wycinany dodatek.

Elementy podposzycia również pochodzą z dokupionego zestawu. Muszę przyznać, że składanie szkieletu wyciętego laserowo to czysta przyjemność. Wszystko ładnie się spasowało i dało mocne podstawy do tego, że oklejanie kadłuba nie będzie przysparzać problemów.

Autor modelu przewidział dwie metody oklejania kadłuba - klasyczną, wycinanie i przyklejanie pierścieni poszycia kadłuba oraz alternatywną, wycinanie i przyklejania wzdłużnych pasów zgodnie z oryginalnym podziałem i łączeniem arkuszy poszycia. Na początku wybrałem drugą wersję, jako tą dającą w rezultacie efekt bliższy rzeczywistości, bez widocznych miejsc łączenia pierścieni. Niestety efekt tej metody nie wyszedł w moim przypadku zadowalająco więc zdecydowałem się na zeszlifowanie dotychczas przyklejonych pasków i przejście do metody nr 1

Obecnie jestem na etapie zamykania poszycia kadłuba, na tę chwilę wygląda to akceptowalnie. Zakładam zrobienie otwartych luków torpedowych na dziobie i rufie oraz obrotowych wyrzutni na kadłubie. Postaram się wrzucać co jakiś czas postępy, które, mam nadzieję, będą.
Pozdrawiam!
04-12-25 13:01
Re: [R] ORP Orzeł (I) 1:200 Model Hobby
Art

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 708
Projekt 50 Lat MM
Mimo tak równego podposzycia, ja bym dodawał jednak podklejki na łączeniach segmentów, co najmniej np. z kalki technicznej. Ułatwi to równanie połączeń segmentów bez klawiszowania.
04-12-25 19:05
Bialy
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 9
Galerie - 41
Posty - 542
Projekt 50 Lat MM
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Brawo

Z przyjemnością będę obserwował relację. Ja akurat pootwierałem Sępa a Orła skleiłem pozamykanego.
14-12-25 21:19
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 306
Projekt 50 Lat MM
Cześć!
Prace nad Orłem troszkę poszły do przodu, więc aktualizuję wątek.
W zasadzie mam już zamknięty kadłub. Najpierw zbudowałem szkielet podwyższenia na kadłubie, na którym osadzone zostaną pokłady, kiosk i uzbrojenie.

Następnie okleiłem tem mikro-szkielet uwzględnionym w wycinance czarnym poszyciem i wzmocnieniem pokładów. Problemów nie stwierdziłem:

Ostatnim elementem tego etapu było przyklejenie poszycia burt. Uwzględniłem w ramach waloryzacji wycięcie otworów w burtach i wykonanie w nich kratek. Trochę problematycznym było panowanie nad burtami, gdyż zostały one zaprojektowane jako jedna część o długości prawi równej długości okrętu. Wyoblanie ich dolnych krawędzi dało trochę w kość. Po sklejeniu obu burt ze zdziwieniem stwierdziłem, że wszystko doskonale się zeszło i pasowało "na dotyk". Grubsza robota jest już za mną, teraz czeka mnie wykonanie obrotowych wyrzutni torped, włożenie ich w docelowe miejsce i dopiero wtedy przyklejenie pokładów, które zakryją od góry wyrzutnie. Oby wszystko pasowało jak do tej pory i dawało się nimi bez problemu obracać, bo tak będę chciał je wyeksponować.

To wszystko, do następnego!
15-12-25 08:58
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 907
Projekt 50 Lat MM
Obserwując tę relacje, aż we mnie zaczyna kiełkować chęć na sklejenie jakiegoś podwodniaka.
W budowie: Halny
15-12-25 09:17
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 915
Projekt 50 Lat MM
To charakterystyczne wyoblenie burt wyszło znakomicie.
15-12-25 21:21
PIRO
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 1
Posty - 26
Piterski Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Obserwując tę relacje, aż we mnie zaczyna
> kiełkować chęć na sklejenie jakiegoś podwodniaka.

Też tak mam. Trzeba to poważnie rozważyć.
Pozdrawiam
PIRO

"Nikim jest ten co nie próbuje zmienić świata na lepsze"
18-12-25 10:14
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 306
Projekt 50 Lat MM
W ramach uzupełnienia tego etapu budowy, dodaję fotki przedstawiające obudowę dziobowych wyrzutni torped. Pozdrawiam!

28-12-25 19:28
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 306
Projekt 50 Lat MM
Hej hej, aktualizuję wątek, gdyż udało mi się ukończyć wyrzutnie torped. W tej skali była to niezła dłubaninka, ale przecież to lubimy najbardziej :)
Wyrzutnie zrobiłem zgodnie z projektem, nie dodałem nic od siebie. Zdecydowałem się na zamknięte luki torpedowe.

Do wykonania przewodów wijących się wzdłuż wyrzutni wykorzystałem przygotowany szablon. Drucik kładłem pomiędzy elementami i dociskałem z obu stron. Krawędź wzmocniona Kropelką. Działa.

Żal jedynie tych wszystkich drobiazgów, które zakrywa obudowa i kompletnie ich nie widać, pozostaje tylko autosatysfakcja "ja wiem, że one tam są" :)

Pierwsze przymiarki wyrzutni wskazały, że w zasadzie można je umieścić w docelowym położeniu tylko poprzez wsunięcie od boku, góra też odpadała ze względu na zwężające się ku górze burty. Tak naprawdę, wyrzutnie należało wykonać i usadowić w otworze przed przyklejeniem burt.

Podjąłem decyzję, że wyrzutnie na koniec budowy modelu wsunę bokiem i pozostawię na stałe w gotowości do salwy, realizując założenie otwierania wszystkiego co się da. Trochę zaburza to zgrabną sylwetkę Orła, ale nie po to tyle dłubałem żeby je teraz schować :)

Poradźcie ewentualnie jak byście ustawili wyrzutnie docelowo. Pozdrawiam!

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 28-12-25 19:30.
28-12-25 21:28
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 907
Projekt 50 Lat MM
Piękny standard i taka detalizacja jak dla mnie jest w sam raz wyważonym złotym środkiem. Za patent z dwoma elementami formy dziękuje, z jednym korzystałem o takim jeszcze nie myślałem.

Ja bym je ustawił w podobnm położeniu ale w kierunku dziobu nie rufy i zgrał na bardziej odległy punkt by ich wychylenia różniły się między sobą bardziej subtelnie.
W budowie: Halny
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować