04-12-25 22:18
Na forum od 2017
Relacje w toku - 1
Posty - 187
04-12-25 22:18
Re: [T] Fiubzdziu
Na forum
Od 2017
Relacje w toku - 1
Posty - 187
Koszałek
widzę mój temat podebrany kiedyś na fb pokazywałem jak takie coś lutowałem właśnie kulkę z łożyska do pręta .
05-12-25 12:40
Na forum od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
05-12-25 12:40
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
Wbrew mojemu nikczemnemu zamiarowi wyśmiania kupowania drogich niepotrzebnych bzdetów, wątek przyjął niestety pozytywny kierunek, więc zmuszony temi okolicznościami ubieram ubranko z owieczki i proponuje do zrobienia samemu, abo zakupienia gotowego (nie jest drogie)

coś bardzo przydatnego i praktycznego, mianowicie zajmujące bardzo mało miejsca obracadło na narządy nieszczęśnika zarażonego papierowym b.

To co tu widać, to obracające sie druciane pojemniki , obłożyłem je kolorową masionką, żeby narządy nie wypadały i porobiłem ordynarne przegródki z tektury, aby "zwiększyć" pojemność
Nabyłem to kilka lat temu na amazonie, ale oczywiście można to sobie zrobić samego w multum wariantach., np. plastikowe kubki, wiadra do dojenia itp.

brystol jest gupi! lalalalaala!

na forumach panie, wieje nudą, kiczem i kaszaną
07-12-25 16:51
Na forum od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
07-12-25 16:51
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
Przedstawiam trzy malusie fiubzdziu, ale bardzo przydatne i tanie.

Pierwsze to małe dziurwidełko zrobione "samemu" z cienkiej zwykłej igły do szycia i z metalowego zużytego suchego wkładu od długopisu.

Igła spiłowana na "płasko" i wsunięta do wkładu na kilka centymetrów, a wkład zaklepany do tyłu , w tym miejscu do którego siega igła, a potem wszystko slepane na amen, nic sie nie przesuwa i dziurwidełko łazi ze mną już kilkadziesiąt lat, może robić dziury, nity , można sie nim podrapać, abo w nosie dłubać, to tutaj to 0,5 mm.

a jaką igłe i w czym ją umiescic jako trzymadło, to jest miljon abo więcej medytacji.

Mimo, że mam całą waliche innych, zakupionych nie wiadomo poco i naco innych fachowych dziurwideł różnej maści, to bidniusie dziurwidełko jest z sentymentu the best.

Drugie fiubździu to malusia metalowa ekierka, przydatna do żonglowania po arkuszu ze skalpelem w ręku, jak używałem długiej linijki to se o mało co oka nie wydłubłem i w czaszke źgłem raz po raz.

Trzecie to bardzo dziwna gąbka, drobnoziarnista abo jaka nano, wszystko w nią włazi jak w masło i sie trzyma, można nawtykać rózniste szpilki, druty, i stoją na baczność, łatwo je złapać, nie trzeba wysupływać z blatu paluchami, da sie kroić na gładziusio, równiusio i cacusio.

09-12-25 15:54
Na forum od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
09-12-25 15:54
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
Zamiast kolejnego fiubzdziu fragmenty instrukcji z Małego Modelarza z lat pięćdziesiątych, sześćdziesiątych i ostatnia, z wieku tegosiejszego.

To, co tam, plus trochę tzw. wyobraźni do wykorzystania drobiazgów w każdej domowej szufladzie , bez fiubzdziu.

09-12-25 21:19
Na forum od 2005
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 109
Projekt 50 Lat MM
09-12-25 21:19
Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 109
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Nie w temacie ale jak czytam te porady to nasuwa mi się jedno. Kiedyś ludzie jeździli furmankami, a ja w młodości wystarczająco mocno w poharatałem sobie w palce uciętą żyletką by obecnie docenić mnogość ostrzy i narzędzi jakie można bez problemu kupić :-)
W budowie: Halny
13-01-26 20:34
Na forum od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
13-01-26 20:34
Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 35
Posty - 4 580
W Rupieciarni - 2
Magazyn rzeczy niepotrzebnych.

Jednym z wielu objawów papierowego bierdolca obok np. pieniactwa, kadzielnictwa, utraty poczucia rzeczywistości itd.itd , jest zbieractwo.

Zarażony nie tylko skupuje i gromadzi sterty modeli, których nigdy nie skleji, ale gromadzi też "narzędzia".

Ma ich miljony, skalpele, nożyczki, linijki, kulki różniste, puszeczki z farbkami, drogie toto , a farbki w nich tyle, co wróbelek nasrał, do robienia dziur jakieś panie cyrkle, biopsje jak jaki medyk i członek męski wie co jeszcze.

Jako zarażony w wakacje 1964 roku, bez widoków na wyleczenie, kontempluje teraz: A na ch... mi to wszystko! a głosy w głowie, "a kup dziadu jeszcze coś !"

A tutaj Panowie przykład zaburzonej kontroli spowodowanej morbusem PB:

mając wystarczającą ilość zwykłych wybijaków do skóry i kilka sztanc biopsyjnych, plus cyrkiel Olfy- wszystko to , do mojego bzdecenia wystarczy,

to sie kiedyś skusiłem nie wiadomo po co i naco; na ten tu , nazwałem go "wyciskacz wkrętaczny"

robi takie same dziury jak zwykłe wybijaki do skóry, ino po cichu, nie trzeba walić młotem, ino wcisnąć, a on sie wkręci.

jak sie ma wybijaki i sztance, to jest to niepotrzebny i zbędny wydatek, sam przyrząd nie jest zły, końcówki można nabywać osobno.

Klocek-pojemnik zrobiłem se własnym sumptem z odpadów.

14-01-26 14:20
Na forum od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 745
Projekt 50 Lat MM
14-01-26 14:20
Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 6
Galerie - 27
Posty - 1 745
Projekt 50 Lat MM
Że też musiałeś do tej archaiczności dopisać archaiczne 1/2, czuli np. 2 1/2 No kto tak pisze, młodzi nie skumają o co kaman.
Lepiej 2,5. O, teraz jest prościejsze, co? :)
17-01-26 11:44
Na forum od ???
Posty - 47
17-01-26 11:44
Na forum
Od ???
Posty - 47
Kątownik ciesielski/stolarski , aluminiowy :

zalety :
- duża sztywność w stosunku do kątowników/przymiarów stalowych o grubości ok 1mm , w tym przypadku ok 3mm
- a co za tym idzie mniejsze wyboczenie i mniejsza utrata stateczności przy pionowym nacisku
- kształtowanie poprzez 'docisk' kątownika na elemencie kształtowanym (na podkładce z pianki/pod myszkę, często stosuję 2x podkładka)

do czego mi służy : kształtowanie długich elementów ,np. łopaty śmigieł , kształtowanie natarcia płatów skrydeł, wyoblanie/kształtowanie elementów.

przykłady zastosowania :

W celu uzyskania większego promienia gięcia , od strony płaskiej górnej stopki można dokleić pręt o 'odpowiedniej średnicy, w ten sposób kształtowałem powyższe skrzydło/płat

zagięcia dla łopat śmigła :

jak było to do kosza
17-01-26 19:10
Na forum od 2006
Relacje z galerią - 4
Galerie - 22
Posty - 1 430
Projekt 50 Lat MM
17-01-26 19:10
Na forum
Od 2006
Relacje z galerią - 4
Galerie - 22
Posty - 1 430
Projekt 50 Lat MM
Moje fiu bździu . Można korzystać

Pozdrawiam

Jańcio
19-01-26 09:14
Na forum od 2022
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 308
19-01-26 09:14
Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 308
pożycz klawiaturę :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować