Zaloguj się |Zarejestruj się
09-04-26 16:59
Re: [R] Transporter opancerzony MT-LB (Orlik 1:25)
Mateusz

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Posty - 99
StuGu wywołałeś śrubki :)

Po wojażach z Youtubem trzeba odświeżyć relację :D

Kontynuujemy budowę skrzyni - kilka elementów do wycięcia i sklejenie w przysłowiową kupę ;-)

Część boczna jest dosyć złożona. Na początek sam korpus i kilka mały elementów - troszkę treningu w zwijaniu rurek ;-)

Do zdjęcia wturlał się również cały korpus skrzyni ;-) :

Sklejone i kolejne elementy:

I tutaj następuje etap naginania, lekkiego naginania klasy standard. Postanowiłem w ramach waloryzacji śrubki wykonać z wydruku 3D - to moja pierwsza styczność z tym i jestem niesamowicie zadowolony. Śrubki na początku psiknięte podkładem w sprayu MR. Hobby Surfacer 1500 w kolorze białym. Następnie pomalowane wcześniej przygotowaną mieszanką koloru szarego, używanego również do retuszu. Z efektu zastosowania jestem zadowolony i przy tym połączeniu zostanę - inspiracją do tego połączenia była relacja z budowy modelu Vickers Piotra P. (pozdrawiam ;-) ).

Śrobki klejone trzyliterowym klejem ;-)

No i.... mamy pierwszą wtopę. Oklejka na ostatniej części nie pasuje do krążka - albo krążek do oklejki. Ale spokojnie - budując Berlieta Pan Maciejczak przygotował mnie na takie ekscesy i nauczył radzić sobie z takimi problemami :D

Po lekkich manewrach popularnym żółtym nożem wyszło tak:

Wklejone:

Druga strona jest odbiciem lustrzanym. Oprócz jednego elementu. Małe pudełeczko, które ma nieco inny kształt. No i mamy wtopę numer dwa :chytry: Oklejka nie pasuje do kształtu docelowego. Jak widać nie wszystkie strony mają taką samą długość - oklejka za to ma. Temat łatwy do poprawienia - jedna ściana odcięta, dorobiona z koloru, który gdzieś tam mi został z podklejania części dwoma kolorami:

Po naprawie:

Na gotowo prezentuje się tak:

Po przyklejeniu do korpusu:

I w komorę - na tym etapie została uzupełniona również reszta śrubek:

09-04-26 17:16
stary

Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1
Posty - 1 926
Projekt 50 Lat MM
Nie to żebym szukał ale nawet jak bym się bardzo starał to nie znalazł bym słabych punktów w tej relacji. Model, słowo pisane, zdjęcia, coś pięknego.
Oklaski na stojąco :-)
09-04-26 23:16
Drzejos70
Na forum
Od 2026
Posty - 1
Witaj Mateusz.
To pierwszy mój wpis na tym forum,choć przeglądam go od wielu lat. Może na dniach też wystartuję ze swoją pierwszą relacją.
No ale do rzeczy.
Zainspirowałeś mnie tym pojazdem, ponieważ wiele lat temu, w odległych latach dziewięćdziesiątych miałem okazję mieć na stanie właśnie MTLB.
Wersja, którą obsługiwałem to nieco przerobiony przedział desantowy pod radiostację. Cała reszta bez zmian. Niestety,ale nie zachowały się żadne
fotki z tamtego okresu, poza nielicznymi ,które niewiele pomogą w budowie modelu
Z wielkim zainteresowaniem śledzę dalsze postępy prac.
10-04-26 07:31
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 321
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Fajnie byłoby zobaczyć to ze StuGowym brudzeniem, ale taki sterylny też niesie ze sobą wiele pozytywnego odbioru i wszystko to jest bardzo przyjemne dla oka.
Dodatkowo zazdroszczę Ci chęci i wytrwałości prowadzenia prawdziwej relacji, tzn dużo zdjęć z etapów, wyjaśnienia, co jest ok, na co zwrócić uwagę. To jest bardzo cenne. Szczególnie dla każdego, kto będzie chciał się w przyszłości zmierzyć z tym modelem.
pozdr i kibicuje.

tak BTW, te wszystkie króćce też będą miały swoje wyprowadzenia przewodów i rurek? To wszystko jest w projekcie? grubo, hehehehe
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
10-04-26 10:48
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 15
Posty - 4 893
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Sterylność ma swoją moc.
Jak patrzę na takie prace, to nieustannie podziwiam wykonawcę, bo ja tak zwyczajnie ni umiem. Zawsze coś mi się prędzej czy później ubabrze, albo dotknę paluchem modelarskim unurzanym w farbie lub kleju i tyle z mojej czystości sklejania:-)
Rozwala mnie ta jakość połączeń, brak jakichkolwiek zadziorów, niedokładności, choćby najmniejszych.
Co prawda Mateuszowi nie trzęsą się tak ręce jak mnie, ale wiadomo, ze wymówki i dziurę w tyłku ma każdy:-)
StuGu
05-05-26 12:47
Mateusz

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Posty - 99
stary ja widzę dużo rzeczy, nad którymi trzeba popracować ;p Ale dziękuję :)

Drzejos70 Witaj, fajnie, że akurat pierwszy post i trafiło na moją relację :) Trzymam kciuki za relację i czekam :)

Karas brudzenie to na pewno etap, którego chciałbym się w przyszłości nauczyć. Nie mam w tym żadnego doświadczenia niestety. Projekt modelu jest szczegółowy, także sterowania w dzisiejszym odcinku :)

StuGu jakbyś prowadził jakieś warsztaty z brudzenia to piszę się :)

-------

Dobra, nie samymi Jutubami człowiek żyje ;-) Czas odświeżyć trochę relację. Powoli, do przodu - w dzisiejszym odcinku druciki i pręciki, czyli sterowanie skrzyni biegów. Śrubki dochodzą na bieżąco ;-)

Na początek, na rozgrzewkę zaczynamy od pierwszych sterowań:

I część górna:

Pudełeczko, co by mieć do czym to wysterować:

Wklejamy, łączymy cięgna i zamykamy temat:

Na zdjęciach wygląda to na szybką robotę, ale w rzeczywistości było przy tym trochę dłubania. To taka monotonna część pracy, ale cóż — takie etapy też są nieodłącznym elementem budowy modeli. Pręty wykonałem z drutu o średnicy 0,7 lub 0,8 mm (jeśli dobrze pamiętam). Zostały pomalowane mieszanką farb dobraną według instrukcji zamieszczonej w tej relacji.

Nie ma chyba sensu więcej rozpisywać się o tym etapie ;-)
W następnym odcinku pojawią się trzy zbiorniki i zamkniemy przedni przedział ;-)

Do następnego
05-05-26 13:00
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 321
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
W takim razie czekam na update, bo jestem ciekaw, ile z tego będzie widać, zanim zacznę pisać kocopoły.
Muszę sobie gdzieś wpisać w listę zasad, NIGDY żadnych modeli w nętrzem.
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
05-05-26 13:34
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 226
@Karas
... no chyba, ze statek ... hahaha
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
11-05-26 11:47
Mateusz

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Posty - 99
Pora zamknąć temat przodu - także wracamy do tematu uwielbianych przez wszystkich listków ;-)

Zbiorniki, bo o nich mowa składają się w wycinance z jednego elementu. Postanowiłem rozciąć to na 3 części - środkową i dwie z listkami. Wpis z 14 marca pokazuje, w taki sposób postanowiłem to ulepić, przypomnę:

Jeden ze zbiorników został zrobiony wcześniej, był o tym również wpis. Pominę powielanie zdjęć ;-)

Listki standardowo, formowane na dużej gumce do ścierania za pomocą kulek i trzyliterowego kleju. Tutaj warto zaznaczyć, iż tenże klej rozciąga lekko karton, stąd warto lekko skorygować wymiar przy wycinaniu żeby nie było wtopy ;-) Listki zostały ukształtowane, sklejone. Rurki zwinięte, prezentuje się to w taki sposób:

Łączenie części środkowej z listami zrobione zostało za pomocą kawałka kartonu:

Wcześniej wklejony krążek, co by wymiar trzymało. Chociaż i tak trzyma ;-)

Pierwszy wklejony na próbę:

Pasi, więc wklejona reszta:

Następnie obejmy - ukształtowane i klejone za pomocą najlepszego kleju :D Tutaj tip - łapiemy najpierw początek i naklejamy taśmę co by równo wszystko przykleić.

Na gotowo:

Wklejanie zbiorników zaczynamy od najmniejszego.

I pozostałe. Tak prezentuje się skończony przód. Taka mini galeria:

Przechodzimy płynnie do następnego etapu a zarazem ostatniego we wnętrzu - samo serce, czyli silnik. Zawijamy przód coby nie łapał kurzu, robimy miejsce w środku i bierzemy się do roboty:

Do następnego ;-)
11-05-26 12:10
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 062
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Mateuszu, pokazujesz modelarski wzór precyzji z Sèvres.
W budowie: Halny
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować