Zaloguj się |Zarejestruj się
30-09-25 18:14
Odp: Odp: [R] ORP Burza 1955 1:200. Ta której nie ma
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Witam.
Na tym etapie nic nie dorabiałem , ani klamek ani zawiasów. To złudzenie. Model jest testowy. I dla mnie to najważniejsze, aby się łatwo składał i żeby był jak najbliższy prawdy historycznej. Czyli miał to co posiadał w danym roku. Oczywiście nie mogę ręczyć za wszystko. Brak dokumentacji i zdjęć może wypaczyć obraz. Ale to i tak będzie lepsze, niż to co do tej pory się ukazało. Może któryś z producentów doceni moje starania i zechce ten model wydać na takim papierze aby farba nie odskakiwała tak jak u mnie. Mimo że staram się jak mogę.
W ostatnich dniach pracowałem nad spardekiem dziobowym. Starałem się aby drzwi, okna czy inne rzeczy były na swoim miejscu, i odpowiadały rzeczywistemu wyglądowi. Mimo że podpieram się modelem Anwera, to wiem że tu kończy się nasza spółka. Pozostałe rzeczy różniły się od tych z 1935-39 roku. A tu zdjęcia spardeku. Przepraszam za jakość. Ale to i tak już będzie. Nie będę kupował aparatu aby robić lepsze zdjęcia a i te pokazują moje niedociągnięcia.
30-09-25 20:33
Gdaś

Na forum
Od 2007
Posty - 417
Odezwij sie do mnie gdas1@wp.pl
uszanowanko gdaś
01-10-25 14:42
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Witam.
Aby nie marnować czasu, to i dziś postanowiłem coś skleić.
Zabrałem się za kotłownie nr 1., aby zobaczyć czy czegoś nie schrzaniłem. Kotłownia ta w późniejszym czasie będzie najbardziej wyposażona, (szczególnie dach), dlatego też postanowiłem od niej zacząć.
Najpierw wyciąłem podstawę z tektury 1,5 mm aby wzmocnić całość konstrukcji i mieć o co oprzeć spód komina który przyjdzie późniejszym czasie. Górę tej nadbudówki wykonam razem z kotłowniami 2 i 3., i całość połączę podczas dalszego montażu. Na razie jakoś to wychodzi. Choć do końca nie jestem zadowolony. Choćby z połowy rury nawiewnika który jest doklejony do tylnej ścianki. Pewnie to jutro będę poprawiać. Ale dziś zobaczyłem jak to wygląda, i co mi z tego wyszło.
05-10-25 21:06
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Witam. Dziś niedziela, ale znalazłem kilka minut, na popracowanie z tym modelem. Może popełniłem błąd dając za grube poprzeczki. Ale tego nie będzie widać i się tym nie martwię. Najważniejsze dla mnie. To się skleja. A jak już mam bryłę to widzę jakie błędy popełniłem i to można w wersji docelowej poprawić. Najbardziej mnie martwi ze rysunek zrobiłem w JPG. A to przy obróbce wektorowej jest to błąd. Będę musiał to naprawić. A zajmie mi to mnóstwo czasu. Chyba że ktoś wpadnie na pomysł jak z tego impasu wyjść. Tyle na dziś, jutro postaram się dokończyć bryłę kotłowni 2 i 3.

Post zmieniony (05-10-25 21:36)
15-10-25 14:20
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Dawno mnie nie było. Ale jak ju z wcześniej pisałem prace nad modelem trwają. Sprawdzam dokładam i coś tam sklejam. Uda się - to pokazuje na forum. Nie uda się idzie do kosza.
Ale teraz udało mi się zrobić komin szeroki z ORP Burza. Po sklejeniu szkieletu postanowiłem go wypełnić kartonem piwnym, aby mi się nigdzie nie zapadał. Zdjęć szkieletów nie zrobiłem. Szkoda. Co dziwne nawet udało mi się go skleić bez poprawek. Pewnie mistrz modelarski zrobił by to lepiej. Ale jak dla mnie, to nawet nie najgorzej to wyszło. Oczywiście to nie jest to skończony element. Może jutro mi się uda go ukończyć w całości. Ostatnie zdjęcie to przymiarka czy czasami nie wyszedł mi za szeroki komin w stosunku do nadbudówki. Jest ok.

21-11-25 13:42
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Witam wszystkich.
Dawno mnie nie było, ale to nie znaczy że porzuciłem wykonanie modelu Burzy z 1959 roku. Ponieważ jest to mój pierwszy projekt, to jest w nim dużo błędów, które muszę wyeliminować. Abym później się nie wstydził modelu który mnie nie zadowoli. Do tego jakość papieru i farb nie nastraja mnie optymistycznie. Ale cóż, błędy są po to, aby je poprawiać, i myślę że na samym końcu będę dumny ze swego dzieła. To co dziś przedstawiam to surówka która wymaga niewielkich popraw, które już są naniesione na rysunek. Później postaram się je wydrukować na porządnym papierze i porządnymi farbami. Ukończę to co zacząłem aby później już bez błędów zacząć od nowa model, który chciałbym pokazać szerszej publiczności. To tyle na dziś.
21-11-25 18:17
JoBox
Na forum
Od 2010
Posty - 156
Przedni komin stoi na głowie ;-)
21-11-25 19:34
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Podglądam tę budowę z ciekawością jak się ten projekt rozwinie.
W budowie: Halny
21-11-25 20:47
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Przedni komin do poprawy i jest tylko wstawiony. Dlatego jest krzywy.
25-11-25 16:09
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Wolno bo wolno. Ale prac przy surówce trwają. Dziś zabrałem się za wzmocnienia, podpory pod pomostem przy nadbudówce dziobowej. Elementy tak małe że aż strach pomyśleć że mi się udało jakoś to poskładać. Oczywiście jest to próbna wersja, ale i tak chciałem się pochwalić. Teraz jak już wiem jak to powinno wyglądać poprawię rysunki i przygotuje elementy do wycinanki. Jest to wygląd najbliższy prawdy jak wyglądał ten element.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować