Napiszę tak, ostatnio zbyt mało czasu na model. Nie mniej na razie nie, robię to co jest proste i szybkie do zrobienia w przeciągu paru godzin. I tak powstaje komin szeroki, platformy reflektorów, parki amunicyjne do armat 100 mm i 37 mm. Do tego zabrałem się za wały, ochraniacze śrub i ster do modelu. Poprawiłem trapy i zacząłem pracę nad zrzutnią bomb głębinowych. Nie jest to mistrzostwo, papier pomimo że lakierowany łamie się, a to obniża estetykę modelu. Nie ważne zobaczymy co z tego wyjdzie. Może ktoś się tym zainteresuje, i wyda tak aby nie było problemów z wykruszaniem się farby.
Vansen. „Fajne to. Jak zostać sklejaczem testowym tego modelu?”
Jak zostać sklejaczem testowym. Nie wiem. Po prostu takie coś mnie wzięło, i postanowiłem wykonać model za który nikt nie chciał się wziąć. Ale jak chciałbyś bawić się razem ze mną to pisz na adres rykrol@wp.pl.
I aby sobie utrudnić życie postanowiłem skleić łodzie ratunkowe które były na ORP Burza w latach 1955-76. Niby prosta rzecz, a to zajęło mi trzy dni. I do końca też nie jestem zadowolony. Chociaż to co ulepiłem, jest bliższe prawdy niż to co do tej pory można było znaleźć w wycinankach z lat 1996-2002. Sama łódź składa się z 11 elementów + 4(6) wiosła. I gdyby nie papier to można było by to zostawić. Ale jeszcze pomyślę nad tym. Na zdjęciach łodzie przez mnie sklejone. Jak się wam podobają. I co można byłoby jeszcze poprawić. Mistrzem sklejania to ja nie jestem i chyba już nie będę.
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 25-04-26 17:04.
ja bym proponował siatkę poszycia zrobić ciągłą wzdłuż burty a rozcięcie ciągnąć od dna - wtedy będzie mniej widoczne.
Do tego może zrobić 2 rozcięcia - jedno na lini załamania stępki i drugie gdzieś 1/3 lub 1/4 od dziobu ?
Druga sprawa - nie wiem czy nazwa była napisana na burcie, bo wygląda to jak nazwa własna szalupy ? - ale tu się tylko zastanawiam
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
na zdjęciu jest OM Burza czyli zapewne Okręt Muzeum.
Trzeba by miec zdjęcie z okresu służby czynnej
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
Żółtodziób masz rację numery zaczynające się od cyfry "27" na polskich okrętach malowano od 4 stycznia 1960 roku. I to po tym okresie widzimy na pawęży szalup Błyskawicy wymalowane numery 271-1 i 271-2. Mam to na zdjęciach. Wcześniej szalupy nie miały ani wypisanych nazw okrętu , ani numerów na pawęży. Dlatego też muszę swoje szlupy jeszcze raz zrobić, już bez nazwy ORP Burza. Ale nie jestem pewny czy na pawęży nie namalowano numerów 272-1 i 272-2. Muszę to przemyśleć. Tu zdjęcie z ORP Błyskawica w 1963 roku.