Zaloguj się |Zarejestruj się
17-09-25 11:20
[R] ORP Burza 1955 1:200. Ta której nie ma
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
ORP Burza z 1955 w skali 1:200.
Fajnie jest budować model jak jest z czego. Dużo trudniej jak się go wymyśliło, a na rynku nie ma odpowiedniej wycinanki. Dlatego z lekkim opóźnieniem, rozpoczynam budowę modelu ORP Burza (w skali 1:200). Do budowy tego modelu wykorzystam wszystko co jest obecne na naszym rynku (czyli, modele co do tej pory się ukazały), aby zbudować ten jedyny, jak na razie egzemplarz. Szkoda tylko że producenci modeli kartonowych nie byli zainteresowani jego produkcją, bo jak oświadczyli, będzie niska jego sprzedawalność. Czyli będzie to produkt nie opłacalny. A ja chcę wykonać go tak, aby oddać jego jak najwierniejszy wygląd. Będę starał się aby budowa tego modelu nie trwała za długo, ale to prototyp, wiec wiecie jak to może być. Może nie będzie to cudo, gdyż do budowy wykorzystam kartonu wdrukowanego przez drukarkę. Dla mnie ma się to sklejać, a zainteresowany wyślę to co ulepiłem na papierze, aby mogli poprawić moje błędy.
Jeśli wydruk tego modelu nie spełni moich oczekiwań, to będzie malowany natryskowo. Więc jeśli ktoś będzie chętny mi pomoc przy jego budowie, to będę nieskończenie wdzięczny. A już teraz wiem że jej będę potrzebował. Ale o tym później.
Zaczynam od kadłuba. I tak szkielet kadłuba w skali 1:200 powstanie z elementów wyciętych laserowo wykonanych przez wydawnictwo Answer (nr 1 marzec 2010). Dlaczego ten kadłub. Ano - ma jedna zaletę, która opiszę w późniejszym czasie. Miał być szkielet kadłuba w skali 1:200 z Małego Modelarza (4-5-6/2022). Tu wręgi są najbardziej zbliżone do oryginału. Ale musiałbym w tym szkielecie jeden element przerobić, aby w późniejszym czasie mógł wykonać to co zaplanowałem.
Kilka zdjęć mojego już zrobionego kadłuba. Plus zdjęcie wymarzonego modelu (koloryzacja Mariusz Prociak).

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 29-01-26 21:29.
17-09-25 12:30
Odp: Odp: [R] ORP Burza 1955 1:200. Ta której nie ma
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
QWKAK - Quasi Warszawski Klub Anonimowego Kartonoholika
Widzę, że przydały by się tu też elementy z Błyskawicy.
W budowie: Halny
18-09-25 16:58
vansen

Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 1
Posty - 2 029
Będę wściekle kibicować. Marzy mi się porządny model Burzy po przebudowie. Jak będziesz chcieć się podzielić- chętnie zanabądę.
21-09-25 17:11
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Witam.
Najpierw odpowiem vansen’owi: Będę wściekle kibicować. Marzy mi się porządny model Burzy po przebudowie. Jak będziesz chcieć się podzielić - chętnie zanabądę.
To jest prototyp i jeszcze troszkę czasu upłynie za nim dopracuję tą wycinankę do takiego stanu, aby nikt nie narzekał że jest to kolejny bubel. Ale myślę że niektóre części będą dostępne już połowie listopada.
Elementy z Błyskawicy też wykorzystam. Tylko w niewielkim stopniu.
A teraz do rzeczy. To że nie ma mnie na forum, to nie znaczy że nic nie robię. Wręcz przeciwnie sklejam, montuję, a co mi nie wychodzi lub jest błędne idzie do kosza. Najgorsze jest to że druk na kartonie nie trzyma się najlepiej, często się łamie. Przez co element wychodzi fatalnie. Tu tylko kosz. Ale powoli nie daję się, i kto mnie zna, wie że tak szybko nie odpuszczam. Więc i tu jest nadzieja że zdołam ukończyć projekt. Na razie podpatruję jak to inni robią, uczę się i poprawia to co jest do poprawienia. Teraz kilka zdjęć, które zrobiłem wcześniej. Ale elementy te nie do końca mi się podobają. Na forum, puszczę już wersję poprawioną.
22-09-25 11:03
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
Z tego co piszesz to korzystasz z drukarki laserowej. Już lata temu koledzy zgłaszali, że druk z laserówki się potrafi odspajać.
Ja jeśli już coś dorabiam i drukuje to na atramentówce i nie ma z drukiem żadnych problemów.
22-09-25 15:04
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 533
W Rupieciarni - 2
Mam pytanie.

napisałeś " Miał być szkielet kadłuba w skali 1:200 z Małego Modelarza (4-5-6/2022). Tu wręgi są najbardziej zbliżone do oryginału."

Gdzie można znaleźć te prawidłowe, tzn, na jakich źródłach sie opierasz, i jak wygląda ta różnica prawidłowe-nieprawidłowe ?
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
22-09-25 18:50
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Piterski dzięki za info. Może to jest przyczyną łamania się druku.
Brystol. Wręgi z MM, porównałe z tymi które swego czasu skopiowałem z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni. Tam sa orginalne. Tu nałożyłem obrys wręgi nr 13 z MM ( kolor czerwony), na te z muzeum. Pokrywają się. Tak też zrobiłem z innymi wręgami. Patrz zdjęcie.

Post zmieniony (22-09-25 18:52)
22-09-25 20:37
Brystol

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 8
Galerie - 35
Posty - 4 533
W Rupieciarni - 2
ok, dzięki za objaśnienie, myślałem, że to jakieś wielkie różnice.
przy skali 200 takiego małego modelu to trzeba by mieć jastrzębie oko, aby na modelu to zauważyć, abo chociaż kurze oko.

powodzenia w budowie i satysfakcji życzę
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą, kiczem i kaszaną
25-09-25 14:43
rykrol

Na forum
Od 2012
Relacje w toku - 3
Posty - 341
W Rupieciarni - 1
Witam.
Kolejny dzień za nami, a dla mnie pierwszy w którym złożyłem pierwszy element nowo powstającego modelu. Trochę obawiałem się jak to wyjdzie. Bo jak wcześniej pisałem farba na kartonie niezbyt trzyma i w niektórych miejscach odpada. Ale z tego co zrobiłem jestem zadowolony, mimo że zdjęcia obnażają moje braki w technice modelarskiej. Weźcie pod uwagę mój wiek. Robię to jak najlepiej, ale mistrzem już w tej dziedzinie nie będę. W najbliższych dniach będę dalej pracował nad spardekiem tylnym. Na końcu pokazuję rysunek na którym opierałem swoje prace. Kolor tej nadbudówki jest taki sam jak na rysunku. A dlaczego wyszło inaczej na zdjęciach. Nie wiem. Nie jestem fotografem, i nie mam takiego aparatu aby robić idealne zdjęcia.
26-09-25 13:14
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 2 050
Projekt 50 Lat MM
Klub
Dorabiałeś klamki i zawiasy czy to tylko złudzenie optyczne?
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować