Czołgiem!
Świeżo ukończony Hanomag-Schlepper R40 z niemieckiego wydawnictwa Schreiber Bogen, skala 1:24.
Model dość prosty, reprezentujący jeszcze poprzednią epokę projektowania modeli kartonowych, poziomem zbliżony do starych małych modelarzy, chociaż zaprojektowany "po niemiecku", bez żadnych części podklejanych tekturą. Kreślony ręcznie grubą kreską, prosty, niemal blokowy. Generalnie dobrze spasowany, jedynie niektóre pola do przyklejenia części są nieco za duże i wystają spod tychże. Najbardziej irytujące i rzutujące na efekt końcowy są grube przerywane linie oznaczające miejsca w których daną część należy zgiąć.
Model nieco zwaloryzowałem. Dorobiłem kilka części z czerwonego brystolu, dodałem kilka drucików i przewodów na podstawie zdjęć, choć w tej kwestii nie przesadzałem, bo jak wspominałem model jest bardzo mocno uproszczony i byłby dość słabą podstawą do zrobienia modelu w pełni waloryzowanego.
Najmocniej ingerowałem w koła przednie, bo o ile na tylnych był przewidziany bieżnik, to przednie były kompletnie łyse. Ostatecznie przednie koła składają się z większej ilości elementów niż reszta modelu. Na półce wygląda całkiem przyjemnie. Zapraszam do oglądania.
Post zmieniony (25-08-25 15:44)
pozdrawiam
Piotr