Witam. Tym razem szybki modelik torpedowca, który nie został wydany, a którego autorem jest Tomasz Urmanin. Model skleiłem oprócz relingów w 99% w standardzie, aby Tomek mógł zobaczyć co zaprojektował. Błędów w opracowaniu nie zauważyłem. Skala tym razem to 1/250
Nie znam rosyjskiego, ale w opisie coś było z sokołem, więc albo on się nazywa Sokół, albo to jest klasa sokół, takie info gdzieś w necie trafiłem kiedyś.
Kolego Piterski to jest podobno jakaś składana łódź lub tratwa podobna do łodzi. Też nie byłem pewny co to jest i myślałem że jakiś błąd, ale w instrukcji jest że to składana szalupa.
Generalnie ten okręt to nie torpedowiec a niszczyciel (ros. eskadriennyj minonosiec ) klasy "Sokol" ("Sokół").
Nazwa własna " Stierieguszczij" - po polsku to "Czuwający" ("Strzegący", "Wartownik")
> Generalnie ten okręt to nie torpedowiec a niszczyciel (ros. eskadriennyj minonosiec ) klasy "Sokol"
> ("Sokół").
> Nazwa własna " Stierieguszczij" - po polsku to "Czuwający" ("Strzegący", "Wartownik")
>
> --
>
> Post zmieniony (18-08-25 06:58)
Dziękuję Ryszard za wyjaśnienie. Nie byłem pewny czy to niszczyciel czy torpedowiec, ale później podobne do tego okręty przeklasyfikowano na torpedowce z tego co kojarzę
@jagdtiger
Są do dziś takie kontrukcje - widać że ławki składają się na pół
Ni wiem dokładnie jak z wręgami. Poszycie mogłobyć z gumowanego płótna.
Wręgi mogły buć wkładane osobno
tak jak np. składane kajaki typu Nneptun (pływałem :) )
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
...ja każdy model potrafię zchrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew