Zaloguj się |Zarejestruj się
10-09-25 12:29
Odp: [R] Lublin R-VIII bis, CardPlane 6-8/2005, 1:33
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 810
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Mi też się bardzo podoba :-)
21-09-25 20:09
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 318
Projekt 50 Lat MM
Cześć, drobna aktualizacja.
Wykonałem statecznik pionowy i stery wysokości na ogonie. Generalnie jest to element, który wywołał moje mieszane odczucia pod kątem opracowania. Przede wszystkim (co również zauważył Mariusz w swojej relacji) zaproponowany przez autora sposób wyprowadzenia cięgien do sterów wysokości (tylko od spodu, wyjście spod samego ogona) i braku cięgien steru kierunku nie odpowiada temu co (choć bardzo słabo) widać na archiwalnych zdjęciach. Moim zdaniem powinno to zostać zaprojektowane jak na pięknym rysunku Jerzego Wróbla:

Widać na nim wyraźnie, że cięgna steru kierunku wychodzą z okolic stopni wejściowych do kabiny (między 2 a 3 stopniem) a cięgna sterów wysokości biegną na zewnątrz od przodu kabiny pilota przez cały kadłub do mocowań na górze steru i pod nim. Tak też wykonam te elementy w modelu. Jak się dobrze przyjrzeć zdjęciom archiwalnym, to te cięgna można dostrzec:

Sama budowa "ogona" wymaga uważności aby w miejscach wręg nie zrobić zbyt wielkich "krowich żeber". Niestety na sterze kierunku zbyt słabo oszlifowałem wręgi i zbyt siłowo zamykałem ten element co wywołało ten niepożądany efekt. Nie będę już tego zmieniał.
Poza tym bez problemu.

Wykonałem również śmigło. Wklejane wewnątrz wzmocnienie (131b) trzeba solidnie zeszlifować, żeby nie odbiło się później na łopacie. Nie do końca tego dopilnowałem i trochę na jednej łopacie to widać.

Tyle na razie. Pozdrawiam!

Post zmieniony (22-09-25 08:52)
08-10-25 11:41
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 318
Projekt 50 Lat MM
Cześć, prace nad Lublinem troszkę posunęły się do przodu. Przede wszystkim zmontowałem z wcześniej wykonanych elementów kompletny ogon:

Do naciągów użyłem żyłki wędkarskiej 0,10 mm i już po zakończeniu montażu ogona coś mnie tknęło, że odciągi gdzieś giną wizualnie i są poprostu za cienkie. Nawet przeliczając skalę, 0,10 mm przy 1:33 daje to odciągi o średnicy 3,3 mm w realu. Wydało mi się to za mało i wymieniłem je na linkę wędkarską 0,15 mm:

Następnym etapem było złożenie półmetrowego płata górnego. Było to, nie powiem, dużym wyzwaniem dla mnie. Najpierw mozolnie wycinałem z szarej tektury elementy ożebrowania, przed ich szlifowaniem wzmocniłem je klejem CA i całość złożyłem do kupy, pilnując aby wszelkie wcięcia do wsuwania elementów dawały lekki luz i nie powodowały późniejszych naprężeń. Oczywiście przyświecał temu jeden cel: nie zwichrować płata, co w efekcie się udało. Środek płata z wcięciem wyszedł nieco wymęczony, ale chyba na poziomie akceptowalnym:

Nie wykonałem jeszcze końcówek płata i sterów wysokości, ale w świetle wykonanej pracy powinna to być lekka robota. Na koniec przymiarka na sucho, i pomału wyłania się kształt tego skrzydlatego pływadła :).

Do następnej aktualizacji! Pozdrawiam wszystkich śledzących wątek!
08-10-25 12:07
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 810
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Rany! Jakie to wielkie i zarazem piękne! :-)
08-10-25 13:52
StuGu
Moderator

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 14
Posty - 4 866
Klub
GEKO - Górnośląska Elita Kartonowych Oszołomów
Kawał modelu i wielkie płaty, na których nie widać, przynajmniej na zdjęciach, błędów, wypaczeń, potknięć. Elegancka robota, bardzo schludnie. Dodatkowo kolor tego samolotu działa kojąco na oczy:-)
StuGu
08-10-25 14:02
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 1 020
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
pochwal się, eno Kolego - jakżeś wykonał poszycie płata? na takiej powierzchni, to aż musi być coś "pofałdowane" 😉
nie pisząc już o bardzo ładnej, krawędzi natarcia
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
08-10-25 15:06
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 031
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Super wykonanie !
Uważam, że cięgna mogłyby być jeszcze trochę "grubsze". W opisie typu brak jest jakichkolwiek informacji o cięgnach, linkach etc. Jest tylko takie : "usztywnienia między płatami wykonano ze stalowych cięgien o soczewkowatym przekroju".
Nie wiem w jakim stopniu jest opracowany model tzn. wydanie - czy są światła na górnym płacie i zaczepy do podnoszenia ? Czy jest zasuwa na stanowisko kaemu na spodzie kadłuba i "trochę" innych detali. Jeżeli chciałbyś go zwaloryzować mogę podesłać plany tych elementów z "Historii Puckich" nr 8
08-10-25 16:45
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 874
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Bardzo ładna i schludna robota!
Ale także moim zdaniem naciągi są zbyt delikatnie , nawet po poprawce…
Fajnie, że zrobiłeś kwerendę I zamierzasz odtworzyć linki napędu sterów ogonowych. To będzie “coś” ;-)
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
08-10-25 23:06
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 318
Projekt 50 Lat MM
Dzięki za dobre słowa.
97 - nie żałowałem butaprenu, obsmarowałem na bogato zarówno wręgi jak i poszycie. Potem wystarczyło delikatnie docisnąć poszycie i po temacie. Oczywiście wcześniej poszycie trzeba było przymierzyć na sucho i uformować. Krawędź natarcia smarowałem BCG i po przeschnięciu formowałem.

Ryszard - bardzo dziękuję za propozycję udostępnienia planów, bardzo chętnie skorzystam!

Pozdrawiam!
09-10-25 09:31
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 031
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Piotr - wysłałem maila.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować