Zaloguj się |Zarejestruj się
07-08-25 16:58
Odp: [R] Lublin R-VIII bis, CardPlane 6-8/2005, 1:33
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 873
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Fajnie,że moja relacja na coś się przydała... ;-)
Ostatnio osłonę krawędzi kabiny wykonuję naklejając ( zazwyczaj) pasek to imitujący z wycinanki. Następnie nakładam na ten pasek kilka warstw Wikolu - kleju do drewna. Zabezpieczam lakierem bezbarwnym jak klej wyschnie, a na koniec maluję na potrzebny kolor.
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
10-08-25 01:42
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 799
W Rupieciarni - 1
To chyba już ślepnę na starość bo mi te przetłoczenia wyglądały "jak żywe" :(
GG 6801515
17-08-25 22:22
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 318
Projekt 50 Lat MM
Cześć, mała aktualizacja. Wykonałem właśnie przód samolotu z przedziałem silnikowym. Nie wyszło idealnie, jestem natomiast pełen uznania dla autora opracowania za opracowanie tego fragmentu modelu. Przedział silnika nie był łatwy do wykonania, na tym odcinku następuje raptowne ścięcie lini kadłuba przez co o szpary na łączeniu segmentów nie trudno. Zdecydowałem, że kolejne segmenty przedziału silnika będę po kolei przyklejał do kadłuba a nie wykonywał całego przedziału jako jeden element. Wydało mi się, że w ten sposób będę bardziej mógł kontrolować docisk elementów do kadłuba. Wadą tego sposobu była konieczność częstego brania w łapy kadłuba samolotu (karton pokryty został caponem, więc nie miałem aż tak wielkich obaw o palcowanie). Oddzielnym wyzwaniem były kopuły silnika z rurami wydechowymi (na razie są tylko otwory), szczególnie wyprofilowanie ich przodów. Elementy kopuł kleiłem bez listków łączących (autor również ich nie przewidział), na styk butaprenem. Tyle na razie. Zapraszam do wyrażenia opinii, uwag, sugestii itp. Pozdrawiam!

Post zmieniony (18-08-25 14:59)
17-08-25 23:39
MARIUSZ
Moderator

Na forum
Od 2001
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 22
Galerie - 9
Posty - 7 873
W Rupieciarni - 4
Projekt 50 Lat MM
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Ja te czarne kropki „od czoła” oprofilowań cylindrów wyciąłem, bo to w oryginale były otwory…
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.
18-08-25 07:46
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 808
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Bardzo ładnie sobie poradziłeś :-) Wszystko równiutko i czyściutko.
18-08-25 07:59
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 985
Projekt 50 Lat MM
Wykonanie pierwsza klasa, widać wysoki poziom dokładności i modelarza. Jestem pełen uznania.
W budowie: Halny
18-08-25 12:14
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 318
Projekt 50 Lat MM
Koledzy, dziękuję za dobre słowa.
Mariusz, trochę szkoda, że nie zrobiłem tych przednich otworów, jakoś o nich w ogóle nie pomyślałem. Później dopiero, jak już jedną kopułę miałem zrobioną, w Twojej relacji zobaczyłem, że podmalowałeś na czarno wnętrze kopuły i wykonałeś otwory. Trudno...
18-08-25 21:18
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 799
W Rupieciarni - 1
Pioter, jeszcze nic straconego... Możesz te otwory rozwiercić igłami np.1,2mm i wykończyć wykałaczkami "na mokro" z odrobiną bcg a skoro części są caponowane to nawet na ślinę a potem czarnej plakatówki zapuścić na wykałaczce, przetrzeć z zewnątrz i git.
GG 6801515
09-09-25 11:25
piotrkt
Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 15
Galerie - 3
Posty - 318
Projekt 50 Lat MM
Cześć, aktualizuję wątek, bo w tzw. międzyczasie przybyło kilka rzeczy. Jeśli chodzi o przód kadłuba, uzupełniłem otwory w komorach silnika o rury wydechowe. W stosunku do otworów, części tworzące rury były o ok. 1 mm za długie do klejenia na styk i trzeba było to uwzględnić podczas ich wycinania.

Wykonałem również ruchomą osłonę kokpitu pilota, na której pojawi się w późniejszym czasie owiewka. Nie podklejałem jej od spodu szarym kartonem, tylko pomalowałem ją od spodu na szaro. Krawędzie owiewki zagiąłem do środka przy pomocy BCG i tak uformowany element włożyłem we wcześniej zrobione prowadnice. Osłona bezproblemowo porusza się w prowadnicach.

Wykonałem również część chłodnic silnika, nie sprawiły problemów. Przy formowaniu górnej chłodnicy, mocno korzystałem z BCG.

Ostatnim elementem, który wykonałem są dolne płaty. O matko, ależ to będzie duży model, dopiero teraz to widać. Same skrzydła zostały dobrze spasowane i w zasadzie nie przysporzyły problemów. Świetnym pomysłem autora opracowania jest zastosowanie belki, która łączy ze sobą kadłub i oba płaty. Wszystko po zmontowaniu "na sucho" trzyma poziom i przyklejenie płatów na stałe będzie tylko formalnością. Przy wycinaniu otworów w kadłubie i ożebrowaniu pod belkę, zastosowałem sztancę biopsyjną 4 mm, a jako belka wykorzystałem patyk po fladze. Średnica patyczka idealnie zgrała się z rozmiarem otworów.

Na razie tyle, jestem już na etapie budowy statecznika i usterzenia na ogonie. Mam nadzieję, że wkrótce przedstawię efekty.
Pozdrawiam!

Post zmieniony (09-09-25 11:32)
10-09-25 11:08
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 030
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Bardzo ładnie wychodzi ! Tak trzymać !
Powodzenia w budowie życzę,
Ryszard
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować