Zaloguj się |Zarejestruj się
15-07-25 11:26
Odp: [R/G] Avro Vulcan - Fly model po przeróbkach i przejściach
MVS_Works

Na forum
Od ???
Posty - 14
Jako że szanuję ludzi którzy podejmują trud sklejania takich potworów pozwolę sobie na napisanie mojej opinii na temat tego modelu, jedziemy!

Jedyne co mnie razi to brak podwozia, Uważam że nawet w tak dużym modelu podwozie powinno być nawet jeśli nie w formie stałej to chociaż demontowanej tak by było łatwiej powiedzmy powiesić ten model pod sufitem a potem postawić na stole w razie gdyby przyszło pokazać ten model na jakieś imprezie militarno-historycznej (nie mam tu na myśli konkursów modelarskich).

W kwestii jakości grafiki to nie jest ona zła, jest zrobiona dobrze na tyle na ile pozwalały to umiejętności jej autora, Każdy ma prawo popełniać błędy i każdy ma prawo doskonalić swój warsztat o czym chyba nie każdy pamięta, tak samo jest z odwieczną zasadą: "kamuflaż jest po to by zamaskować a nie pięknie wyglądać"

W kwestii jakości wykonania to model jest zrobiony czysto i co prawda są drobne szpary ale jako że w moich modelach też się takowe zdażają zatem nie widzę potrzeby aż tak się tego czepiać. Z racji rozmiaru polecam robić skrzydła w formie demontowanej, ułatwi to nieco transport modelu. Ogółem jest dobrze i chyle czoło przed tobą autorze oraz czekam na kolejne potwory w twoim wykonaniu.
15-07-25 17:47
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 078
W Rupieciarni - 1
aragorn001 żeby wszystko opisać to potrzebny był by bardzo długi wykład. Łatwiej by było face to face. Ale krótko: wpompowałeś masę czasu w reanimację mumii, a efekt końcowy i tak jest słaby. Sam samolot to bardzo ciekawa konstrukcja, jak i kamuflaż zastosowany w tym modelu. Poprawki, dodatkowe elementy graficzny jak najbardziej na plus. Tylko wykonanie takie se. Prościej to było przerysować np.: w Inkscape, wrzucić dopiero wtedy do Gimpa, i pobawić się w waloryzację. Nie mówię, że było by szybciej, ale dało by Ci to większe możliwości. Np. takie:

Chyba subtelną różnice widać, a ja tu się wybitnie nie przykładałem. To tylko test, czy jest sens brudzić.
Szkoda, że się nie zderzyliśmy w Radkowie, bo czasu na rozmowy było po kokardę.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
15-07-25 18:53
aragorn001

Na forum
Od 2018
Relacje z galerią - 2
Galerie - 9
Posty - 259
W Rupieciarni - 4
Chopin, dzięki za wytłumaczenie, niestety nie jestem na tym poziomie w programach graficznych, a fajnie by było coś się nauczyć, chętnie porozmawiam w Przeciszowie jak się spotkamy.

Zmotywowałeś mnie, teraz odpocznę od tego Vulcana, ale do niego jeszcze wrócę, na bank! Baza jest solidna (dosłownie), jak się nauczę czegoś to przerobię i jeszcze raz to na spokojnie okleję sobie kiedyś.

Dzięki!

Post zmieniony (15-07-25 18:58)
Sklejacz kartonowych modeli od ponad 40 lat. Raz coś się uda, innym razem nie za bardzo.

Ulubione tematy to żaglowce, okręty i dioramki opowiadające historie
16-07-25 17:01
Chopin

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48
Posty - 3 078
W Rupieciarni - 1
aragorn001 raczej marne szanse, żebym był w Przeciszowie.

Jedyne co mogę Ci na początek zasugerować, to zaprzyjaźnij się z Inkscape, jeżeli nie chcesz inwestować w komercyjne programy. Da ci to solidną bazę do dalszej zabawy. Reszta to tylko kwestia dooopogodzin. Tego się nie da obejść.
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.
Lakiernia czołgów Różowy Słonik. Lakierujemy czołgi na każdy dostępny kolor, o ile jest to różowy...
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować