Zaloguj się |Zarejestruj się
28-06-25 16:15
Odp: [R] Mój drugi model kartonowy pancernik Vitorio Venetto od MM
Korsarz

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 9
Galerie - 6
Posty - 2 496
Projekt 50 Lat MM
... Jaki był cel mozolnego wycinania trójkącików na paskach łączących?
Nie jestem przesądny, bo to przynosi pecha.
28-06-25 16:32
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 10 989
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Jeśli to ma być Twój, jak sam piszesz model "edukacyjny" to pozwolę sobie zwrócić uwagę na niestaranne wycięcie i sklejenie poszczególnych elementów szkieletu (wręgi, podłużnice etc.)
Linia stępki (od dziobu do rufy) po sklejeniu w całość jest falista tak samo jak krawędzie oklejonych wręg - tym samym wnioskuję, że poszycie na całej długości będzie pofalowane i nierówne.
Nasuwa się pytanie - czy edukacja modelarska na tak trudnym modelu jest sensowna ?
Pozdrawiam,
Ryszard
28-06-25 22:51
Han Solo

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Posty - 152
Klub
ŁSM - Łódzka Siesta Modelarska
Ryszardzie tak, edukacja na tak trudnym modelu jest sensowna. Nie wyjdzie? Trudno, ja się nie poddam.

Korsarz, nie wiem jaki był cel wycinania trójkącików. Trzeba było wyciąć bo tak jest więc wyciąłem.
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

Me-109 Trop Mitsubichi Zero
29-06-25 10:01
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 910
Projekt 50 Lat MM
To osłabia taki pasek jako podparcie, lepiej przy przymiarce po prostu naciąć mu małe kliny tam gdzie się "łamie".
Szkoda że nie dałeś podłużnych wzmocnień, chociaż po kilka na wręgę. Ich zaletę docenisz dopiero jak zaczniesz kłaść poszycie.

Pisząc o pośpiechu koledzy pewnie mają i to na myśli że są sprawdzone metody (zajmujące trochę czasu) ale ułatwiającą potem oklejenie takiego wielkiego kadłuba. Przy niszczycielu bym Cię na to nie namawiał ale przy pancerniku tych gabarytów ma to swoją zaletę.
W budowie: Halny
29-06-25 19:10
Korsarz

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 9
Galerie - 6
Posty - 2 496
Projekt 50 Lat MM
Dobra, to może powiem wprost, bo sami eksperci od tempa klejenia (a i tak każdy ma swoje), ale chyba nikt nie ogląda zdjęć. Po co nacinać paski, jeśli polowa jest przyklejona tył- na przód i nie spełniają swojej roli.
29-06-25 19:25
Han Solo

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Posty - 152
Klub
??? Tego nie zauważyłem. Wycinałem i przyklejałem zgodnie z tym co na tych paskach jest napisane. czyli przykładowo 9/10 potem następna wręga 10/11 i następna 11/12 itd. I tak według tego przyklejałem. Może robiłem żle ale nie mam takiego jeszcze doświadczenia.
Kolego Korsarz a jak powinno być prawidłowo?
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

29-06-25 21:33
Korsarz

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 9
Galerie - 6
Posty - 2 496
Projekt 50 Lat MM
Wiele rzeczy należy brać na logike, zastanowić sie nad sensem operacji.
Kadłub zwęża sie od środka do dziobu i rufy, więc powierzchnia paska łączącego powinna być tak nachylona. W zlym kierunku są te tylne. Weź nożyk tapeciak albo żyletke i ponacinaj je od tyłu. Ale już nie koniecznie w ząbek, tylko proste cięcia.

Albo-przymierz element dna i zobacz, gdzie pręży i tylko tam nadetnij.

Wogóle, to ja zawsze przyklejam taki pasek nie do szkieletu, tylko do krawędzi poszycia, na wypadek, gdyby oklejki dna nie zgadzały się z rozstawem wręg, a bywało tak.
Powodzenia

Post zmieniony (29-06-25 21:37)
29-06-25 21:54
Han Solo

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Posty - 152
Klub
No ok dobrze wiedzieć. Dzięki za informacje. W MM w instrukcji nic na ten temat nie było napisane. Ale człowiek się uczy na błędach.
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

30-06-25 14:30
Han Solo

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Posty - 152
Klub
Tyle narazie. Zrobiłem.

I od razu pisze skąd na trzech pierwszych zdjęciach i trzech pierwszych poszyciach wyszły takie "kanty". Nie wiem jak się to fachowo nazywa ten proces dzięki któremu papier po "przejechaniu" po nim np. linijką to zwija się. Ja zrobiłem błąd i zastosowałem linijke metalową w dodatku taką o większej średnicy(grubszą) i wyszło tak jak wyszło. Dopiero potem zastosowałem przy następnych poszyciach pędzelek tzn. "przejechałem" pędzelkiem tym gładkim i pięknie mi się papier zwijał jak widać przy kolejnych częściach poszycia. Jak się fachowo nazywa ten proces kiedy papier się zwija?
Ustaliłem sobie reżim że robie dwie części poszycia dziennie. Nie wiem czy to szybko czy wolno ale nie chce się śpieszyć.
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

30-06-25 15:20
Han Solo

Na forum
Od 2021
Relacje w toku - 1
Galerie - 2
Posty - 152
Klub
Dodam że starałem się nie robić na zakładke i tak nie robiłem a to podobno częsty błąd u początkujących. Oraz starałem się trzymać lini stępki tzn. aby kreska na środku częśći poszycia była równo ze stępką. Na dwóch pierwszych częśćiach troche mi to nie wyszło ale potem było chyba lepiej.
Pozdrawiam

Han Solo

Ukończone modele:

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować