Zaloguj się |Zarejestruj się
10-11-25 11:46
Odp: [Z] silnik gwiazdowy do...?
ceva

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21
Posty - 3 315
A jednak mamy dwa tysiące sto trzydziestą siódmą odsłonę debaty o wyższości Świąt Wiosennych nad Świętami Zimowymi...

Projektów na poziomie nigdy dość, tym bardziej że ostatnio króluje tandeta i wycinanki dla początkujących, nawet jakby miały by być kupione do szuflady. W przypadku kiedy kupię i nawet jak nie skleję, to zrobię to z szacunku dla twórcy.

Tak jak proponuje Cordel, przenieść węzeł mocowania płata do segmentu przed kabiną (jest to konstrukcyjnie możliwe), segment kabiny pozbawić podłogi, a odpowiednią wytrzymałość konstrukcyjną zapewnić projektując poszycie wielowarstwowe (trzy warstwy kartonu najzupełniej wystarczą i w 100% się sprawdzą).
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI , LANCISTI
10-11-25 11:59
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 974
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
ja tam się cieszę, że będzie model fajnego samolociku, bo okręciku japońskiego chyba nie 😉
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
12-11-25 15:25
Mejdej

Na forum
Od 2005
Galerie - 10
Posty - 488
Ja już się wycofałem z argumentacji co do ilości detali jakie powinien mieć model kartonowy, żeby dawał radość z klejenia, a nie frustrował ilością walki z drobnicą, której potem nie widać, ale w oryginale było i w modelu musi być. Rynek zweryfikuje każdy projekt :). dodam tylko, że w modelarstwie plastikowym nie mają podobnych dylematów:

[www.mojehobby.pl]

Kwestia kabiny rozwiązana podobnie jak tutaj i nikt o to się nie czepia - przyjmuje jak jest lub wybiera znacznie droższy model Tamiya w którym jest tak jak życzy sobie Ceva lub sam przerabia bo lubi mieć jak najwierniejszą replikę :).

Tu pewnie będzie podobnie. Pozostaje tylko kwestia jaka ostatecznie będzie cena, a potem to już kupi kto będzie chciał.

Powodzenia z projektem.
12-11-25 16:02
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 974
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
w kwestii detalizacji - jestem za a nawet przeciw 😀
fajnie byłoby wykonać model na full, z wszystkim co tylko możliwe i również, fajnie byłoby wykonać model w wersji mniej full, jak kto lubi z mniejszą ilością detali ale nie kolidującymi tzn. jakakolwiek wersja sklejania nie powoduje spowodowania w/w kolizji, ze coś musi być sklejone, bo potem czegoś nie da się zrobić i na odwrót - każdy będzie miał możliwość zrobienia jak chce 😉
innymi słowy - nie chodzi tu o jakąś tam wersję, tylko o jeden model, który da się wykonać z czymś bądź bez czegoś a dalej, będzie wyglądał jak ma wyglądać
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
14-11-25 21:18
mad_vins
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 1
Posty - 116
Rozważam mocno zmianę w kokpicie ( usunięcie podłogi ). mam już plan jak to rozwiązać. Będzie więcej roboty.
A miał być prosty model na szybko... Bedzie jakis inny, kolejny model prostszy. Bo F4U z racji swojej konstrukcji, szczególnie skrzydła, bardzo trudny i czasochłonny. Projekt nie leży w szufladzie. Powoli acz konsekwentnie jest realizowany... Może zrobię wersję kokpitu uproszczonego i hardcore podobnie jak ze skrzydłem czy silnikiem. Wówczas pogodzimy potrzeby

Post zmieniony (14-11-25 21:25)
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować