Zaloguj się |Zarejestruj się
18-06-25 17:29
[G] Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II (Sd.Kfz.182), czyli Königstiger.
Sławomir Bloch

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 81
Posty - 851
Projekt 50 Lat MM
Witam Forumowiczów!
Tym razem prezentuję model swojego Tygrysa Królewskiego (bengalskiego), czyli potocznie Königstigera, a technicznie model Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II (Sd.Kfz.182) klasyfikowanego jako niemiecki czołg ciężki, ale też będący zarazem największym i najcięższym czołgiem II wojny światowej użytym na polach bitew frontu wschodniego i zachodniego.
Model wykonałem z wycinanki GPM, co widać na zdjęciu, a więc w wersji z wczesną wieżą Tygrysa II, zwaną „Porsche”(Tiger II P).
O szczegółach technicznych i historii powstania oraz udziału w działaniach bojowych można przeczytać pod linkiem [pl.wikipedia.org]
Na pancerz wieży i kadłuba modelu naniosłem swoją imitację zimmeritu, czyli pasty antymagnetycznej stosowanej faktycznie w celu uniemożliwienia przymocowania do kadłubów pojazdów pancernych specjalnych ręcznych granatów przeciwpancernych z ładunkiem kumulacyjnym, które to granaty wyposażone były w silne magnesy.
Ponadto swój model wzbogaciłem plastycznie w śrubki, kratki, osprzęt zewnętrzny (liny, łomy, siekierę, młot, łopatę, gaśnicę, wiadro, karabin maszynowy MG-42 na wieżyczce dowódcy itp.) oraz mocowane do pancerza wieży dodatkowe ogniwa gąsienic, które można zdjąć.
Całość pomalowałem oraz oznakowałem na podstawie znalezionych w internecie oryginalnych zdjęć i rysunków z opisem tych pojazdów pancernych.
Zrobiłem też kilka jego fotek ze mną oraz pokazanym we wcześniejszej Galerii modelem czołgu PzKpfw VI Tiger I Ausf. E a także z plastikowym modelem Tygrysa Królewskiego z wieżą Henschel firmy d'Agostini w skali 1:72.
Na drugim zdjęciu ze mną, w ostatnim rzędzie udało się przez przypadek uchwycić "moment ataku" klucza ptaków, a ja nie miałem obok siebie modelu 57mm armaty przeciwlotniczej, bo stała w gablocie :mrgreen:
Zapraszam do Galerii, a jak się wyrobię, to może jeszcze w tym roku pokażę galerię plenerową, podobnie jak we wcześniejszym Tygrysie czy też pancerce na szynach.

, , ,

, , , ,

, , , ,

,, , ,

, , ,
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!

----------------------------
Broń pancerna
19-06-25 20:55
Odp: [G] Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II (Sd.Kfz.182), czyli Königstiger.
Lukee

Na forum
Od 2015
Posty - 777
Klub
SPM - Szczeciński Paprykarz Modelarski
Widać dumę Wykonawcy :-)
I słusznie bo wykonanie modelu rewelacyjne! Wygląda bardzo realistycznie :-)
20-06-25 11:46
Krakus
Na forum
Od 2003
Galerie - 9
Posty - 2 768
W Rupieciarni - 2
Wszystko o Wykonawcy oraz Jego modelach od dawna wiemy, ale najbardziej zainteresowała mnie fotka w dolnym rzędzie, druga od lewej strony, trzy ptaki w ostrym skręcie, jakby się umówiły.
Oczywiście, był to zbieg okoliczności, ale fotka wyszła fantastycznie.
Pozdrawiam.
Andrzej K.
20-06-25 16:21
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 089
nic nie widzę bo panzer się zlewa z koszulką :)

Post zmieniony (20-06-25 16:21)
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
25-06-25 10:39
Sławomir Bloch

Na forum
Od 2003
Relacje z galerią - 1
Galerie - 81
Posty - 851
Projekt 50 Lat MM
Dziękuję Wam za miłe sercu opinie :-)
Faktycznie jestem zadowolony z modelu i w harmonogramie moich wypraw w górki Beskidu Niskiego czy Bieszczadów oraz innych imprez turystycznych muszę znaleźć czas na jego sesję plenerową.
A zdjęcie tego klucza "atakujących ptaków to zupełny, ale faktycznie przeciekawy przypadek, bo zdjęcia robiłem samowyzwalaczem z 10 s. opóźnieniem wyzwolenia migawki.
Zaś do zdjęć z modelem ubrałem sie w koszulkę "moro" by pokazać skuteczność maskowania :-)
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!

----------------------------
Broń pancerna
25-06-25 11:06
97

Na forum
Od 2003
Galerie - 3
Posty - 999
Klub
PIWKO - Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
czemu te zdjęcia są małe?
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować