Zaloguj się |Zarejestruj się
23-05-25 15:32
[R] 8,8cm Shiffskanone C/35 1:25 (Modelarstwo Okrętowe 2/2024)
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 15
Galerie - 1
Posty - 315
Klub
TPM - Trójmiejski Piknik Modelarski
Niemiecka armata morska 8,8cm Shiffskanone C/35 została opracowana w połowie lat 30. Była używana przede wszystkim na U-Bootach typu VII ale też na niektórych mniejszych jednostkach Kriegsmarine. Nie miała możliwości prowadzenia ognia przeciwlotniczego. Służyła U-Bootom do zmuszania do zatrzymania się i zatapiania nieuzbrojonych celów, przede wszystkim statków handlowych. Miała zasięg około 12km i maksymalną szybkostrzelność 15-18 strzałów na minutę.

Od jakiegoś czasu chodziło za mną sklejenie czegoś innego niż okręt. Spodobała mi się seria dział morskich w Modelarstwie Okrętowym i postanowiłem się wziąć za najmniejsze z nich, czyli prezentowaną tu armatę. Mam nadzieję, że pojawią się następne modele z tej serii. Ja bym chciał zobaczyć w 1:25 wielolufowego Pom-Poma albo Boforsa.

Zacząłem nietypowo, od podstawki. Miałem ochotę na odskocznię od drobnicy we Flowerce. Zamierzam ciągnąć oba projekty równolegle. Etap tu, etap tam. Sprawiła mi trochę problemów, ponieważ nie jestem przyzwyczajony do wycinania takich otworów w grubszej tekturze. Chwilę zajęło mi opracowanie metody jak to wycinać żeby było dobrze i niestety gdzieniegdzie to widać.

W następnym odcinku samo działo razem z zamkiem i kilkoma innymi podzespołami.
23-05-25 17:57
Odp: [R] 8,8cm Shiffskanone C/35 1:25 (Modelarstwo Okrętowe 2/2024)
Żółtodziób

Na forum
Od 2022
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Posty - 1 078
Z deszczu pod rynnę postanowiłeś
Z drobnicy w kwiatku do drobnicy w armatce :D
pozdro
WOJTEK
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Bussard , Alkett , America i coś tam jeszcze :)
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej , Cerkiew
26-05-25 11:00
Karas
Na forum
Od 2016
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2
Posty - 1 258
Klub
hehe, ale dałeś ognia, heheheeh, btw też mi chodzi pogłowie takie coś, tylko mnie bardziej podoba się amerykańska 5 calówka
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk
27-07-25 20:36
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 15
Galerie - 1
Posty - 315
Klub
Żóltodziób:
Owszem, jest tam trochę drobnych elementów, we wielkości kropki na końcu zdania z premedytacją zamierzam pominąć. Drobnica w korwecie jest chyba gorsza :)

Działo z zamkiem i paroma innymi elementami gotowe. Poszło nieźle, choć na pewne rzeczy trzeba zwrócić uwagę. Konstrukcja bloku zamka (części 1 oraz 6) jest dość skomplikowana i trzeba ją przemyśleć. Ja najpierw skleiłem część 6 (wewnętrzną, ruchomą część zamka). Następnie okleiłem ją częścią 1b. Potem zrobiłem główną bryłę zamka (część 1a). Od jego lewej ścianki odciąłem poszczególne elementy (część dolna oraz część środkowa którą trzeba uformować w wewnętrzne półkole). Miejsce które trzeba uformować w półkole nie było zaznaczone, więc musiałem mierzyć jak ciąć. Ogólnie - W CAŁYM MODELU NIE MA ZAZNACZONYCH LINII GIĘCIA. Utrudnia to nieco pracę ponieważ nie wszystkie są oczywiste. W każdym razie skleiłem część 1a w tym lewą ściankę ze wspomnianymi odciętymi elementami. Prawą zostawiłem otwartą. Następnie wkleiłem w środek część 1b razem z 6, a następnie części 1c i 1d. Na koniec zamknąłem prawą ściankę części 1a. Potem dokleiłem resztę elementów znajdujących się na zewnątrz zamka. Na szczęście był to na razie jedyny tak karkołomny element budowy.

Lufa nie ma wewnętrznych kół które służyłyby za wzmocnienia, więc dorobiłem ich sporo. W większości segmentów na obydwu końcach. Po sklejeniu z zamkiem jest w miarę prosta, niewielkie odchyły mam nadzieję zamaskują pozostałe części. Co mnie zirytowało - lufa w wycinance nie ma ani kawałka wnętrza. Od wylotu jest całkowicie zamknięta. Przerobiłem ją tak, żeby dostać około 5-6mm głębokości wnętrza. Wyszło nieźle, choć przeróbkę trochę widać. Niestety nie udało mi się zrobić ostrego zdjęcia od przodu. Może uda się jak będę miał całość modelu. Elementy pod spodem (oporopowrotniki?) i zębatka do podnoszenia był dość łatwe, choć też musiałem dodawać elementy wewnętrzne dla pewnego ustalenia kształtu. Poszczególne podzespoły skleiłem w całość.

Model mimo wszystko klei się nieźle, elementy do siebie pasują. Chyba tylko 1 część musiałem trochę mocniej przyciąć ponieważ wyszła mi za duża.

Następnym podzespołem będzie układ celowania znajdujący się na wierzchu działa. Widzę już tam trochę części wielkości kropki na końcu zdania. Je raczej pominę.
28-07-25 01:17
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 774
W Rupieciarni - 1
Jak?Gdzie?Co pominiesz?....Wstydu nie masz wszeteczniku!
Przy szlachetnej skali 1:25 to hańba dla całej rodziny do 5 pokoleń wstecz używać zwrotów typu "coś pominę"...
Blee ha-tfu...bo jeszcze na mnie hańba przejdzie...
Módl się i błagaj Wielkiego ArcyTektura o mądrość i pomysły byś lepiej coś od siebie dodał zanim Cię zaleje wzburzonym potokiem Badziewnego Chińskiego Gluta i przepadniesz na wieki w kadzi rozwodnionej celulozy skąd jedyne wyjście prowadzi przez fabrykę papieru do d.....pupy ;P
Noo! Dobrze się zastanów! To nie są żarty....
;P
GG 6801515
30-07-25 21:49
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 15
Galerie - 1
Posty - 315
Klub
To w takim razie mam dla Waćpana propozycję, niczym Pan Twardowski co to mógł diabła trzy razy zaprząc do roboty.
Przyjdź no mi tutaj i wytnij te oto pięć kółek tak, abym potem po stole mógł je toczyć!

:P
30-07-25 23:19
Jaroslav
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10
Posty - 1 774
W Rupieciarni - 1
Pięć? Phi... Poczymej mi piwo :D
Każden by Ci teraz przyklasnął że trafiłeś prosto w szczepionkę ale niestety nie tym razem Przyjacielu ;P
[www.konradus.com]
Przejrzyj sobie proszę i do roboty! Bez ociągania ;P
Możemy się umówić tak, że ja Ci te 5 kółek wytnę ale Ty żeby nie być mięczak dorobisz do nich ośki by się mogły toczyć parami ;P albo wszystkie naraz :)
PS: I bez wymówek! Mam Cię na oku...
Pozdrówka

Post zmieniony (30-07-25 23:23)
GG 6801515
02-11-25 19:38
pikowski

Na forum
Od 2013
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 15
Galerie - 1
Posty - 315
Klub
Przyrządy związane z celowaniem gotowe.

Z uwag: polecam przykleić podzespół z rysunku 7 od razu do lufy zamiast sklejać go z resztą tego etapu. Klejenie sugeruję zacząć od rysunku 9 i do tego zespołu doklejać resztę. Parę rysunków było dla mnie niejasnych, ale rendery w magazynie rozwiały moje wątpliwości. Kilka części wielkości kropki na końcu zdania pominąłem. Części 21c i 33a wyszły mi za długie o jakieś 2mm i je przyciąłem. Reszta to już problemy i błędy po mojej stronie - jedną część dość mocno pobrudziłem (nie mam pojęcia jak) i trochę pokombinowałem jak to naprawić. Parę łączeń mi nie wyszło, na szczęście raczej ich nie widać. Pomimo że to fragment okrętu części są jednak inne i nie byłem przyzwyczajony do formowania pewnych kształtów i typów części. Po paru próbach zaczęło to jakoś wychodzić.

Kolejny etap będzie ostatni, ale najpierw dokończę korwetę.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować