Żóltodziób:
Owszem, jest tam trochę drobnych elementów, we wielkości kropki na końcu zdania z premedytacją zamierzam pominąć. Drobnica w korwecie jest chyba gorsza :)
Działo z zamkiem i paroma innymi elementami gotowe. Poszło nieźle, choć na pewne rzeczy trzeba zwrócić uwagę. Konstrukcja bloku zamka (części 1 oraz 6) jest dość skomplikowana i trzeba ją przemyśleć. Ja najpierw skleiłem część 6 (wewnętrzną, ruchomą część zamka). Następnie okleiłem ją częścią 1b. Potem zrobiłem główną bryłę zamka (część 1a). Od jego lewej ścianki odciąłem poszczególne elementy (część dolna oraz część środkowa którą trzeba uformować w wewnętrzne półkole). Miejsce które trzeba uformować w półkole nie było zaznaczone, więc musiałem mierzyć jak ciąć. Ogólnie - W CAŁYM MODELU NIE MA ZAZNACZONYCH LINII GIĘCIA. Utrudnia to nieco pracę ponieważ nie wszystkie są oczywiste. W każdym razie skleiłem część 1a w tym lewą ściankę ze wspomnianymi odciętymi elementami. Prawą zostawiłem otwartą. Następnie wkleiłem w środek część 1b razem z 6, a następnie części 1c i 1d. Na koniec zamknąłem prawą ściankę części 1a. Potem dokleiłem resztę elementów znajdujących się na zewnątrz zamka. Na szczęście był to na razie jedyny tak karkołomny element budowy.
Lufa nie ma wewnętrznych kół które służyłyby za wzmocnienia, więc dorobiłem ich sporo. W większości segmentów na obydwu końcach. Po sklejeniu z zamkiem jest w miarę prosta, niewielkie odchyły mam nadzieję zamaskują pozostałe części. Co mnie zirytowało - lufa w wycinance nie ma ani kawałka wnętrza. Od wylotu jest całkowicie zamknięta. Przerobiłem ją tak, żeby dostać około 5-6mm głębokości wnętrza. Wyszło nieźle, choć przeróbkę trochę widać. Niestety nie udało mi się zrobić ostrego zdjęcia od przodu. Może uda się jak będę miał całość modelu. Elementy pod spodem (oporopowrotniki?) i zębatka do podnoszenia był dość łatwe, choć też musiałem dodawać elementy wewnętrzne dla pewnego ustalenia kształtu. Poszczególne podzespoły skleiłem w całość.
Model mimo wszystko klei się nieźle, elementy do siebie pasują. Chyba tylko 1 część musiałem trochę mocniej przyciąć ponieważ wyszła mi za duża.
Następnym podzespołem będzie układ celowania znajdujący się na wierzchu działa. Widzę już tam trochę części wielkości kropki na końcu zdania. Je raczej pominę.